Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Reobertura de centres: tutoria, orientació i acollida al juny, i “emergència educativa” al setembre

    Actualitat
    Reobertura de centres: tutoria, orientació i acollida al juny, i “emergència educativa” al setembre

    Víctor Sauramaig 20, 20208 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El conseller Bargalló, a la roda de premsa d'avui
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    A excepció dels infants a llars d’infants de menys d’1 any, tota la resta de l’alumnat encara té una possibilitat de tornar al seu centre a fer el comiat del curs. La condició bàsica és que el seu territori arribi a la fase 2 de la desescalada (una part del país ho farà la setmana vinent, i hi ha possibilitats que sigui la totalitat abans del 19 de juny, que és quan es tanca el curs). Aquest retorn serà voluntari i prèvia concertació amb el centre educatiu, el qual no podrà organitzar grups de més de 5 alumnes en el cas del primer cicle d’educació infantil, 13 al segon cicle infantil i tota la primària, i 15 a la secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius. Amb tot, el curs en cap cas tornarà a ser presencial, sinó que ha de seguir sent telemàtic fins al final, i per això cada centre tindrà la responsabilitat d’organitzar-se, de tal manera que els docents que no facin doble jornada.

    Aquestes són algunes de les instruccions contingudes al Pla d’Obertura de Centres Educatius en Fase 2 de desescalada i en la finalització del curs 2019-2020 i per a l’organització i funcionament dels centres i els estudis del curs 2020-2021, que aquest matí ha aprovat el Procicat i que posteriorment ha presentat el conseller Josep Bargalló en roda de premsa virtual i televisada. “No obrim per fer classes tradicionals, sinó tutories personalitzades que en algun cas cada centre pot considerar que es poden fer de forma grupal”, ha insistit el conseller en la seva primera intervenció. Aquesta reobertura “no serà ni per tots els alumnes ni per fer activitats lectives”, i es prioritzaran els alumnes dels cursos terminals (6è de primària, 4t d’ESO, 2n de batxillerat i cicles formatius), en especial amb la intenció d’orientar i acompanyar en la transició a la següent etapa educativa.

    Pel que fa a l’etapa d’educació infantil, entre 1 i 6 anys, qualsevol centre educatiu, públic o privat, podrà obrir sempre que compleixi les mesures de seguretat sanitàries, per oferir el servei d’acollida als infants de famílies que tenen una feina presencial. En realitat, també podran acollir altres infants, però com que el nombre haurà de baixar necessàriament caldrà donar prioritat a aquelles famílies que demostrin que tenen una feina que no els permet fer-la des de casa. “Nosaltres tenim demanat que s’atorgui un permís retribuït a les famílies amb fills menors de 6 anys, si aquest permís arribés el servei d’acollida es deixaria de fer”, ha advertit Bargalló.

    Els centres que en aquests moments estan en un terreny més ignot són els d’educació especial, que segons el pla aprovat pel Ministeri d’Educació haurien de poder obrir en fase 2. En el document presentat avui es diu que serà molt difícil que puguin obrir en fase 2 i que s’està treballant en un pla específic per aquests centres, no només per ara sinó amb la vista posada al setembre, a causa de les “condicions de vulnerabilitat del seu alumnat”. “Segurament s’haurà de fer una proposta centre per centre i alumne per alumne”, ha apuntat el conseller a preguntes dels periodistes.

    Durant l’estiu els centres hauran de continuar oberts, ha comentat Bargalló, per facilitar les activitats de lleure que organitzen moltes associacions i entitats, i que es vol que aquest estiu siguin especialment exitoses. “Això ja passa amb la major part de centres de primària, on s’organitzen casals, i no passa tant en els de secundària, que volem que també estiguin disponibles”, ha explicat el conseller.

    “Emergència comunitària”

    El que passi aquest mes de juny és, en el fons, un petit assaig del que hagi de passar al setembre, quan tot l’alumnat torni a les aules, ja que, segons ha subratllat diversos cops el conseller, es prioritzarà l’educació presencial per a tots els alumnes. La idea del model híbrid, que es va apuntar fa unes setmanes, sembla doncs que perd força o que serà una solució molt excepcional quan no es puguin trobar espais addicionals per acollir l’alumnat.

    “El setembre començarà un curs inèdit, ara venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre ens trobarem amb una emergència educativa”, ha dit Bargalló, ja que “tindrem unes mesures de Protecció Civil i de Salut Pública que potser seran les del juny o potser no seran tant restrictives, però existiran”. El principal repte del sistema serà trobar els espais propers a escoles i instituts (centres cívics, biblioteques, sales d’entitats privades, etc.) per poder crear grups d’alumnes més reduïts. S’apel·larà, doncs, a la col·laboració de tota la societat, ja que, en paraules del conseller, “aquesta emergència educativa és comunitària”.

    Està prevista la contractació de més professorat, però encara no es té cap idea aproximada sobre la quantitat. Tots els centres educatius hauran d’elaborar el seu propi pla de contingència, amb l’anàlisi dels espais que disposa i del nou professorat que necessita. A començaments de juny el Departament trametrà als centres instruccions i orientacions per l’elaboració d’aquest pla. En tot cas, segons ha assegurat Bargalló, al Departament s’hi estarà treballant tot l’estiu per assegurar aquesta presencialitat en grups reduïts. No està tan clar, però, com es pot evitar que la petita infància mantingui les distàncies. “Tots hem vist imatges d’Europa que no ens agraden, haurem de trobar la manera”, ha apuntat el conseller.

