Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Educació (Lomce) i n’ha declarat nuls alguns punts per considerar que envaeixen competències autonòmiques en matèria d’educació.
En concret, el TC ha aprovat per unanimitat anular els paràgrafs 3, 4 i 5 de la Lomce, on es recull que les comunitats autònomes han de garantir que el castellà sigui llengua vehicular a les aules, afegint fins i tot que les famílies podien reclamar que se’ls sufraguessin els costos d’una escola privada en què les classes es fessin íntegrament en català. Aquests articles anul·lats establien que les administracions educatives han de garantir una “proporció raonable” del castellà dins del sistema, i segons la sentència aquests és un criteri massa indefinit per constatar si existeixen incompliments, i per tant sobre si una família té dret a reclamar el cost de la matrícula en un col·legi privat.
Per tant, la sentència considera que la llei -també coneguda com a llei Wert-, dissenyada per garantir l’ensenyament en castellà pagat amb fons públics, no respecta el repartiment de competències entre l’Estat i la Generalitat, i per això declara la inconstitucionalitat d’aquests articles. Des què va entrar en vigor la Lomce, l’any 2013, s’han registrat al voltant de 150 peticions de famílies que volien aquest servei, de les quals se n’han estimat unes 50.