A partir del curs vinent es podrà cursar el batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics. Es tracta d’una doble titulació que es cursarà en 3 anys i permetrà obtenir dos títols: el de batxillerat i el del cicle formatiu artístic de grau mitjà o de tècnic esportiu.
“Aquest batxillerat de 3 anys i professionalitzador és molt més flexible, teníem unes modalitats molt tancades. És també un element de lluita contra la segregació escolar”, ha explicat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la roda de premsa de presentació de l’oferta educativa per l’any vinent.
Aquesta novetat en els estudis postobligatoris s’afegeix a dues noves modalitats de batxillerat ja avançades pel Consorci d’Educació de Barcelona. D’una banda, la possibilitat de cursar el batxillerat en tres anys amb la finalitat de flexibilitzar-lo i fer-lo assolible a un nombre més gran d’alumnes, evitant l’abandonament, i de l’altra, un batxillerat professionalitzador amb estades a empreses orientat als cicles formatius de grau superior (CFGS).
A més, el Departament d’Educació ha presentat un nou model d’FP dual, amb el que es vol millorar i facilitar la tasca dels centres que ofereixen aquesta modalitat formativa, i alhora poder incrementar exponencialment la xifra d’alumnes que cursen l’FP dual.
Amb aquesta redefinició, que ve acompanyada d’una inversió de 4 milions d’euros, les beques dels alumnes s’equipararan al sou mínim interprofessional, hi haurà un currículum únic i s’incrementaran les hores de pràctiques en les empreses, segons ha explicat el conseller Bargalló.
Amb l’equiparació de les beques salari al salari mínim interprofessional, el Departament vol aconseguir així que més empreses optin pel contracte en formació en lloc d’oferir a l’alumnat la beca salari, que és el que passa actualment de forma majoritària.
Nous grups a 1r d’ESO, els mateixos a P3
Pel nou curs, que arrencarà el 12 de setembre pels principals ensenyaments, s’oferiran 3.102 grups a P3 entre escola pública i concertada – els mateixos que el curs 2018/19 –. A 1r d’ESO, a causa del creixement de població escolar en edat d’entrar en aquesta etapa, s’oferiran 2.928 grups, 35 més que l’any anterior.
Pel mateix motiu, el curs 2019-2020 hi haurà nous instituts arreu del territori: 8 instituts de secundària, 2 dels quals específics de formació professional – que sorgeixen de separar-se d’un centre d’ESO i batxillerat –, i 25 instituts escola. També s’amplia l’oferta total de Batxillerat, que creix en 51 grups i arriba als 2.640, i la de cicles de formació professional de grau mitjà i grau superior amb 4.269 grups -76 grups més que l’any passat-.
Criteris del Pacte contra la segregació escolar durant la preinscripció
La planificació de grups nous s’ha fet conjuntament amb els municipis, i a partir de criteris per lluitar contra la segregació escolar. El conseller ha explicat que tracten “la planificació de l’oferta com una eina de lluita contra la segregació escolar”. I de fet, algunes de les mesures aplicades ja en aquest procés de preinscripció s’han treballat en la línia del Pacte contra la segregació signat la passada setmana.
El titular d’Educació també ha explicat que enguany en la preinscripció, que comença aquest divendres 29 de març, es podran aplicar criteris del Pacte contra la segregació escolar, “atès que actualment no contradiuen la normativa vigent i, per tant, la Inspecció d’Educació pot aplicar els criteris sempre que hi hagi consens en el territori”.
Bargalló ha concretat que “en aquells casos en què l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) o taula d’escolarització ha acordat efectuar alguns canvis dels previstos en el Pacte contra la segregació, la Inspecció els podrà aplicar”. De la mateixa manera, el conseller ha assegurat que “no derivarem a la concertada a cap família que hagi demanat places públiques. Tenim menys nascuts i la mateixa oferta, però si cal, augmentarem algun grup”.