L’alumnat de Religió segueix disminuïnt a l’escola pública

El 52% dels alumnes de l'escola pública opten per la Religió, una xifra que fa una dècada era del 72%, segons les dades de la Conferència Episcopal Espanyola.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Religion-Diocesis-Valladolid-Cantero-CC-NC_EDIIMA20121004_0054_4

El nombre d’alumnes que cursen Religió segueix caient progressivament als centres educatius públics. Actualment són el 52% dels estudiants els que escullen aquesta matèria, mentre que fa una dècada, el curs 2004-2005, eren un 72% els que la triaven. Aquestes són les dades que aporta cada any la comissió d’Ensenyament de la Conferència Episcopal Espanyola, que no estan desglossades per comunitats autònomes.

En total són dos milions d’alumnes dels centres públics els que opten per estudiar Religió, una xifra que augmenta si es tenen en compte les escoles concertades, la majoria de les quals són de titularitat canònica. En aquests centres l’alumnat que cursa Religió és pràcticament el 100%. Així doncs, si es té en compte el total d’alumnes espanyols i no només els de la pública, el percentatge que escull Religió suposa el 64%.

Destaca també -com és habitual- el descens escalonat de la presència d’aquesta assignatura a mesura que s’avança en les etapes educatives. Mentre que a Primària la cursen el 67% dels nens i nenes, a l’ESO representen ja el 37% i al Batxillerat, el 24%. Però malgrat l’empenta que la nova llei, la LOMCE, ha proporcionat a aquesta assignatura -fins ara era optativa però d’oferta obligatòria; ara serà a més evaluable- la Conferència Episcopal es queixa que el Govern espanyol no està fent prou. En el comunicat, lamenten que “no es garanteix de manera suficient i adequada el dret dels pares a que els seus fills rebin la formació religiosa i moral que ells desitgen”.

Precisament el ministeri va aprovar recentment els currículums de Religió per a totes les etapes. Els continguts van encendre la polèmica, entre altres qüestions, perquè incorporaven les pregàries a l’aula i menystenien la resta de confessions.

Malgrat que les dades de la Conferència Episcopal són d’àmbit estatal, el cert és que Catalunya sempre ha presentat un percentatge sensiblement més baix d’alumnes de Religió. Les últimes dades del Ministeri d’Educació són del curs 2012-2013, i assenyalen que a Catalunya el 21% dels alumnes de la pública escull aquesta assignatura, una xifra que augmenta fins el 38% si se li sumen els de la concertada. Les dades del ministeri copsen una demanda més baixa que les de la Conferència Episcopal, però la tendència a la baixa dels darrers anys és igual en tots dos estudis.

1 Comment on L’alumnat de Religió segueix disminuïnt a l’escola pública

  1. “Hem perdut l’oremus?” pretén abordar en profunditat les principals preguntes sobre l’ensenyament de la religió a l’escola.

    https://www.youtube.com/watch?v=D1msIWXhpeU

    http://www.verkami.com/locale/ca/projects/11243-documental-hem-perdut-l-oremus

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*