Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Municipis i segregació escolar, l’experiència de Terrassa

    Ana Basantafebrer 13, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Projecte de l'Escola Municipal d'Art i Disseny i de l'Escola Auró | Foto: Twitter de l'Ajuntament de Terrassa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Terrassa és la ciutat que més ha reduït la segregació escolar en els últims cinc anys, tal com posa de manifest l’últim informe del Síndic de Greuges sobre aquesta qüestió. Reduir les ràtios, obrir les activitats extraescolars a persones que normalment no poden accedir-hi i adquirir acords amb altres institucions culturals i educatives han estat algunes de les claus.

    Des que el 2019 es va signar el Pacte contra la Segregació Escolar a Catalunya, al qual Terrassa es va adherir, la regidoria d’Educació, amb Teresa Ciurana al capdavant, va prioritzar disminuir aquest desequilibri entre l’alumnat. El consistori va demanar un estudi a la Diputació de Barcelona per fer una anàlisi de la situació, del qual es va encarregar el tècnic i assessor Rafa Homet, i es va crear un grup de treball específic.

    Per mesurar la segregació a les aules s’utilitza un indicador anomenat índex de dissimilitud, segons el qual un 0 correspon als centres on no hi ha segregació i un 1 als que estan molt segregats. Inicialment, es calculava segons l’alumnat d’origen estranger i des del curs 2021-2022 té en compte l’alumnat NESE (Necessitats Especifiques de Suport Educatiu), que també té en compte la situació socioeconòmica.

    Desigualtats socials

    A Terrassa, l’índex de dissimilitud és d’un 0,4 a primària i un 0,25 a secundària, i se situa en el número 10 de la llista. Si es tingués en compte l’antiga forma de mesurar la segregació, la ciutat estaria en el número 13. En els últims anys, la cocapital del Vallès Occidental ocupava els pitjors llocs de la classificació.

    La concentració de grups d’alumnes és el resultat directe de la segregació urbana i socioeconòmica. Així, famílies amb pocs recursos tendeixen a anar a l’escola més propera, mentre que les més riques poden costejar-se més fàcilment les despeses de mobilitat i tendeixen a relacionar-se amb famílies que comparteixen un estil de vida similar.

    Mesures

    Les millores a la ciutat s’atribueixen a mesures com la ràtio de 20 alumnes a I3 (Infantil 3 anys) a equipaments públics i concertats, tret de centres amb molta demanda en què la xifra pot arribar a 22.

    Una altra mesura d’èxit és la de les Aliances Magnet, un programa de col·laboració entre centres educatius i altres institucions d’excel·lència. Hi ha acords entre l’escola Auró i l’escola municipal d’Art i Disseny, o l’escola França amb el centre de dansa de la Factoria Cultura. A més, l’escola del Vallès té un projecte amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); el Nicolau Copèrnic amb el museu de la ciència MNACTEC, i el Jaume Cabré-Marqués Casals amb la facultat de cinema ESCAC.

    👉 #Terrassa ja no és al 1r lloc de la llista de ciutats amb més segregació. Hem baixat al 10è! @sindicdegreuges. L'intens treball per ocupar les places de reserva, l'acord de ciutat per la ràtio 20 evitant la sobreoferta, i el suport de l'ajuntament a les escoles, dona fruits. pic.twitter.com/YUN2JbeYrs

    — Teresa Ciurana (@Teresa_Ciurana) January 17, 2023

    Amb l’objectiu que hi hagi més equilibri entre l’alumnat dins i fora de l’aula, hi ha programes fora de l’horari escolar, com el Programa d’Oportunitats Musical dirigit a centres de màxima complexitat, que compta amb la participació de l’escola de música i el conservatori.

    Activitats també fora de l’aula

    Aquesta visió i acompanyament global és el que s’anomena Educació 360. “L’educació no acaba en l’horari escolar, sinó que ocupa tot el dia i espais”, remarca Ciurana. “Cal veure l’itinerari individual de l’alumnat, tota la vida, pensar que tothom tingui oportunitat d’accés a tot”.

    Els mesos de juliol i agost, hi ha el programa Més Estiu, que vol afavorir l’estada a casals d’estiu a qui no s’ho pugui permetre i que prioritza activitats educatives, artístiques i emocionals.

    D’altra banda, el passaport Edunauta, que és una iniciativa de la Fundació Bofill,  permet participar en l’oferta esportiva, cultural i extraescolar a l’alumnat i les famílies que habitualment queden fora d’aquestes activitats per raons econòmiques o per manca de formació.

    Una altra eina és l’Escola de noves oportunitats, dirigida a combatre l’abandonament escolar prematur i que ha començat amb joves de 16 a 21 anys que fan classe durant el matí i activitats comunitàries a la tarda.

    Més reptes de futur

    Amb totes aquestes i altres iniciatives, Ciurana i Homet coincideixen que la situació “progressa adequadament, però necessita millorar” per tal de tenir una autèntica escola inclusiva.

    Pel que a l’alumnat NESE, sigui per raons socioeconòmiques o perquè tenen capacitats diverses, Homet indica que en el primer cas “la tasca és difícil, però s’està avançant; l’altre, però, demana un canvi de mentalitat molt gran per incloure tothom, hi estem fent molt, però el canvi costa més”.

    La figura del personal vetllador, que és una de les propostes del Departament d’Educació, no sembla el millor remei per al tècnic: “Vas a l’escola a educar-te i no a què et vetllin. La vetlla pot ser un recurs puntual, però no una solució”.

    Ciurana, amb dècades d’experiència com a professora i activista per l’educació, remarca que els avenços han tingut lloc en plena pandèmia sanitària de la covid-19, per la qual cosa considera que hi ha camí per continuar en aquesta línia, amb menys limitacions i restriccions.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Pacte contra la Segregació Escolar segregació escolar terrassa
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Exalumnes i futures científiques: “No hi ha estudis d’homes i estudis de dones”
    Next Article
    Opinió
    Reflexió sobre Carnestoltes
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Actualitat
    Preocupació pel tancament de línies d’I3 i 1r d’ESO a Mataró i Terrassa

    març 6, 2025

    Opinió
    Història educativa: la Sinaí

    gener 21, 2025

    Actualitat
    Nikole Hannah-Jones: «Tots els pares creuen en la igualtat, fins que afecta al seu fill»

    desembre 30, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}