    Pel que fa al menjador i al transport escolar, el pla del Departament contempla que en cap cas es reobriran ara menjadors i que només en casos excepcionals ho farà el servei de transport. Al setembre, en canvi, els menjadors funcionaran amb tota normalitat, sempre que compleixin els requisits de seguretat que encara s’han de detallar, i es preveu que fent més torns per garantir les distàncies.

    Mesures de seguretat

    Tampoc no estan al 100% definides, ni per ara ni pel setembre, les mesures de seguretat que s’hauran d’aplicar en la reobertura, ja que això s’està negociant amb els sindicats en el marc del pla de riscos laborals i amb la supervisió de les autoritats sanitàries. Ara per ara, per exemple, no està clar que es pensin fer proves a ningú per saber si té o ha passat la malaltia, “serà l’autoritat sanitària qui ens acompanyi en cada decisió”, ha comentat Bargalló. “No hem pogut anar més ràpids, però la nostra voluntat és que tots els elements de seguretat laboral estiguin garantits”, ha afegit.

    Sí que hi ha unes indicacions molt elementals (no es pot anar al centre amb símptomes, o si s’ha estat en contacte amb algú que té el virus, caldrà que l’alumne tingui el carnet de vacunació al dia, rentat de mans cada dues hores mínim, etc.), però queden altres interrogants. Per exemple, sobre l’ús de les mascaretes, sembla que només es demanarà per al personal docent i no docent quan hagi de fer alguna acció que requereixi no poder guardar la distància de 2 metres de seguretat amb altres persones. En les fotografies d’altres països europeus que s’estan veient aquests dies el professorat acostuma a aparèixer fent classe amb mascareta, i és per tant molt possible que aquesta sigui la nostra quotidianitat durant els propers mesos. En el cas de l’alumnat, la recomanació és que només s’utilitzi quan hi hagi dificultat per mantenir la distància de seguretat.

    Reaccions sindicals

    Les primeres reaccions al Pla presentat aquest matí pel conseller han arribat dels sindicats de docents, i totes amb una important càrrega crítica. El sindicat majoritari al sector públic, la Ustec, ha demanat la dimissió del conseller perquè “ha renunciat a assumir les competències i es limita a fer el que li han dit del ministeri”, segons el seu portaveu Josep Font. Per Font, “el que pensen fer és molt perillós, ens demanen una cosa molt complicada, com és obrir i mantenir les distàncies sense epis que ens protegeixin, ni a nosaltres ni a l’alumnat, i per tant demanem la dimissió del conseller i recomanem a les direccions que no obrin els centres en aquestes condicions. Ara s’ha de preparar el setembre”.

    La resta de sindicats, sense arribar a demanar la dimissió, sí que ha denunciat la falta de diàleg i ha fet crides perquè els docents denuncïin qualsevol incompliment en les mesures de prevenció de riscos laborals. “Ens sap greu que la nostra mà estesa i la nostra visió de classe, lluny per tant de qualsevol corporativisme i plenament compromesa amb l’educació com un servei essencial pel conjunt de la societat, hagi rebut aquest menyspreu. Sembla que caldrà mobilitzar-nos i mobilitzar al conjunt de les treballadores i treballadors de l’educació per combatre aquesta dinàmica d’imposició, i tornar a la negociació per aconseguir un retorn en condicions per tota la comunitat educativa”, ha dit CCOO en un comunicat.

    #BargallóDimissió Rentar-se les mans és bo pel coronavirus però no es pot admetre venint d’un govern. pic.twitter.com/882ZK9JV2E

    — USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) May 20, 2020

    Això és una vergonya @educaciocat @JosepBargallo ! Exigim negociació i seguretat per tornar als centres educatius! https://t.co/ffPyeg3aoV pic.twitter.com/Bm548h6bN1

    — CCOO Educació (@CCOOeducacio) May 19, 2020

    És una vergonya que als representants legals dels treballadors de les escoles de Catalunya se'ns faci saber pels mitjans de comunicació com anirà el pla de desconfinament, sense cap tipus de diàleg, sense escoltar la veu dels treballadors.
    Així no es fan les coses @JosepBargallo

    — FEUSOC (@EnsenyamentUSOC) May 20, 2020

    Amb aquestes indicacions i condicions no es poden obrir els centres. No s'ha comptat amb ningú. Creiem que la comunitat educativa en el seu conjunt s’ha de plantar, per la salut i pels drets de tots. Treballarem per vehicular la millor resposta.https://t.co/MERbbxg1GF

    — Intersindical Educació (@InterEducacio) May 20, 2020

    L'augment de plantilles ha de venir acompanyat d’altres mesures d’urgència com la reducció de ràtios, l’ampliació d’espais i de personal docent (amb la consolidació de subtitutes en fixes o la reconversió dels terços en mitges). https://t.co/W69LfAYffL pic.twitter.com/pbBNiiqV45

    — CGT Ensenyament 🚩🏴 (@CGTEnsenyament) May 20, 2020

    https://twitter.com/ugtcatalunya/status/1263073537604100096

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Llegir a casa, llegir a les aules
    Next Article
    Opinió
    Reflexions de treball cooperatiu en temps incerts
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Actualitat
    La USTEC denuncia davant el Síndic la suspensió del grup estable de substitucions de personal docent

    juliol 4, 2025

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}