Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Anàlisi
    Gentrificació versus comunitat

    Jordi Ojedajuny 30, 20236 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El 6 de setembre de 2013, desenes de policies antiavalots entraven per la força a l’edifici conegut com “Moreau Lofts” a Montreal, Canadà, per desmantellar el campament que havien muntat els pocs ocupants que protestaven davant l’imminent enderrocament de l’edifici, després de diverses accions reivindicatives multitudinàries en els darrers dies. L’espai s’havia convertit en un lloc emblemàtic de creació artística durant les dues darreres dècades, immortalitzat al documental La Maison des rêves ([La casa dels somnis], 1998), dirigit per l’actor canadenc Guy Sprung.

    En realitat, el desallotjament efectiu es va realitzar uns mesos abans, el 5 de juny, quan més d’una centena de residents van haver d’abandonar l’edifici, molts pagant un lloguer durant anys (s’estima que es generava un import acumulat mensual d’uns 40.000 dòlars), un lloguer que el propietari mai va repercutir a millorar l’edifici, que a poc a poc es va anar degradant notablement. De fet, la notificació de desallotjament es va fer sota la premissa que l’edifici estava infringint diverses normes del codi d’incendis.

    L’antiga fàbrica tèxtil es va construir al carrer Moreau, al barri Hochelaga-Maisonneuve de la ciutat de Montreal, un emplaçament situat a l’extrem est de l’illa, i a l’est del centre. Històricament, va ser un barri obrer creat per l’impuls de la revolució industrial de finals del segle XIX i principis del XX, que es va arribar a conèixer com el Pittsburgh del Canadà, en convertir-se en un dels barris marginals industrials més grans del país. Les indústries del calçat, tèxtil, adoberia, escorxador, tabac, alimentació i construcció naval van donar feina durant dècades a milers d’immigrants i persones del camp circumdant. Fins que les fàbriques van anar tancant de mica en mica.

    L’edifici conegut popularment com a “Moreau Lofts” albergava prop de 40 espais tipus loft, dels quals se’n van arribar a ocupar 34 amb artistes de tota mena i procedència, realitzant nombroses activitats artístiques i celebracions al barri, moltes d’elles acabades de forma sobtada per les alarmes antiincendis que saltaven (amb motiu) i comportaven la conseqüent visita dels bombers… fins que els perills per als llogaters eren més que evidents i es va impulsar el desallotjament final, davant la passivitat del propietari que, més tard, va quedar clar que havia apostat des de feia temps per un projecte urbanístic molt més ambiciós, des d’un punt de vista econòmic, que implicava la demolició de l’edifici en qüestió i, consegüentment, l’expulsió de tots els llogaters.

    Quan es van produir les confrontacions, el 2013, entre els artistes, els activistes i les autoritats municipals, una de les veïnes del barri era Caroline Breault, una dibuixant i dissenyadora gràfica que signa la seva obra com a CAB. El conflicte tenia diverses lectures: per una banda, els artistes reivindicaven un lloc de treball, un lloc per viure, un lloc per expressar-se i exposar la seva obra, i, especialment, un lloc on poder mantenir el concepte de comunitat que havien construït amb el pas dels anys durant més de quatre lustres.

    D’altra banda, els activistes lluitaven per evitar la transformació que patia el barri, una gentrificació de llibre, en què es renova una zona urbana deteriorada, a costa de desplaçar la seva població original, en revaloritzar-se el valor no només dels nous habitatges, sinó de tota la zona remodelada. El concepte “gentrificació” va ser encunyat l’any 1964 per la sociòloga britànica d’ascendència alemanya Ruth Glass (1912-1990), per anomenar les alteracions del mercat de l’habitatge en certes àrees de Londres, com a conseqüència de l’arribada progressiva de població de classe mitjana i alta a barris de la capital que fins aleshores havien estat obrers.

    Per la seva banda, des de l’escola de secundària, CAB havia dissenyat uns personatges que l’han acompanyat durant dues dècades, especialment quan feia els estudis de disseny gràfic, amb un afany per tenir els seus propis personatges originals, un concepte fonamental per a qualsevol autor de còmics (“original cast” en anglès), i que, en aquest cas, tenien un perfil bohemi i artístic. Finalment, aquests personatges estereotipats els va situar en un edifici, en un barri fictici anomenat Utown, al qual els succeïa el mateix desenllaç que als artistes de Moreau Lofts, fins i tot el protagonista de la seva història emularia un artista real que, un cop desallotjat l’edifici, va continuar vivint i treballant-hi durant setmanes de forma clandestina.

    La decisió de crear una novel·la gràfica amb els personatges ben definits va ser com un alliberament per a l’autora, després d’anys escrivint i dissenyant-los. I va decidir publicar-la com un webcòmic entre el desembre del 2019 i el maig del 2022, amb dues actualitzacions setmanals, i finançat a través del seu Patreon, una plataforma especialitzada en micromecenatge per a projectes creatius. L’èxit a Internet va propiciar la seva publicació en paper, primer en francès poques setmanes després d’acabar la seva publicació digital, i, un any després, en anglès i castellà, Utown (2022), publicada el maig del 2023 per Ediciones La Cúpula, amb traducció de Marina Borràs.

    En certa manera, CAB i la seva obra també és un reflex de les condicions laborals d’un artista al sector del còmic. En què el mateix autor ha de buscar el finançament per poder dur a terme el projecte creatiu (normalment, en precari), i en què les editorials aposten una vegada ja està conclòs i els seus autors tenen una gran viralitat en xarxes socials. Afortunadament, el públic acompanya l’autor en el procés i aposta també per l’obra en paper (bé, si no fos així, les editorials no es molestarien a publicar-les).

    Utown, en definitiva, és lʼesdevenir dʼuna comunitat dʼartistes i veïns en una situació conflictiva amb compte enrere (la data del desnonament), on sʼaprecien perfectament els diferents rols i les situacions provocades per la temporalitat del projecte de gentrificació, ja que la història transcorre en ple procés, per la qual cosa comencen a conviure en el mateix espai geogràfic els nous inquilins del barri amb els històrics, de poder adquisitiu inferior.

    Aquests nous llogaters queden perfectament reflectits a la novel·la gràfica en un dels seus personatges secundaris però fonamental a la trama: un petit empresari que acaba d’obrir una moderna cafeteria en un antic local del qual només en queda el record en la memòria dels ciutadans del que abans havia estat un bar de barri. La cafeteria moderna simbolitza, a la vegada, les petites resistències al canvi per part de la societat (pels sabotatges que li fan), i el canvi inexorable que s’acosta. També simbolitza el pas d’un concepte de barri més relacionat amb la consciència social i la fraternitat a un altre concepte més fred i distant, amb un perfil de nou veí molt singular, majoritàriament persones apàtrides.

    Hi ha polítics locals que s’estranyen i preocupen per la disminució dels seus vots en unes eleccions, quan, en realitat, els seus antics votants ja no hi són, obligats a anar-se’n del territori, expulsats de casa seva i de la zona on es van criar i, en alguns casos, obligats també a dedicar una part important de la seva vida diària a desplaçar-se fins al lloc de treball des de la seva nova llar. Si aquests polítics triguen molt a adonar-se de la situació, potser ja no reconeguin el lloc… ni els seus veïns.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Còmic comunitat història
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Nou govern, velles polítiques
    Next Article
    Opinió
    El joc dels infants canvia durant l’estiu?
    Jordi Ojeda

    El Dr. Jordi Ojeda és professor del Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra)

    Related Posts

    crònica
    La fe en l’escriptura i altres formes d’estimar sense proves

    maig 22, 2025

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}