El campus de la Universitat Autònoma de Barcelona és un espai que disposa de serveis educatius i formatius des de la primera infància fins a la recerca universitària. Ara, però, alguns temen per la continuïtat de la primera de totes les etapes. En el campus de Bellaterra hi ha un institut i una escola de primària públics i una escola bressol, l’Escola Gespa, que es veu ofegada per la manca de recursos.
“És una escola bressol privada que neix ara fa 40 anys, un cop s’ha construït la UAB, fa 44 anys, i jugar un paper rellevant i important de creació d’activitat al voltant del campus i per atraure gent, perquè això llavors era un desert”, explica Montserrat Farell, vicerectora d’Economia i Organització. Tot i que l’escola es va crear com un servei de la UAB, explica que amb els anys es va haver de convertir en una fundació privada, de la que formen part la universitat i l’ajuntament de Cerdanyola.
Des de l’Escola Bressol Gespa es defineixen com una escola formadora. L’escola fa recerca, col·labora amb la universitat i amb altres escoles i també participa de la docència a la universitat. Reben estudiants de pràctiques de pedagogia, però també de periodisme, o lingüística. La proximitat amb la Facultat d’Educació permet crear sinergies entre els centres que són ben valorats per les dues bandes.
Ofec econòmic
Com altres bressol privades sense ànim de lucre, el curs passat Gespa va patir per la manca de subvenció de la Generalitat per una banda, però a més, va patir també la reducció de l’aportació de la universitat. “La reducció de les transferències de la Generalitat ha portat els pressupostos de la UAB a una situació d’ofec constant, amb la reducció de tots els pressupostos de totes les facultats i tots els departaments” i en aquesta línia s’ha reduït també l’aportació a l’escola de 200 mil a 189 mil euros, explica Farell.
Juanjo Bravo, treballador de la UAB i representant de CCOO, assegura que tot i que no ho diuen, “l’equip de govern ha decidit tancar-la i ho fa per la via de pujar els preus perquè no es matriculi ningú”. L’escola, on el representant dels treballador va portar les seves dues filles, pot acollir una setantena d’infants, i en canvi enguany només en tenen 37. El curs passat, amb l’amenaça de l’augment de preus, moltes famílies van buscar opcions en escoles properes o a prop del seu lloc de residència.
L’equip de govern de la UAB explica que han presentat un projecte de viabilitat que preveu reduir l’aportació de la UAB a 80 mil euros, pujar la quota mensual que paguen les famílies de 319 a 360 euros al mes (el 2010 eren 294 al mes) i reduir els sous de les mestres que, segons explica Farell, estan un 34% per sobre del conveni de les bressol privades. No obstant, en un comunicat, famílies, mestres i sindicats apunten que “està per sota de la mitjana de les bressol públiques, amb les quals creiem que hem de comparar l’Escola Bressol Gespa per orientació de servei”.
Un bé preuat per la universitat
Més enllà de les crítiques que reben des de l’escola, Farell assegura que consideren “un bé molt preuat per la universitat tenir una escola bressol, una escola i un institut”. No obstant, declara que “no és una funció de la universitat subvencionar aquest nivell de formació, sinó del departament d’ensenyament”, i per això reclamen que es converteixi en un centre públic gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.
Fonts de l’escola asseguren que ja es van iniciar negociacions per fer aquest pas, però amb la crisi van quedar aturades. I reclamen que, en tot cas, la UAB ha de mantenir un vincle amb l’escola. “La universitat es qüestiona si cal una escola bressol al campus, però també tenim un hotel o una perruqueria”, apunten.
Bravo, per la seva banda, apunta que “forma part de l’ADN de la UAB, que és una universitat de campus, que pots estar allà des dels 0 anys, i això crea unes sinergies molt xules, de la facultat d’educació amb els centres”. Pel que fa a la conciliació laboral, el sindicalista apunta que és molt important per les famílies que hi accedeixen, però recorda que són una petita part.
En la mateixa línia, la vicerectora Farell apunta que tradicional dels 70 alumnes de la Gespa, una 40 eren fills de treballadors de la UAB. “No podem lligar això a que sigui un grna servei per la conciliació perquè afecta a molt poques persones, som una comunitat de 40 mil persones, amb 4 mil treballadors”, assegura.
Tot i això, des de l’escola reivindiquen que tenen un paper rellevant en el context de la universitat i esperen que la negociació amb el Consell de Govern avanci en el proper mes. “La veritat és que cada deu anys intenten tancar-la, també perquè el terreny és xulo i molts equips de govern han fet projectes allà, però esperem resistir aquest cop també”, conclou Juanjo Bravo.