Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Encarem la recta final del curs escolar. I darrere arriben, com sempre, els casals, colònies, camps de treball i campaments d’estiu. El mateix 25 de juny, divendres, alguns ja es posen en marxa, si bé la majoria arrencaran dilluns 28, d’aquí menys d’un mes. I el panorama és radicalment diferent del que es plantejava fa un any, quan la incertesa planava sobre el què, el com i l’on. Si en les pròximes setmanes els protocols no varien, aquest estiu les trobades d’infants i joves tornaran a ser amb mascareta i grups bombolla, es mantindran les distàncies i les mesures d’higiene, s’extremarà la ventilació i es reduiran els aforaments… però, en canvi, l’estiu s’assemblarà molt més al de 2019, segons coincideixen a afirmar les entitats del lleure consultades.
La principal coincidència amb els estius d’abans radica en la participació. Malgrat que la crisi econòmica està afectant moltes famílies, a Fundesplai estan observant que el ritme d’inscripcions a les seves propostes es troba al mateix nivell que 2019, o fins i tot un punt per sobre, per la qual cosa, segons explica Cristina Rodríguez, la seva directora general, la previsió és arribar als mateixos 68.000 participants que aleshores, mentre que l’any passat aquesta xifra es va veure reduïda a la meitat.
A la Fundació Pere Tarrés encara no poden donar xifres de participació, però també són optimistes: “La sensació fins ara és bona, i a més esperem trobar més punts de connexió amb el 2019 que amb el 2020, perquè tenim l’experiència de l’any passat i perquè en aquests dos mesos la previsió és que la pandèmia evolucioni favorablement”, comenta Albert Riu, director del Servei Colònies de Vacances de la Fundació Pere Tarrés. També Pep Montes, director de l’associació empresarial Acellec, comenta que a les seves empreses “el ritme d’inscripcions és alt. Creiem que la campanya anirà bé, però sobretot necessitem que vagi bé, perquè si no és així a la tardor molts hauran tancat la porta”.
Més necessitats
Paral·lelament a l’increment de participació s’està registrant un fort increment en la petició de beques, per la qual cosa a Fundesplai han redoblat esforços per intensificar la campanya de captació de donacions. “L’any 2020 es van atorgar un 39% més de beques a famílies amb situació d’atur o ERTO per part d’un o els dos progenitors, i enguany les necessitats encara són més grans”, alerta Cristina Rodríguez.
El Casal dels Infants també ha fet una crida per aconseguir fins a 600 persones voluntàries per a les activitats d’estiu que organitza a barris segregats dels cinc municipis on treballa durant tot l’any: Barcelona (Raval i Besòs), Badalona (Sant Roc i Llefià); Santa Coloma (Raval, Santa Rosa i Fondo; Sant Adrià (Besòs i La Mina) i Salt. “Som una entitat que des de fa 37 anys ens mou l’empenta de les persones voluntàries. En els últims mesos les desigualtats no han parat de créixer arran de la pandèmia, i molts nois i noies necessiten gaudir de l’estiu per agafar aire. Necessitem sumar gent compromesa a l’equip per fer-ho possible”, diu la seva directora general de l’entitat, Rosa Balaguer.
Pep Montes recorda que l’estiu passat el Departament de Treball va quadruplicar les beques que atorga a infants amb situació de vulnerabilitat perquè poguessin accedir a activitats d’estiu, i demana que aquest any mantingui aquests ajuts. “Cal que es repeteixin i, sobretot, que en millori la gestió, perquè l’any passat van arribar tard i amb moltes dificultats de tramitació burocràtica. Però esperem que els ajuts directes a les famílies, sense passar per les entitats, es consolidin com un model de suport a l’equitat i al sector”, apunta.
