Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Anàlisi
    140.000 alumnes queden fora de les extraescolars a Catalunya pel preu i la manca d’oferta

    Ana Basantaoctubre 24, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Prop de 140.000 infants i adolescents d’entre 6 i 15 anys no faran cap activitat extraescolar aquest curs perquè, en la majoria dels casos, les famílies no les poden pagar, però també hi ha barreres culturals, geogràfiques i burocràtiques per una manca d’oferta adequada a les seves necessitats.

    Aquestes són algunes de les conclusions d’una enquesta sobre participació extraescolar realitzada a mares i pares d’alumnes per part de l’Aliança Educació 360, que està impulsada per la Fundació Bofill, la Diputació de Barcelona i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC). Les dades s’han presentat en el marc de la nova publicació La cara i la creu de la participació extraescolar: oportunitats i desigualtats educatives.

    L’octubre és el mes per excel·lència d’inici de les extraescolars durant el curs i el 83% de l’alumnat hi participa, però aquesta xifra és molt desigual en funció de la classificació per ingressos familiars, amb una diferència de 26 punts percentuals, ja que mentre un 92% d’infants i adolescents de nivell socioeconòmic familiar alt fan aquestes activitats, només hi poden accedir un 66% de les persones de famílies amb un nivell baix.

    560 euros per persona

    Un 77% de les famílies amb menys recursos argumenten que les activitats són massa cares i que no poden fer-hi front. El preu mitjà és de 560 euros per fill per cobrir les extraescolars, a les quals cal afegir les de l’estiu. El percentatge baixa al 44% en el cas de les famílies de nivell mitjà i al 29% en les de nivell alt.

    La privació material, el lloc de naixement i els estudis de les mares són factors condicionants de la baixa o nul·la participació extraescolar. Com més baix és el nivell socioeconòmic de les famílies, de menys intensitat, continuïtat i varietat és la pràctica extraescolar dels infants i adolescents.

    Esport, idiomes i art

    Com a mitjana, infants i adolescents dediquen cinc hores setmanals a aquestes activitats extracurriculars durant el curs, cosa que es tradueix en 190 hores anuals i que, segons destaca l’Aliança Educació 360, és un temps d’aprenentatge educatiu.

    L’activitat esportiva és l’extraescolar més practicada amb un 58% de participació, molt per sobre de la resta de tipus, i amb una dedicació mitjana de 3,8 hores. La meitat ho fan de forma federada. La resta d’activitats tenen menys participació: el 33% fan idiomes, el 25% fan activitats artístiques, el 15% fan reforç educatiu, el 7% fan activitats de lleure a esplais i caus i el 5% fan activitats tecnològiques.

    Ajudes insuficients

    Tot i això, en una classe de 25 infants, quatre no fan cap activitat d’aquest tipuss, el que suma 140.000 persones de 6 a 15 anys que queden excloses. “A vegades l’impediment principal no és el preu, sinó directament la manca o escassetat d’oferta. Això passa tant a l’àmbit rural com amb grans diferències urbanes entre barris. Per això alguns ajuntaments, com és el cas de Barcelona, han combinat les ajudes econòmiques a les famílies amb l’impuls de nova oferta allà on en mancava“, explica el director de l’Aliança Educació 360, Enric Aragonès Jové.

    Hi ha diferents iniciatives locals i socials per aportar ajudes i col·laborar en l’accés a les activitats extraescolars de qualitat per a l’alumnat amb dificultats, però els esforços no són suficients: “A molts barris i municipis de Catalunya hi ha programes diversos que volen impulsar la participació extraescolar, com beques, oferta gratuïta, o orientació des de l’escola, però amb aquestes dades és evident que no n’hi ha prou”, indica Aragonès.

    “Les iniciatives singulars d’alguns ajuntaments, entitats o escoles no aconsegueixen garantir una participació plena a tothom i arreu. Tenim un potencial, que és que tenim experiències reeixides i sabem com ho hauríem de fer, però ens falta convertir-ho en una política de país. El Parlament de Catalunya ja ho va reclamar el mes de juny: cal un pla d’actuació per garantir l’accés a les extraescolars”, afegeix.

    Propostes

    Les dades confirmen que en l’àmbit de les extraescolars es reprodueixen les desigualtats educatives i que no es garanteix el dret que tothom hi participi. L’enquesta recull també propostes de millora i la valoració de les activitats que en fan les famílies consultades, totes elles amb fills i filles apuntades a alguna extraescolar el curs 2021-22.

    L’estudi reclama estratègies que incloguin ajudes econòmiques, ampliació de l’oferta, orientació i acompanyament, vincle i pertinença per garantir el dret a l’educació més enllà de l’escola als col·lectius més desafavorits.

    En aquest sentit, gairebé 9 de cada 10 famílies considera important augmentar recursos per adaptar activitats a infants amb dificultats per aprendre, augmentar els ajuts econòmics per a les famílies amb dificultats econòmiques i afavorir que totes les escoles ofereixin activitats variades, assequibles i de qualitat, almenys dues tardes a la setmana.

    Les famílies valoren positivament les extraescolars

    Les mateixes dades remarquen que l’existència d’oferta d’activitats prou assequible, pròxima i conciliadora a tots els barris i comarques és una condició necessària per garantir que hi hagi una participació extraescolar universal.

    Un cop avaluades les xifres, Aragonès remarca que “el més preocupant són les desigualtats: els infants de classe més baixa no només participen menys, sinó que ho fan menys hores, durant menys anys i amb activitats menys variades. I és preocupant que això arribi 10 anys després d’un informe del Síndic de Greuges que ja n’alertava. No hem avançat”.

    D’altra banda, el director de l’Aliança Educació 350, ressalta que “l’altra dada molt destacable i que és nova d’aquesta enquesta és que les famílies de tots els nivells socioeconòmics valoren positivament l’educació extraescolars i demanen mesures per garantir-hi la participació. Les famílies ho volen i ho reclamen, però les desigualtats persisteixen”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    educació 360 extraescolars
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    El mestre que va prometre el mar
    Next Article
    Opinió
    Del dret a la identitat de les dones i la seva representació en la llengua
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    maig 16, 2025

    Opinió
    El lleure d’estiu, un dret de primera pendent

    maig 9, 2025

    Actualitat
    Fundesplai supera les 110.000 places aquest estiu i augmenta un 10% les beques

    maig 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}