Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Iolanda Segura: “La nova llista d’adjudicació de places és un nyap i torna a contenir errors”

    Ana Basanta

    Educació paralitza l’adjudicació de places docents per errors en el sistema

    Ana Basanta

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Niubó cessa el subdirector de plantilles pel caos de l’adjudicació de places docents

    Ana Basanta

    La Universitat de Barcelona obre una investigació contra Ramón Flecha i el CREA

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Utilitzar les xarxes socials amb intencionalitat didàctica

    Opinió
    Utilitzar les xarxes socials amb intencionalitat didàctica

    Enric Senabrejuliol 24, 20257 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    És una idea que porte treballant des de fa temps[1], si el món de la vida de l’alumnat està instal·lat, també, en un entorn digital, necessitarem, per tant, incidir en aquest mitjà si volem tenir una certa influència educativa en el seu món. 

    Les propostes que es donen des de l’àmbit institucional en aquest sentit són totalment contraproduents, ja que les prohibicions, mesures sobreprotectores i consells prepotents des d’una posició de superioritat, provoquen la creació d’una muralla digital entre l’ús habitual de les xarxes dels i les adolescents i l’entorn educatiu. En cap cas serveixen, ni crec que ho pretenguen, per prevenir el ciberbuylling, els discursos d’odi o les fake news. L’alarma de la comunitat educativa davant l’augment d’aquest tipus de publicacions és clarament hipòcrita, i només proposen una bena als ulls o una muralla opaca per tal de no veure’ls, no per donar-los solució. 

    Totes les mesures que s’han pres davant notícies alarmistes sobre usos perniciosos, perjudicials o perillosos, van dirigides a ocultar la realitat, no a solucionar situacions ni afrontar-les amb intenció educativa per tal d’orientar-les en un sentit proactiu. Prohibir els mòbils a escoles i instituts sense altres alternatives, proscriure la utilització de mitjans digitals que no siguen els proporcionats per la Conselleria d’Educació, blocar xarxes socials o d’intercanvi en els servidors oficials i impulsar campanyes demonitzadores i irreals sobre l’ús de xarxes socials en l’adolescència, només provoquen un aïllament sord i cec del que passa en aquestes xarxes i, a més, entreguen la formació en aquest mitjà del jovent a les empreses tecnològiques que, d’aquesta manera, conformen hàbits i normalitzen conductes sense cap mediació educativa formal. 

    Si volem incidir en l’educació informal en xarxes de l’alumnat, haurem de treballar amb les xarxes socials

    La resposta, en canvi, ha de ser la contrària. Si volem incidir en l’educació informal en xarxes de l’alumnat, haurem de treballar amb les xarxes socials, tant des de l’anàlisi crítica de les publicacions i funcionament, com des de la creació i difusió d’idees democràtiques. Per això, propose una sèrie d’activitats per treballar amb xarxes socials que he portat a terme amb l’alumnat de Filosofia de 1r de Batxillerat però que, de segur, poden ser utilitzades en altres àrees o assignatures.

    En primer lloc, haurem de començar per l’anàlisi del que hi ha, del que l’alumnat veu i escolta automàticament, des de l’actitud natural acrítica que és l’habitual de l'”scroll”. Necessitarem mostrar exemples de publicacions sobre les matèries de treball que practiquem, tant negatives (en forma de fake news, falsedats, discursos d’odi, insults o desqualificacions infundades) com positives (buscar discursos científics i polítics elaborats amb vocació tolerant i de convivència, amb informacions contrastades, verificacions de fast check i d’humor i distracció saludable). 

    En aquest sentit, ja tenim dos blocs d’activitats imprescindibles per a l’anàlisi i mediació crítica de l’activitat en xarxes, aquestes requereixen una formació i ús per part del professorat que no pot fer la viu viu i evitar la implicació. Aquesta activitat s’ha de contemplar com una part de la formació en la matèria i la seua didàctica i com un compromís professional amb l’alumnat. 

    El segon pas serà produir contingut i publicar-lo en les mateixes xarxes que l’alumnat usa. Per exemple, publicacions que ridiculitzen discursos negacionistes (científics, històrics, mèdics, etc.) amb to humorístic; vídeos divulgatius sobre algun dels temes treballats a l’assignatura (sobre la inexistència de les races, l’origen únic de la humanitat, la diversitat que ens ha constituït…) que poden fer-se amb to més seriós; escenes que critiquen de manera evident actituds discriminatòries (d’homofòbia, racisme, sexisme…) en to humorístic o moralista; donar indicacions paregudes a les anteriors a la IA i analitzar el resultat; muntar algun vídeo amb retalls d’altres influencers i afegir recursos visuals per tal d’establir una mirada crítica. Aquestes poden ser algunes de les propostes, però poden haver-ne moltes més, només hem d’adaptar les indicacions als objectius que pretenem aconseguir i mantenir sempre un sentit lúdic i creatiu sense abandonar la vocació didàctica.

