Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A Catalunya hi ha actualment 660 infants que pareixen deficiències alimentàries per culpa de la seva situació de pobresa. Així ho ha confirmat la secretaria de Salut Pública del departament de Salut, després que el Síndic de Greuges publiqués un informe molt criticat per la Generalitat -i pel conseller Boi Ruiz- en el qual ja alertava de les dimensions d’aquest perillós fenomen. En total, són 751 menors de 16 anys els que tenen diagnosticada malnutrició: 91 d’ells per patologies que els impedeixen assimilar nutrients, i la resta -els esmentats 660- “per circumstàncies personals i socials de risc per alimentació inadequada”.
Aquestes dades les ha tramès la secretaria de Salut Pública al Síndic, que les va demanar arran de la polèmica generada. I serveixen per desmentir les pròpies paraules del conseller Boi Ruiz, que el 3 de setembre va assegurar que “hi ha malnutrició per mals hàbits, per obesitat o per altres qüestions contra les quals cal lluitar”, però no per “qüestions econòmiques”. De fet, ja abans Ruiz havia ocultat aquests casos. El 21 de gener, en una resposta parlamentària al PSC -que demanava quants nens i nenes patien de malnutrició a Catalunya- es va limitar a afirmar que l’any 2012 i fins al juny del 2013 es van atendre 91 infants “amb diagnòstics clínics lligats amb la desnutrició”, però no va parlar de la resta, els que pateixen carències alimentàries.
Amb tot, l’informe precisa que d’aquests 660 casos n’hi ha 10 que són “per problemes relacionats amb la falta d’aliments”, 95 per “problemes relacionats amb la pobresa extrema” i 555 “per problemes relacionats amb ingressos baixos”.
La majoria d’aquests casos, un total de 650, segons el mateix document de la secretaria de Salut Pública, no tenen “repercussió en patologies ni diagnòstics clínics”, és a dir, que no se’ls pot donar resposta a través del sistema de salut. Ara bé, si que admet l’informe que aquests casos s’haurien de “derivar a altres àmbits de les administracions públiques de forma coordinada”, com podria ser amb els serveis socials, per actuar “de manera preventiva quant a salut” i “vigilar els factors de risc”.
A més, conclou que en el futur seria “convenient” dur a terme “estudis epidemiològics de base poblacional especialment dirigits a valorar la situació”. En aquest sentit, i arran també de la denúncia del Síndic, el Servei Català de la Salut està ultimant un protocol per detectar i fer un seguiment dels casos de malnutrició infantil, que es posarà en marxa en les pròximes setmanes, segons les previsions.
ICV-EUiA demana la dimissió de Boi Ruiz
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha demanat la dimissió del conseller de Salut hores després que es conegués l’informe de la secretaria sobre els 650 casos d’infants que pateixen dèficits alimentaris. “No pot ser que un conseller digui mentides en seu parlamentària”, ha denunciat Mena, que ha afegit que “Ruiz ha demostrat que no està a l’alçada de les necessitats socials i sanitàries que té Catalunya”. ICV-EUiA, juntament amb el PSC, van ser els grups que més van pressionar el Govern perquè respongués a l’informe del Síndic, que apuntava l’existència de 750 casos de malnutrició i el risc de 50.000 infants a Catalunya de patir-ne.
En aquest sentit, Mena ha recordat també que estan a l’espera que la Generalitat compleixi el compromís que va adquirir al Parlament de “garantir totes les beques menjador”.