Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El canal de televisió TEBvist del Taller Escola Barcelona (TEB) acaba de presentar el seu dinovè programa amb un monogràfic sobre sexualitat i discapacitat. L’acte va tenir lloc a l’auditori Can Fabra de Sant Andreu (Barcelona) i va donar peu a una taula rodona presentada pel periodista de TV3, Josep Maria Soro, que col·labora amb aquest mitjà de comunicació. Al debat també hi van participar Gemma Deulofeu (responsable de Suports a la sexoafectivitat de Dincat – Plena Inclusió Catalunya), així com Teresa Pujol (treballadora del TEB) i Maria Carmen Sánchez (mare d’una persona amb discapacitat intel·lectual). A més, també va comptar amb la participació d’en Francesc Granja, persona amb diversitat funcional, fundador de Tamdem Team i autor del llibre “Vivir el sexo”.
El programa presentat serveix per desmitificar nombroses qüestions que tenen a veure amb la sexualitat, però sobretot amb la sexoafectivitat de les persones amb discapacitat i conté testimonis valents que expliquen la seva visió.
Deulofeu apunta que una de les principals raons per les quals no s’entén que les persones amb discapacitat intel·lectual no puguin tenir vida sexual és pel desconeixement sobre el concepte ampli de sexualitat. Recorda que tot plegat va més enllà de la genitalització de la sexualitat, tal com també explica Granja en el mateix capítol. Sembla que, en definitiva, la dificultat més important perquè la societat accepti la normalitat de les relacions de les persones amb discapacitat se centra més en avançar com a societat en la conceptualització de la sexualitat que no pas en la de la diversitat funcional. Si acceptem realment que aquestes persones poden fer una vida normalitzada serà fàcil pensar que ho facin en totes les seves dimensions.
A la història de la discapacitat els avenços en totes les matèries no han estat fàcils i no fa tants anys que hem pensat en poder oferir una educació, una feina i una vida independent per aquest col·lectiu. Així doncs, la presentació d’aquest programa del TEBvist és un pas més pel reconeixement real del dret a una vida on també hi hagi una sexualitat normalitzada.
Testimonis amb declaracions valentes
Les declaracions de les famílies també hi son presents, no pas sense amagar en alguns casos dificultat per poder parlar obertament de sexualitat amb els seus fills. Sembla de nou que la normalitat també ha arribat en aquest sentit.
Per suposat, el programa incorpora les opinions de diferents persones amb discapacitat intel·lectual que expliquen la seva opinió. En la majoria dels casos s’evidencia certa dificultat per a portar una vida autònoma en aquest sentit, però alhora es mostra una realitat en la que s’ha avançat molt. La demanda més expressada és la d’una necessitat de normalitat en aquest aspecte per poder gaudir de la seva vida sexual sense limitacions imposades per una societat repleta de mites infundats.
També hi ha lloc per a entrevistar Raquel Velasco, una educadora que conviu professionalment amb la gestió, entre d’altres, de la intimitat de les persones dels serveis en els que treballa. En aquest sentit centra la seva intervenció en l’explicació dels pactes als que s’hi arriben sobre aquest tema especialment amb les persones que viuen en un espai residencial amb més persones. Està clar que la gestió de tot plegat no és fàcil quan treballem a un lloc tant summament íntim i personal com és l’espai on l’altra persona hi viu.
Projectes sobre sexualitat i diversitat funcional
La qüestió de l’assistència sexual, que s’esmenta al vídeo, ha estat molt elaborada i difosa per Antonio Centeno a conferències i articles com ara l’imprescindible “Simbolismes i aliances per a una revolta dels cossos”. Ell és activista dels Drets Humans i director (conjuntament amb Raúl de la Morena) del documental “Yes, We fuck” on s’aborda aquest tema des de molts diferents punts de vista. En aquest projecte intervenen molts col·lectius que treballen políticament aspectes vinculats al cos i la sexualitat. Aquesta és una peça també fonamental per qualsevol persona que vulgui aprofundir-hi.
A la presentació del canal televisiu, Francesc Granja va explicar com des de Tandem Team es posen en contacte persones amb diversitat funcional amb altres que vulguin compartir la seva intimitat i sexualitat amb ella i a l’inrevés. Un procés que es dona en diferents fases per arribar a la total llibertat de les persones per portar a terme un espai íntim.
També cal destacar l’existència del Centre Julia Pastrana – Sex Asistent com a projecte que, entre altres, promou l’assistència sexual per a l’empoderament de les persones amb diversitat funcional. La institució està liderada per Rafael Reoyo.
Tot plegat deixa palès que l’assistència sexual ja és una realitat i que necessita d’un reconeixement com a dret de totes les persones que la necessitin. En general, l’assistent sexual supleix tot allò que la persona no pot fer amb normalitat donada la seva diversitat funcional. Especialment formaria part d’accions per a gaudir del propi cos o per preparar per tenir un espai íntim amb una altra persona. Però hi ha diferents enfocaments al respecte que fan que no sigui una qüestió fàcil de resoldre. Això succeeix sobretot tenint en compte que vivim en una societat en que, ho hem de reconèixer, encara no tenim incorporada de forma natural la dimensió sexual de totes les persones i continua sent un tema del que no se’n parla amb facilitat.
En tot cas, aquesta presentació del 19è programa de TEBvist deixa palès que hi ha un canvi substancial del reconeixement de drets cap a les persones amb diversitat funcional. Però no cal perdre de vista les nombroses manifestacions del col·lectiu per ser reconeguts com a persones i ciutadans de ple dret en tots els aspectes.
Queden pendents debats amb profunditat sobre la pròpia diversitat sexual del col·lectiu on, evidentment, més enllà de l’heterosexualitat hi ha un ventall de possibilitats que, com passa amb la resta de la societat, no tenen massa espais per a la seva visualització. La qüestió de la maternitat i paternitat és un tema sobre la taula que també surt en algun moment del vídeo.
TEBvist és un projecte de televisió en línia preparat i presentat per un grup de persones amb discapacitat intel·lectual abordant temes relacionats especialment amb la diversitat funcional. Al llarg de les seves emissions han entrevistat persones conegudes com ara Carles Capdevila, Antoni Bassas, Xavier Trias, Carles Pujol, Toni Albà, Marius Serra, Josep Maria Jarque, Ignasi Terraza i periodistes de TV3 entre d’altres. Recentment han obtingut un dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona als Mitjans de comunicació.