Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una vuitantena d’estudiants universitaris d’arreu de Catalunya es van aplegar el dissabte 8 d’octubre a les Cotxeres de Sants de Barcelona per assistir a la presentació pública de la nova Associació d’Estudiants Musulmans (AEM). “Som la primera generació que hem pogut estudiar. Tot el que fem, ho fem per les generacions que vindran”, van explicar els promotors. L’entitat és conscient de “les grans taxes d’abandonament escolar dins la comunitat”, motiu pel qual es proposa tot un seguit d’accions per intentar reduir-les i facilitar així el recorregut acadèmic dels musulmans. Alhora, reclamen sales per resar a les universitats. “Canviarem les coses!”, van asseverar.
L’entitat compta amb un centenar d’integrants, majoritàriament de les universitats de Barcelona, amb un nucli impulsor integrat per estudiants de carreres de Medicina i Ciències de la Salut, Ciències Jurídiques i Enginyeria. Ja fa un any que van començar a funcionar, durant el qual han organitzat un acte sobre el dret a portar hijab, dinàmiques educatives a instituts, una jornada sobre espiritualitat coincidint amb el Ramadà i recentment va participar a la Nit de les Religions. De cara al present curs 2022/23, l’entitat es proposa impulsar tallers de reforç escolar per a alumnat de religió islàmica. “Hem arribat a la universitat gràcies a Al·là. Usem el coneixement que tenim per motivar els nostres germans petits”, van exposar. “Tan sols que hi hagi un infant a qui arribem, ja serà molt”, van recalcar.
Bases de dades i sales d’oració
Una altra de les iniciatives que tenen al cap és la d’estructurar una base de dades en què hi tinguin llistats tots els recursos possibles per prosseguir els estudis i la carrera universitària. “Molts som els primers de les nostres famílies en entrar a la universitat, i els nostres pares no coneixien l’existència d’aquestes o altres ajudes. Ara hem de ser mentors dels que vagin venint”, van ressaltar.
Com a tercer objectiu es proposen aconseguir que les universitats catalanes disposin de sales per resar-hi. “Hem de lluitar per aquest dret”, van proclamar. Van exposar que a la UAB ja s’havia endegat aquesta petició, sense que de moment hagi arribat a materialitzar-se.
L’entitat, doncs, es proposa “facilitar el camí acadèmic dels musulmans, volem esdevenir una eina que ens doni suport, un espai on ens puguem sentir còmodes”. En tot moment, amb la vista posada en les generacions més joves. “Com a musulmans no podem viure en la mediocritat. Som els hereus de Mahoma i a tot arreu hem de treure el millor de nosaltres. En aquest cas, a la universitat”, van concloure.