Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    L’educació en temps de pobresa

    Rosa Cañadell

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler

    Educar en llibertat o per a la llibertat?

    David Mingorance López
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Tria pragmàtica de places MIR

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    Any rere any es torna a repetir el mateix fenomen: els aspirants amb millor nota –per tant, els que poden escollir abans– tendeixen a triar especialitats amb poques guàrdies, amb bona qualitat de vida i amb millor conciliació familiar.
    Àlex Mayermaig 16, 20253 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Després del segon dia d’adjudicació de places MIR 2025 ja s’han esgotat totes les places de dues especialitats: dermatologia i cirurgia plàstica. Per la seva part, cardiologia i otorrinolaringologia també confirmen la tendència creixent dels últims anys i estan tancant abans les places disponibles.

    El cas de dermatologia és paradigmàtic. En temps rècord i amb l’aspirant número 542 s’ha completat l’assignació de les 131 places que s’oferien al conjunt de l’Estat. Respecte a l’any passat, aquesta especialitat ha quedat coberta 100 posicions abans (el 2024 es va tancar amb l’aspirant 648).

    Les 55 places de cirurgia plàstica s’han esgotat amb l’aspirant 743. Si bé també s’ha avançat en comparació amb l’any passat, no podem parlar de rècord absolut perquè l’any 2023 encara es van acabar abans, amb l’aspirant 687.

    Per la banda contrària, de les primeres 1.400 places adjudicades, només un 1% s’han assignat a l’especialitat de medicina familiar i comunitària (MFiC), tot i ser la que ofereix més places, amb un total de 2.508.

    Fins aquí les dades més destacades dels primers dies d’adjudicació de places MIR. Si hi reflexionem una mica, veurem que any rere any es torna a repetir el mateix fenomen: els aspirants amb millor nota, per tant, els que poden escollir abans, tendeixen a triar especialitats amb poques guàrdies, amb bona qualitat de vida i amb millor conciliació familiar. Hi haurà qui afegirà que són especialitats més proclius per a l’exercici privat, però no és ben bé així.

    Altres especialitats medico-quirúrgiques també ofereixen la possibilitat de formar-se en procediments ben remunerats a la medicina privada, però, en canvi, no s’escullen abans. És per això que caldria fer una reflexió profunda del sistema, balancejant les especialitats per reforçar aquelles que són menys atractives. El MIR pot servir com a símptoma, però reflecteix una realitat més profunda respecte als objectius professionals i les prioritats vitals de les noves generacions.

    L’abismal diferència crida massa l’atenció. Mentre que dermatologia col·loca 131 places entre les 542 primeres eleccions —1 de cada 4 aspirants es queden amb aquesta especialitat— només 22 dels primers 1.400 futurs MIR escullen medicina de família. Es tracta d’una realitat que es reprodueix any rere any, fins al punt que les darreres tres convocatòries (2022, 2023 i 2024) han acabat amb places MFiC desertes, és a dir, que cap aspirant les ha volgut triar. I Catalunya ha estat la comunitat de l’estat amb més vacants.

    L’especialitat príncep del sistema, aquella que hauria de ser la més potent, per l’enfocament holístic, preventiu i comunitari, pateix una situació precària: plantilles deficitàries; agendes interminables; poca capacitat i temps d’investigació; possibilitats escasses de docència; horaris que fan difícil la conciliació i moltes guàrdies. Els futurs residents saben perfectament quin és el pa que es menja a l’atenció primària i, cada vegada més, l’especialitat de medicina familiar queda relegada a les darreres posicions de preferència, amb places buides o directament abandonades.

    Si d’una vegada per totes no s’apliquen solucions, la situació anirà a pitjor i tindrem un gap de metges i metgesses de família molt gran, amb centres d’atenció primària amb molt pocs o cap facultatiu en plantilla. De fet, a hores d’ara això ja està passant i s’està recorrent a la contractació de metges sense l’especialitat o amb el títol no homologat. Una pràctica que, a més de devaluar l’especialitat, no està exempta de riscos, com a mínim de pèrdua de qualitat. S’ha dit tantes vegades que ja sembla un clixé, però, només millorant les condicions de treball a l’atenció primària durant la residència i, sobretot, durant la resta de la vida laboral, es podrà invertir aquesta tendència.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    MIR Salut sanitat Universitat Universitats
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleAlex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys
    Next Article
    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu
    Àlex Mayer

    Secretari MIR i joves facultatius de Metges de Catalunya

    Related Posts

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Reportatge
    No és país per a grasses: Ozempic i el règim del «body horror»

    juny 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}