Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les dotze universitats catalanes han impulsat la plataforma virtual UNIferia arran de l’ajornament, a causa de la crisi del coronavirus, del Saló de l’Ensenyament. D’aquesta manera, segons diuen en un comunicat, “els estudiants de secundària del país podran trobar en un sol lloc informació sobre el ventall de graus i centres als quals poden optar per accedir als estudis universitaris”. En concret, hi trobaran tota l’oferta de la Universitat Abat Oliba CEU, UAB, UB, UdG, UdL, UIC, UOC, UPC, UPF, URL, URV i UVic-UCC.
En realitat, s’ha ajornat tota la Setmana de la Formació i el Treball, que inclou, a més del Saló de l’Ensenyament, el Saló Futura, de màsters i postgraus, i el Saló de l’Ocupació Juvenil, coorganitzat per la Fira i Barcelona Activa. Al voltant de 100.000 estudiants passen cada any per aquesta Setmana de la Formació i el Treball del recinte de Monjuic, dels quals en l’edició de 2019 uns 14.000 van ser atesos pels serveis d’orientació habilitats pel Departament d’Educació, el Departament d’Empresa i Coneixement i el mateix Saló de l’Ensenyament, de la mà d’Educaweb.
La nova fira virtual estarà activa del 19 al 21 de març a www.graus.uniferia.org. A més de la informació, durant aquests dies, a través dels canals de xat, es donarà atenció i orientació personalitzada als futurs universitaris sobre les titulacions de grau, els sistemes d’accés i de formació de matrícula, les possibilitats d’ajuts i beques per a l’estudi i les opcions de mobilitat internacional de cada universitat. Un cop acabada la fira, la informació restarà disponible i es podrà consultar al mateix lloc fins al mes d’octubre.
UNIferia és la fira virtual creada per la CRUE (Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas) que té per objectiu difondre la informació sobre l’oferta acadèmica dels estudis de grau i de màster de les universitats de l’àmbit estatal i de la qual ja s’han fet dues edicions. En aquest cas, es tracta d’una edició especial per als graus de les universitats catalanes. Del 23 al 27 de març, la CRUE activarà la primera edició d’UNIferia Màster amb l’oferta d’estudis de màster de més d’una cinquantena d’universitats espanyoles, entre les quals set catalanes.
A banda d’aquesta fira, hi ha tres plataformes que poden ser de gran utilitat per a qualsevol estudiant de secundària que vulgui informar-se i explorar possibles itineraris educatius en el món de l’FP, els graus i els màsters.
Educaweb
Amb vint anys de trajectòria, és el portal més antic i més visitat. Va néixer i té la seva seu a Barcelona, però ofereix informació no només de Catalunya sinó de tota Espanya i de diversos països europeus i llatinoamericans. Els seus fundadors, Josep Lluís Segú i Montserrat Oliveras, venien del món de la consultoria i l’orientació acadèmica, i per tant tot el portal no és només un repositori de cursos sinó que té aquesta vocació orientadora, amb eines com Gran Recorrido (GR), que facilita l’autoconeixement (què t’agrada, què saps fer, què valores en el treball), o el servei d’orientació online, amb un centenar de vídeos que responen a preguntes freqüents sobre tot allò que s’ha de saber abans de triar un determinat itinerari o centre educatiu. També s’hi pot trobar un diccionari d’estudis, un diccionari de professions, actualitat i fins i tot donen consells personalitzats als usuaris registrats que pugen el seu currículum.
Unportal
El van crear fa deu anys dos periodistes especialitzats en educació, Carol Biosca i Jordi Casabella, i ofereix també tota la informació actualitzada dels graus, màsters i cicles d’FP de grau mitjà i grau superior que s’imparteixen a Catalunya, amb dades interessants a l’hora de prendre una decisió com la nota de tall en la darrera matriculació, plans d’estudis, el preu de la matrícula, dades d’inserció laboral dels titulats i taxes de rendiment i taxes d’abandonament. A més d’un blog amb notícies i reportatges sobre l’oferta universitària. Normalment per accedir a tots els continguts s’ha de pagar (una subscripció en el cas dels centres educatius que vulguin usar l’eina per orientar els seus estudiants, o un preu de 3€ per 24 hores d’ús per un estudiant), però en aquesta ocasió, a causa de la suspensió del Saló de l’Ensenyament, Unportal ha obert gratuïtament tots els seus continguts durant els dies que havia de durar el saló, és a dir, fins diumenge vinent. Per obtenir la clau d’accés temporal cal fer-se seguidor de la seva pàgina de facebook i compartir el post on s’explica.
Sinspira
És el projecte més recent, creat fa un parell d’anys pel comunicador Pau Calderón, amb l’assessorament de la professora de la UAB i experta en orientació educativa Maria Jesús Comellas. Com ja vam explicar en un article al diari, Sinspira és una plataforma on trobem testimonis d’estudiants que estan acabant un cicle formatiu de grau superior o un grau universitari. Estudiants que no fa tant de temps van haver de prendre aquestes decisions transcendentals i que poden explicar de primera mà la seva experiència a estudiants més joves, i per això són inspiradors. Ara mateix conté ja 122 vídeos d’inspiradors de disciplines molt diverses. A banda d’una petita part d’accés obert, la resta és de pagament, per subscripció en el cas de centres educatius o ajuntaments, o amb una única donació de 5€ per persones individuals.