    Si volem educar persones haurem de mullar-nos en l’entorn digital, a més del presencial

    Aquesta activitat xoca amb la normativa legal i col·loca al professorat en un dilema insoluble, entre el seu compromís educatiu i la normativa legal que la regula. Si bé, la solució legal és fàcil, només s’ha de demanar l’autorització expressa i per escrit al mateix alumnat (si és major de 14 anys) o als seus tutors/es legals si és menor de 14 anys. A més, cal demanar aquestes produccions com activitat complementària, avaluable de manera extraordinària i sense perjudici per a l’alumnat que no ho vulga fer, això facilitarà la seua acceptació. També és interessant que l’alumnat es cree comptes didàctics (en grup o individuals) sense identificacions personals públiques, amb noms ficticis o simbòlics i imatges no personals. Les publicacions poden fer-se, si es vol, sense aparició de l’alumnat, amb veus distorsionades o amb Intel·ligència artificial. Ocultar la identitat personal és, en aquest cas, una mesura preventiva ben saludable que ajuda a educar en el seu ús. 

    L’efecte d’aquestes activitats és revolucionari, les xarxes segueixen els seus algoritmes i mostren les publicacions als comptes més pròxims; és a dir, l’alumnat del centre, que visualitza les publicacions d’aquests comptes i, per tant, es veu afectat per discursos positius, democràtics i respectuosos. A més, aquestes publicacions es poden repostejar per part de comptes de centre o didàctics del professorat, la qual cosa augmenta el seu efecte.

    Amb aquestes activitats generem discursos informats, basats en els continguts treballats a classe (en el cas de Filosofia i Valors ètics sobre democràcia, valors ètics, tolerància ètica i cultural, antiracisme, feminisme i igualtat, etc.) que tenen un impacte en la comunitat escolar, perquè estan fets per iguals i això els fa creïbles, i es difonen en el mitjà habitual de l’alumnat, al qual li donen una fiabilitat prèvia. Si volem educar persones haurem de mullar-nos en l’entorn digital, a més del presencial. 

    És cert que aquestes activitats poden tindre respostes no volgudes, com ser utilitzats per practicar assetjament digital, burles o insults. En aquests casos hem d’intervenir i aplicar el reglament vigent i sempre serà més detectable si ho fan en aquestes publicacions que si ho fan en les seues privades que no podrem vore.

    Potser no vos ho creureu, però no ha estat aquest el principal problema amb què m’he trobat, no, els principals obstacles han vingut de la pròpia comunitat educativa en forma de reclamacions de cessament de l’activitat plantejades des de postures intolerants basades en la ignorància i la por, o simplement en el desig de frenar discursos igualitaris i democràtics. No oblidem que alguns grupuscles reaccionaris ben organitzats, i els despistats que els segueixen, volen silenciar les veus crítiques i prefereixen tenir les xarxes socials lliures per als seus discursos d’odi i fake news, prefereixen entregar el nostre jovent a les grans corporacions digitals i aquells discursos falsos i manipuladors que campen sense control ni resposta per les xarxes.  Malgrat tot, no deixa de ser contradictori que, des de la comunitat educativa, es reclame l’eliminació d’uns productes educatius que difonen el respecte, la tolerància i la diversitat. 

    Podeu revisar algunes de les publicacions als següents comptes d’Instagram:  https://www.instagram.com/los_filosofistas/  https://www.instagram.com/filomola_cd/ https://www.instagram.com/filosojajers_llull/  https://www.instagram.com/los_supermegafilosofosd/ https://www.instagram.com/grupofilo_1c_e/     https://www.instagram.com/grupobciencias/  https://www.instagram.com/filosofia1b_f/ 

    A Alguns haureu de demanar accés perquè són privats: https://www.instagram.com/filosofando.con.1dd/  https://www.instagram.com/grupoefilosofia  https://www.instagram.com/filosofiaprime1b/

    I a Tik Tok, en obert: https://www.tiktok.com/@los.sofistas1?_t=ZN-8xHtd3KSWQA&_r=1 https://www.tiktok.com/@jvenes.filsofos?_t=ZN-8xHthk7eceU&_r=1  

    També podeu visitar el meu compte @filosofogramersllull d’Instagram i @enricsenabre de TikTok.


    [1]Podeu trobar algun article a aquest mateix mitjà, com Educomunicació a la carta. O a L’Espill, Embastar l’infinit digital: present i futur del binomi educació i Tic” Revista L’Espill, 60.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    contra el discurs de l'odi educació no formal innovació Innovació educativa Internet odi opinió xarxes socials
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    Iolanda Segura: “La nova llista d’adjudicació de places és un nyap i torna a contenir errors”
    Next Article
    Entrevista
    Glòria Colom: “Els ajuntaments són claus per lluitar contra la segregació escolar i l’abandonament”
    Enric Senabre

    Departament de Filosofia de l’IES Ramon Llull de València

    Related Posts

    Opinió
    Avaluar per incloure, incloure per avançar

    juliol 25, 2025

    Reportatge
    Calen més pantalles per tenir èxit escolar?

    juliol 25, 2025

    Opinió
    Consells per gaudir de l’estiu amb infants: Una guia per a famílies

    juliol 25, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}