Ja fa dotze anys que el projecte Reimagina’t –impulsat per l’Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació en col·laboració amb la cooperativa Drac Màgic– proposa als adolescents que realitzin un vídeo sobre una temàtica vinculada als drets de les dones i a les diversitats afectivo-sexuals. “És una bona excusa per treballar l’audiovisual a la vegada que es reflexiona sobre els valors feministes, els estereotips de gènere, el sexisme, la discriminació, la cosificació, el patriarcat…”, explica Cristina Almirall, responsable del projecte. La proposta no està exclusivament adreçada a instituts, però la major part dels grups que hi participen ho fan animats pels seus professors. I, de fet, els premis redunden en tot el grup: una subscripció a Filmin per tota la classe i un taller de mems també per la classe.
Les especials circumstàncies que han viscut els instituts aquest any no ha impedit que s’hagin presentat 76 vídeos al concurs, amb la participació de 280 alumnes. Són menys que en edicions anteriors, però des de l’organització ho valoren com un èxit tenint en compte la crisi de la covid i que en aquesta edició hi ha hagut menys temps per preparar el vídeo. Les tècniques són lliures, l’únic requisit és que abordin la temàtica que es planteja cada any. En l’edició de 2020 van ser els esports, aquest any han estat les xarxes socials, “una questió que els toca molt d’aprop”, apunta Almirall.
“Es valora especialment que siguin missatges que vagin dels joves als joves, sense intermediaris”, diu Almirall, segons la qual “cal seguir treballant, ja que hi ha conceptes que es queden a mig camí, com per exemple veure una agressió en un vídeo sense que a continuació trobem una resposta des de l’empoderament o el fet que n alguns vídeos no diferencien què és violència sexista del que és bullying, per exemple”. En general, però, “respecte a altres anys hem vist grups molt combatius i amb ganes de canviar la societat, cada cop tenen més clar el que volen”, afegeix.
Reimagina’t difon els vídeos premiats perquè arribin al màxim possible d’adolescents: els passen per l’Info K, i també es compta amb la col·laboració d’alguna jove influencer. Aquest any la convocatòria ha comptat amb el suport de les youtubers Maria Bouabdellah, que també va presentar dijous passat l’entrega de premis, Andy Asadaf i Laura Grau.
Hi ha un premi per la categoria 12-14 i dos per la categoria 14-16, i a més aquest any el jurat ha volgut també destacar un treball més d’aquesta categoria perquè arribi a tothom. Aquests són els quatre vídeos seleccionats.
Categoria 12-14 anys
- Nom del projecte: Violència a les xarxes
Peça pensada i realitzada per alumnes de l’Escola Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca del Penedès: per Martina Sans, Núria Marcet i Ainara Garcia.
Categoria 14-16 anys
- Nom del projecte: Fora estereotips
Peça pensada i realitzada per alumnes de l’escola Voramar de Barcelona: Olivia Antonio, Carmen Rumenova, Bini Ferrer.
- Nom del projecte: Stop sexisme a les xarxes socials
Peça pensada i realitzada per alumnes de de l’Escola Sant Josep de Sant Boi de Llobregat. Les creadores són: Gisela Mészáros Ferrer, Maite Gracía Martos, Paula Ruiz Bolaños, María Bastarós García.
Vídeo també destacat
Nom del projecte: El Recompartir
Peça pensada i realitzada per alumnes de de l’Escola Sant Felip Neri de Barcelona. Les creadores són: Francina Ventayol, Maria Molas, Jano Mosier, Vinicius Degreef