Protocols a punt
El lleure ha patit molt al llarg d’aquest curs, amb diversos períodes tancat i amb altres amb restriccions que el feien pràcticament inviable. Per això les entitats valoren positivament el fet que a començaments de maig la direcció general de Joventut publiqués el protocol per desenvolupar les activitats d’educació en el lleure, amb el vistiplau del Procicat. Aquest és el marc amb el qual s’han planificat totes les activitats d’estiu, que segurament viurà algun retoc durant les properes setmanes, si bé la convicció és que “si hi ha canvis seran per millorar”, afirma Riu, que recorda que el pitjor de l’any passat va ser la inestabilitat en els criteris amb què van haver de planificar els casals i colònies d’estiu.
El gran pas endavant ara és que els grups bombolla poden ser de 10 i no de 6, límit que es va marcar en la represa de les extraescolars, i que en cada tanda de colònies poden haver-hi fins a 30 participants. “Sabem treballar amb grups de 10 perquè, de fet, moltes activitats ja s’organitzen habitualment per grups de 10, però està clar que n’hi ha d’altres que guanyen molt amb un grup més gran”, afegeix Riu.
Més endavant, el 19 de maig, la secretaria general de l’Esport va publicar, també amb el vistiplau del Procicat, el protocol sobre els casals i campus esportius per aquest estiu, en el qual es fixa en 24 (en el cas dels casals esportius) i 30 (campus) el nombre màxim de membres d’un grup de convivència estable, si bé la recomanació és que la xifra es mogui entre els 10 i 14 membres.
L’annus horribilis per les petites empreses del lleure les ha deixat “al límit de la resistència”, diu Pep Montes, “i ha desfet molts equips de treball de les organitzacions, que ara els han de reconstruir a tota velocitat i amb dificultats” i posa com a exemple el fet que “a la borsa de treball de l’Acellec s’ha produït un repunt de les demandes de treball, i ara mateix hi ha més d’un miler de CV a l’espera d’oportunitat per treballar”. Montes reclama una actualització del protocol, per veure quines mesures es poden relaxar, però més que en l’estiu pensa en el curs escolar 2021/22, ja que el vigent encara és el que es va aprovar quan els contagis anaven a l’alça. “Cal anar per feina, esperem que el traspàs de poders del nou govern no l’aturi”, afegeix.
Projectes pedagògics
Un altre aspecte important d’aquest estiu és que el lleure pot retrobar-se amb els seus propis projectes pedagògics, ja que l’any passat pràcticament el 100% de l’atenció se la van endur les qüestions logístiques i de seguretat sanitària. A Fundesplai el lema de l’estiu és “Fem un món millor” i tots els seus casals, colònies, campaments i camps de treball giraran al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Segons el seu director d’Innovació i Continguts, Carles Xifra, “això no respon a una moda sinó que hi creiem molt: ens queden només nou voltes al sol per arribar a 2030, el que fem en aquesta dècada és vital i d’aquí la importància de les accions educatives que fem amb els infants i joves”.
Per Fundesplai, el dia D serà el 22 de juliol, dijous: s’organitzarà una “acció col·lectiva en favor d’un món millor”, en la que participaran de forma simultània i descentralitzada tots els infants i joves que aquell dia estiguin inscrits en alguna de les seves activitats. Cada grup escollirà un repte relacionat amb els ODS, el realitzarà i penjarà fotos i vídeos a les xarxes per divulgar-los.
Malgrat tot, també hi ha aspectes que vinculen aquest estiu amb el passat, més que amb els anteriors. Certament, no es tornarà a repetir la circumstància de 2020, quan l’estiu va suposar el retrobament entre infants després de més de tres mesos llargs d’aïllament, però “també és cert que durant aquest any molts nanos s’han vist mancats de tota una sèrie d’activitats, han estat més tancats a casa, han vist menys als amics i als avis, i sobre tot això caldrà que seguim estant pendents”, comenta Albert Rius. I afegeix: “Al llarg de tot el curs, als nostres esplais hem pogut veure que hi ha un neguit acumulat, sobretot entre els adolescents, petites angoixes i problemàtiques que de cop implosionen i que s’han de saber gestionar”.