L’Associació de Mestres Rosa Sensat ha celebrat aquest dimarts a l’Escola Jaume I del barri de Sants la primera trobada de ‘Repensem-nos’, que vol ser un procés de reflexió sobre la raó de ser de l’entitat. Té sentit avui dia? Cap a on ha de dirigir els seus esforços? Ha de seguir prioritzant la formació i la recerca de l’acció educativa? Ha de promoure més activitats associatives? Ha d’accentuar la seva vocació d’incidència política? Ha de reforçar el seu perfil en els grans debats educatius, socials i de país? Ha d’obrir-se a nous àmbits educatius? Com s’articula amb la resta d’actors de la comunitat educativa?
L’associació no amaga que en aquests moments pateix una crisi que té múltiples vessants, però que sobretot és econòmica i de participació, que ja venia d’abans de la pandèmia, però que aquesta sense dubte va agreujar. Una crisi que fa trontollar la mateixa viabilitat d’una entitat que el 1965 van fundar un grup de mestres que havien estat alumnes durant la República i que volien recuperar aquella manera d’entendre l’educació. Per això, la junta rectora interina que va agafar les regnes de Rosa Sensat el juny passat va decidir, a proposta de l’assemblea de socis, llançar aquest procés de reflexió col·lectiu. En aquests moments l’associació té una mica més d’un miler de socis, una xifra que amb petits alts i baixos ha estat la dels últims anys.
‘Repensem-nos’ compta amb una programació de sis mesos i la participació és totalment oberta. La d’aquesta setmana ha estat la primera de les cinc sessions previstes, i ha comptat amb la participació d’una setantena de persones, algunes de les quals vinculades a l’associació durant molts anys i altres que ara n’han tingut el seu primer contacte. Primer han hagut de pensar en fortaleses i febleses de l’entitat. A continuació, per grups, han hagut de debatre i prioritzar els reptes que afronta o hauria d’afrontar, a partir d’una llista de 18 propostes, que prèviament havia sortit d’una consulta feta a experts educatius de perfils molt diversos. Per acabar, una foto de família i unes paraules de Mar Hurtado, presidenta de la junta rectora interina, agraïnt als participants que vulguin contribuir a empentar l’associació i confiant que aquesta imatge “formarà part de la nostra història”.
A partir d’aquí es faran quatre trobades més, l’última de les quals serà el mes de març, quan es presentaran les conclusions d’aquest procés i un full de ruta per als propers anys a l’assemblea de socis. Tres membres de la junta rectora (Àngel Domingo, Boris Mir i Isabel Nadal) i quatre persones voluntàries (Marta Comas, Dolors Vique, Jordi Canelles i Txell Margalef) encapçalen el grup dinamitzador d’aquest procés de reflexió. A banda, s’ha creat l’anomenat Grup Altaveu, format per 38 persones encarregades d’amplificar els debats, les idees i les propostes des de la seva expertesa.
Comas, que com altres persones s’ha fet sòcia arran de conéixer els problemes de l’entitat, ha estat l’encarregada de conduir la dinàmica que s’ha fet a l’Escola Jaume I, i ho ha fet amb una introducció sense embuts sobre la dificultat d’arribar a les generacions de mestres joves. Potser és perquè “la neutralitat ens desdibuixa” o perquè “ens hem convertit en un catàleg de formacions que no demana militància” o perquè “s’han donat per descomptat els grans consensos dels anys vuitanta”. Pel grup dinamitzador, “és un procés identitari, heretem el llegat de l’entitat, però l’hem d’adequar al nou context”. La pròxima trobada es farà el 14 de gener en un institut, i la resta, en principi seran el 26 de gener, 23 de febrer i 18 de març.
Tot el programa del procés de reflexió obert de Rosa Sensat el podeu trobar detallat aquí.