El premi Nobel de la Pau 2014 reconeix la tasca de dos cèlebres activistes pel dret dels infants a l’educació. Es tracta de Malala Yousafzai, la jove paquistanesa que va rebre un tret al cap -per part d’un grup de talibans- quan tornava de l’escola; i Kailash Satyarthi, activista indi que durant anys ha denunciat la condició d’explotació laboral de molts nens i nenes al seu país.
El Comitè del Nobel destaca que “els nens i nenes han d’anar a l’escola i no ser explotats amb objectius financers”, i recorda que aquest és un risc que pateix el 60% de la població dels països pobres, que té menys de 25 anys. Es calcula que actualment hi ha 168 milions de nens i nenes treballadores arreu del món, tot i que la xifra s’ha reduït en 78 milions des de l’any 2000. El comitè també destaca que el guardó el comparteixen una jove musulmana del Paquistan i un home hindú de la Índia, com a senyal de fraternitat entre religions i països.
En el cas de Satyarthi, el guardó li reconeix, a part de la seva lluita contra l’explotació infantil, la seva contribució a la construcció de diferents convencions dels drets dels infants. Es calcula que l’organització que lidera Satyarthi, Global March, ha alliberat de la pràctica esclavitud laboral a uns 80.000 infants d’entre cinc i dotze anys a 160 països.
Per la seva banda, la història de Malala Yousafzai potser és més coneguda. A punt de morir tirotejada a mans d’un grup talibà, indignat per l’obstinació d’anar a l’institut d’aquella noia que llavors tenia 15 anys, Yousafzai ha dedicat la seva vida desde llavors a reivindicar els drets dels infants -i en especial de les dones- a una educació com a eina per garantir la igualtat d’oportunitats. El comitè destaca que la jove paquistanesa s’ha convertit en un exemple fins i tot “sota les circumstàncies més perilloses”.
És especialment recordat el discurs de Malala Yousafzai davant la ONU: