Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament d’Educació de la Generalitat i 3Cat han posat en marxa SuperCampus, la primera plataforma digital de continguts educatius en català vinculats al currículum escolar de primària i secundària que neix amb més de 450 continguts orientats a centres educatius, alumnat i famílies i que a partir del setembre augmentarà el nombre de vídeos i pòdcasts.
El passat mes de gener, Educació i 3Cat es van comprometre a posar en marxa aquesta iniciativa audiovisual, que compta amb l’aval de qualitat pedagògica per part d’un grup de docents que han validat els continguts i els han classificat segons etapes educatives i temàtiques curriculars.
Segons dades d’Educació, el 71% de l’alumnat consulta continguts audiovisuals per aprendre, però n’hi ha pocs en llengua catalana. En aquesta primera fase, amb 450 continguts disponibles, hi ha 70 vídeos de nova producció amb format curt i dinàmic, 125 capítols de pòdcast de nova producció i més de 250 vídeos preexistents que han estat revisats i categoritzats.
Les temàtiques tenen a veure amb temes com matemàtiques, artistes universals, moments històrics de Catalunya, canvi climàtic o educació mediàtica. Entre els protagonistes hi ha Dalí, Ramon Casas, el cicle de l’aigua, espècies en extinció, el nombre pi, el metre com a mesura universal, la revolució industrial a Catalunya o les dones a la rereguarda de les guerres.
Més continguts el curs vinent
A partir de setembre, coincidint amb l’inici del nou curs escolar, la plataforma tindrà més continguts de llengua, matemàtiques, geografia, química, música i anirà incorporant contingut en aranès.
La presentació ha tingut lloc a l’Escola Can Fabra de Barcelona amb la participació de desenes d’alumnes i ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; la consellera d’Educació, Anna Simó i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà.
Romà ha destacat que la plataforma vol ser un referent per a tota la comunitat educativa i que és “una eina d’aprenentatge per a totes les etapes educatives per continuar aprenent des de l’escola i des de casa”. “Posem en marxa una plataforma essencial en un univers digital que necessita continguts de qualitat i de confiança, en català, per a mestres, famílies, i sobretot nens i nenes”, ha dit.
Carolina Veciana, és docent i a SuperCampus parla dels grans artistes universals, ja que la seva especialitat és l’art. Durant la presentació de la plataforma, ha exposat que el professorat pot fer ús de les noves tecnologies per apropar-se a l’alumnat i explicar les matèries de manera més atractiva, i ha remarcat la necessitat de tenir aquests recursos digitals en català. “Un vídeo, sempre ajuda”, ha afirmat.