Els set sindicats de docents (Ustec, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i USOC) han convocat aquest matí una roda de premsa per tractar de “desmuntar el relat” del Departament d’Educació sobre les negociacions que es van dur a terme entre les dues parts, amb la mediació del Departament de Treball, durant els cinc dies de la mobilització, i especialment durant la setmana que va transcorre entre els tres primers i els dos segons. Els sindicats afirmen que és falsa l’afirmació del Departament, segons la qual està atenent el 70% de les reivindicacions dels vaguistes, o el que és el mateix, 10 dels 14 punts.
En la roda de premsa, els representants de les diverses forces que formaven el comitè de vaga han anat repassant, punt per punt, les seves demandes, el que els oferia el Departament a cadascuna d’elles, i la seva resposta. La principal queixa és que cap de les demandes tenia una resposta per abans de l’últim any de legislatura, la qual cosa, d’acord amb els sindicats, és “vendre fum” tenint en compte la inestabilitat parlamentària i les probabilitats que aquesta legislatura, com comença a ser un costum, acabi abans d’hora.
L’única demanda que és totalment d’aplicació el curs vinent és la conversió dels terços de jornada a mitges jornades, però això els sindicats no ho consideren un avenç en la negociació perquè ja havia estat anunciada abans de la vaga. Hi ha altres demandes relacionades amb l’increment de plantilla o reducció de ràtios que també serien d’aplicació el curs vinent, però en ambdós casos els sindicats les consideren insuficients, ja que, per exemple en el cas de les ràtios, no arribarà al conjunt de l’escolarització obligatòria fins d’aquí a quinze anys.
Els sindicats no han volgut mostrar cap prioritat per alguna de les 14 demandes, si bé en el seu resum la primera, i l’única que apareix com a “reivindicació irrenunciable”, és el restabliment de l’horari lectiu, a fi de tornar a les 18 hores a secundària i 23 a primària. El Departament va acceptar-ho amb un calendari que els sindicats no accepten, ja que consistia a tornar a l’horari previ a les retallades el curs 23/24 a primària i el curs 24/25 a secundària. Els sindicats recorden que això ja s’havia acordat que s’aplicaria el curs 18/19, i acusen el Departament de mala fe per tractar de dividir el col·lectiu docent.
“La majoria d’aquestes demandes reverteixen en la qualitat educativa i en l’atenció a l’alumnat”, asseguren els representants dels treballadors, segons el qual fins i tot els aspectes que el Departament s’ha negat a negociar perquè les considera qüestions de política educativa (calendari escolar, retirada del currículum, i retirada de l’entrevista en el procediment de selecció de personal) contenen derivades laborals que els afecten. Els sindicats també sostenen que la fita d’arribar al 6% del PIB en educació és un tema de “voluntat” del Departament d’Educació, i no del d’Economia o del conjunt del Govern.
Davant d’aquesta “manca de diàleg” i “menyspreu a la part social”, i del fet que en les últimes meses sectorials prèvies a la vaga en les que es van arribar a reunir el Departament, segons els sindicats, va voler imposar l’ordre del dia i no es va moure en absolut dels seus plantejaments, els sindicats han decidit que com a mesura de protesta no tornaran a seure en una mesa sectorial fins que el Departament no hi vagi “amb alguna millora”.
“El professorat està molt mobilitzat i el conseller hi està ajudant molt”, ha advertit un dels representants dels treballadors. Pel que queda de curs, encara no han decidit unitàriament com continuaran les seves protestes, però sí que han advertit que “tornarem a les mobilitzacions, sense excloure la vaga, promourem assemblees i recollirem les seves propostes: no serà un tercer trimestre tranquil i tampoc tindrem un inici de curs normalitzat al setembre”, han assegurat.