Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament d’Educació i Formació Professional ha traslladat aquest dimarts a la mesa de negociació la seva intenció de començar el curs 2025-26 el dilluns 8 de setembre a Catalunya, una mesura que s’ha trobat amb l’oposició dels sindicats, que consideren que la data és una imposició.
La proposta de la Conselleria és començar el 8 de setembre a infantil, primària i secundària, i esperar a després de la Diada per a les etapes de batxillerat i FP, que podrien iniciar el curs el divendres 12 o dilluns 15. Així ho ha comunicat als sindicats a la mesa de negociació i dijous es notificarà a la Junta de Directors.
El primer dia del curs actual va ser dilluns 9 de setembre a escoles i instituts, i el 12 a batxillerat i els cicles de grau mitjà d’FP, mentre que els de grau superior ho van fer el dia 19.
Si es confirma la dada del 8 de setembre, seria el quart curs que s’avança el calendari escolar abans de la Diada, mentre que els sindicats són partidaris de fer-ho després de l’11 de setembre. Amb la proposta que hi ha sobre la taula, els docents tindrien una setmana laborable, de l’1 al 5 de setembre, per preparar les classes.
La portaveu del sindicat Ustec, Iolanda Segura, ha indicat un cop acabada la mesa sectorial que “la negociació ha brillat per la seva absència” i ha indicat que, com els cursos anteriors, ha estat “una imposició” del Govern. “Una negociació vol dir que agafem tots els elements marcats per la llei i ens posem d’acord la part social i la comunitat educativa en establir un calendari que sigui beneficiós per a tothom”, ha dit.
La representant del sindicat majoritari d’educació ha defensat començar les classes el 12 de setembre perquè “ofereix el temps suficient per preparar el cus amb garanties, sobretot per l’atenció a l’alumnat”. “El 8 de setembre és una data que mai acceptarem”, ha sentenciat.
Començar abans de la Diada és un acord d’investidura del PSC amb ERC i Comuns i, per a Segura, és “un argument insuficient”.
La responsable del personal docent de CCOO, Marga Rodríguez, ha indicat que la trobada d’aquest dimarts ha estat “un tràmit administratiu” en què no hi ha hagut negociació, i ha remarcat que “els docents i els centres no estan preparats per rebre els alumnes amb tan poc temps”.
“Denunciem que portem dos anys veient que aquest avançament de curs no porta més que problemes perquè no podem fer traspassos de tutoria d’un curs a un altre, no ens podem coordinar, no podem atendre a tot l’alumnat que tenim amb diversitat i atendre les famílies. No tenim el personal docent, no tenim el personal administratiu, no tenim l’alumnat el primer dia de curs”, ha assenyalat Rodríguez.
Aquesta data d’inici proposada, ha continuat, “no està aportant res de bo ni als resultats ni a la millora de la qualitat educativa”. A més, el sindicat demana que el calendari inclogui la frase que apareixia a ordres anteriors que diu: “L’activitat programada dels centres eductius finalitzarà el dia 30 de juny”.
Per part seva, des d’ASPEPC, el seu secretari, Xavier Massó, ha explicat que “no és una sorpresa, era el que esperàvem” i defensa començar el 12 de setembre per tenir més marge per preparar el curs i perquè hi ha docents que s’incorporaran el 6 o el 7 de setembre a causa dels processos d’estabilització.