Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’aplicació de l’article 155 no impedirà que a Catalunya es tiri endavant la celebració d’oposicions per al cos de professorat. Segons les previsions del departament d’Ensenyament, serà aquesta setmana quan es convoqui oficialment l’oferta d’ocupació pública per a 2.000 docents. Així ho han transmès ja als sindicats, segons ha pogut confirmar aquest mitjà.
El Ministeri d’Educació, que ostenta les funcions del Govern cessat, no ha posat pegues al calendari de la Generalitat per a les oposicions al cos docent. La convocatòria ja estava anunciada per a la segona meitat de novembre, així que es complirà el compromís adquirit, amb la intenció que el període de selecció tingui lloc entre abril i juny de 2018.
L’encarregat de signar la resolució de la convocatòria serà el secretari general del departament d’Ensenyament, Lluís Baulenas, que s’ha convertit en el càrrec de major rang des que el 155 va cessar a la consellera, Clara Ponsatí.
El 80% per professorat de l’ESO
Les 2.000 places docents formen part de les 7.000 destinades a cobrir places de funcionari a què es va comprometre la Generalitat en aprovar els pressupostos del 2017. El 80% de les oposicions, unes 1.600, seran per a professorat de l’ESO, que és on s’ha viscut un major creixement d’alumnat en els últims anys; per a mestres de Primària s’oferiran 373 places.
Entre les especialitats docents més demandades hi haurà la d’anglès, amb 201 places a Secundària i 205 en Primària, xifres molt per sobre d’altres especialitats com ciències, llengua o tecnologia.
Els sindicats celebren que el procediment d’oposicions segueixi segons l’acordat, tot i que recorden que la seva exigència és que la convocatòria sigui més àmplia, fins al punt de reduir la interinitat al 8% del cos docent. Actualment, el volum d’interins representa prop del 25% del professorat.
El 155, més burocràcia però lluny de les aules
Mestres i famílies han estat un dels col·lectius que han sortit a protestar contra l’article 155, però l’aplicació d’aquesta mesura no ha arribat finalment a les aules. Si bé les acusacions públiques contra el model d’escola catalana s’han intensificat en les últimes setmanes, no hi ha hagut mesures específiques impulsades pel Ministeri que hagin afectat el dia a dia de les escoles.
Sí que ha afectat el 155 a la vida al departament d’Ensenyament, que amb el cessament del Govern es va quedar sense consellera i les funcions van ser assumides pel ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo. La interlocució amb el Ministeri, així com la supervisió dels comptes de la Generalitat per part d’Hisenda, han augmentat el volum de burocràcia per al departament, encara que no ha afectat projectes clau per al sector.
El més destacable per part del Ministeri d’Educació ha estat el nomenament del nou director general de centres concertats d’Ensenyament, Miquel Mateu, un càrrec que estava vacant des del 10 d’octubre, quan va ser cessat el seu predecessor. L’exconsellera Ponsatí va criticar el passat dijous que “algú amb sentiments demòcrates pugui acceptar un nomenament” en el context actual.