Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha anunciat la seva adhesió a l’Aliança Educació 360 per defensar una educació a temps complet basat en criteris d’equitat i amb un enfocament articulat des del món local.
D’aquesta manera, se suma a una iniciativa política, educativa i social que agrupa més de 360 organitzacions que treballen per una educació que connecti aprenentatges i agents educatius per oferir oportunitats de qualitat a infants, adolescents i joves.
La FMC i l’Aliança Educació 360 han destacat en un comunicat que és necessari impulsar una perspectiva d’ecosistema educatiu local, per a la qual cosa els ajuntaments són un actor imprescindible.
Desigualtats
Segons han afirmat, “la suma d’esforços permetrà avançar cap a una política de país d’educació a temps complet, tal com ha expressat el govern de la Generalitat, garantint que s’articuli a través dels municipis”. L’FMC demana que aquest pla s’articuli a través dels ajuntaments.
“La participació en activitats extraescolars i d’estiu a Catalunya està molt generalitzada, però s’hi amaguen grans desigualtats depenent de la situació socioeconòmica de les famílies. 140.000 infants i joves catalans no participen de cap activitat extraescolar durant el curs i 336.000 no accedeixen a cap activitat de lleure durant els mesos d’estiu”, han afegit.
Oportunitats educatives
El president de l’FMC i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha remarcat en roda de premsa que “cal un pacte de país” per garantir l’equitat en les oportunitats educatives. “Els municipis a vegades no som conscients que ja estem fent polítiques d’educació a temps complet”, ha afegit.
En aquest sentit, ha considerat que Catalunya compta amb un ric bagatge de polítiques locals i ajuntaments amb una llarga trajectòria a l’hora de reconèixer, garantir i connectar oportunitats educatives i articular ecosistemes educatius locals, però aquestes iniciatives són desiguals a nivell territorial i no disposen d’un marc compartit ni un finançament estable.
Singularitats territorials
Per part seva, la vicepresidenta de l’FMC i alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan ha dit: “Cal garantir que les activitats no són segregades. Hem d’implicar a tots els agents educatius del municipi, com fan els Plans Educatius d’Entorn, però anant més enllà i arribant a tot el país”. Per a Pijuan, el desplegament dels diversos projectes s’ha de fer tenint en compte les singularitats i els ecosistemes educatius de cada territori.
L’alcalde de Martorell i vicepresident de l’FMC, Xavier Fonollosa, ha posat èmfasi en la política pionera que han desenvolupat de garantia d’extraescolars públiques, gratuïtes i universals per a tots els infants i joves de Martorell, i ha afirmat que “una societat moderna, pròspera, cohesionada i democràtica només ho serà si inverteix en educació”. “Si volem que l’alumnat tingui les mateixes oportunitats, cal un esforç de les administracions. A Martorell, 1.800 infants i adolescents participen en activitats extraescolars públiques i gratuïtes”, ha remarcat.