Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Un total de 27.338 persones van apuntar-se a les oposicions extraordinàries d’estabilització del personal docent del passat mes de juliol, de les quals 26.543 van ser avaluades, amb un resultat de 17.588 aprovades (66,26%), segons dades de la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics del Departament d’Educació amb data del 2 d’octubre.
Dels docents interins que van passar les proves (amb menys temari que unes oposicions ordinàries), han aconseguit estabilitzar el seu lloc de treball 13.459, de manera que 4.129 (el 23,4% d’aprovats) han quedat fora.
Es dona la circumstància que s’havien convocat 14.238 places, però hi ha especialitats en què han quedat vacants, com la informàtica de Formació Professional. Així, hi ha 779 vacants, que són resultat de la diferència entre les 14.238 convocades i les 13.459 aprovades, que passaran al concurs d’oposició ordinari que es farà l’estiu del 2024.
Un cop conegudes les xifres d’aprovades i suspeses, hi ha la fase de mèrits, que suposa un 40% de la nota total i té en compte l’experiència docent, la formació acadèmica i altres mèrits. Així, una persona que tingui una puntuació d’un 5, per exemple, pot passar per davant d’una que tingui un 6,5.
D’aquesta manera, encara no se sap quins són aquests 4.000 docents que no obtindran plaça estable, i abans el 31 de desembre d’enguany es publicarà la llista de les persones aspirants seleccionades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
En aquest sentit, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a aquest col·lectiu perquè, les persones interines, ha dit, també són necessàries: “Saben que el sistema català necessita els professionals. Contínuament hem de fer crides a incorporar noves persones, que estiguin tranquils perquè no cauran del sistema”.
Sobre les persones amb més antiguitat que no han aprovat, Gomà ha indicat que es buscarà una solució: “Quan s’acabi aquest procediment, sabrem les vacants que queden per veure quin mecanisme trobem per incorporar tothom i no deixar cap plaça vacant en aquests processos extraordinaris”. Ara, el departament obrirà un procés de negociació amb els sindicats per mirar de trobar una solució per a les persones amb antiguitat que no han obtingut plaça.
Concurs de mèrits
Les més de 13.000 aprovades que han obtingut plaça en les oposicions extraordinàries se sumen a les 12.858 places adjudicades en el concurs excepcional de mèrits. Només una plaça no va quedar coberta en el concurs de mèrits: professor de japonès en una Escola Oficial d’Idiomes.
La Conselleria d’Educació està gestionant 1.415 renúncies del concurs de mèrits i adjudicant les places. Es tracta, sobretot, d’aspirants procedents del País Valencià i de les Illes Balears, ja que una mateixa persona es podia presentar a dos processos diferents, per exemple, i pot donar-se el cas que hagi superat tots dos i en deixi un. Està previst que a mitjans d’octubre es publiqui un nou llistat provisional de proposats.
Segons les previsions del Departament d’Educació, a finals del 2024, hi haurà estabilitzats 27.097 nous funcionaris docents, de manera que el percentatge d’interinitat serà menor del 8%, tal com estableix la llei.
Reclamacions
D’altra banda, la Conselleria també ha fet públiques les dades de reclamacions, arran de les queixes per la disparitat de resultats entre tribunals. De les 8.447 persones que van reclamar una millora dels resultats de les oposicions, un total de 1.034 (12%) van passar a estar aprovades.
Des de la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics, remarquen que els 310 tribunals i els seus 1.500 membres són sobirans i es regeixen per criteris comuns. A més, en alguns casos, les diferències de puntuacions també tenen a veure amb les diferents especialitats. Les persones suspeses que no han aprovat després de la primera reclamació poden presentar un recurs d’alçada.