Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Anàlisi
    L’escabrosa odissea dels nens soldat africans

    Jordi Ojedanovembre 13, 20236 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Quan estrenem un mòbil, o un cotxe elèctric o algun artefacte modern, és possible, sense que ho sàpiga el consumidor, que algun dels seus components estigui realitzat amb materials que provinguin d’una mina africana. I, també és possible, que qui l’hagi extret sigui un nen treballant en unes condicions terribles, obligat, segurament, per l’amenaça d’un altre nen que li apunta amb una metralladora, una arma que, probablement, s’hagi fabricat al primer món, un lloc idealitzat on tots aquests nens volen anar, com si es tractés del paradís.

    Aquest és el punt de partida del nou treball del guionista Antonio Altarriba (Saragossa, 1952), catedràtic jubilat de literatura francesa a la Universitat del País Basc, i un dels autors més importants del sector del còmic de les darreres dècades, amb nombrosos reconeixements nacionals i internacionals, inclòs el Premi Nacional del Còmic atorgat el 2010. En aquesta ocasió, torna a col·laborar amb el dibuixant Sergio García, amb qui ja havia coincidit a l’obra Cuerpos del delito (2017), en aquella ocasió centrada en la Guerra dels Balcans, situant els protagonistes a la ciutat de Sarajevo el 1994. Sergio García Sánchez (Guadix, 1967), professor titular a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Granada, ha estat guardonat recentment com a Premi Nacional d’Il·lustració 2022 concedit pel Ministeri de Cultura i Esport. Al veredicte, el jurat va destacar que García «és un il·lustrador que amplia el format llibre portant la narració gràfica a altres llocs i per multiplicar les possibilitats de la il·lustració amb imatges que per si soles narren. L’autor gaudeix d’un llenguatge propi i singular, a més d’una tècnica amb una riquesa lineal que s’endinsa a l’infinit».

    El talent dels dos autors es manifesta en tota la seva esplendor a El cel al cap (2023), publicat per Norma Editorial amb edició en castellà i català (en aquest cas, amb traducció de Pilar Garriga i Pilar Sala), on Altarriba i García mostren, per etapes, el periple de Nubik, un nen de la República Democràtica del Congo (l’antiga República del Zaire entre el 1971 i el 1997), en què en el seu primer tram del còmic s’inicia als dotze anys al seu país natal, treballant en condicions inhumanes en una mina de coltan. El coltan és un mineral compost, principalment, per columbita i tantalita (de la contracció dels quals s’encunya el nom de coltan), dels quals és possible extreure el tàntal, un element fonamental per a la fabricació de condensadors en equips electrònics, ja siguin mòbils, tauletes, portàtils o qualsevol artefacte que contingui una placa programada, que és gairebé tot el que ens envolta a la nostra societat, a casa nostra, a la feina, al nostre entorn.

    Es considera que la major reserva de coltan al món es troba precisament a la R. D. del Congo. Les imatges que contemplem al còmic mostren petits orificis a terra pels quals el menut cos dels nens es pot introduir per poder excavar i extreure el mineral en qüestió. En la darrera dècada, el conflicte armat que es lliura a l’interior del país ha cobrat la vida de milions de persones, i els nens són un efecte col·lateral de la guerra. Unicef estima en més de 30.000 nens incorporats en grups armats els últims anys, unes milícies que, alhora, els explota també sexualment, a més d’utilitzar-los per al treball pesant, inclòs el treball a les mines, explotades com una font d’ingrés molt apreciada, amb el beneplàcit de l’administració corrupte del país i la complicitat dels compradors (s’intueix que empreses d’origen xinès).

    A les primeres pàgines del còmic contemplem com Nubik ha de sobreviure davant la dualitat que ha d’afrontar: morir o matar. El seu caràcter decidit és un estímul per incorporar-lo a la milícia amb només dotze anys, convertint la milícia en la seva nova i única família, per a la qual cosa haurà de seguir un cruel ritual que el marcarà de per vida. Bé, a ell i als que llegim el còmic. La violència amb què haurà de conviure (un altre jove, en una situació similar, exclama en una vinyeta: «Com més mates, més et respecten»), l’anima a decidir-se per fer el possible per arribar a les costes del vell continent.

    El còmic s’articula en set capítols com a etapes de la travessia: el Congo, la selva, la sabana, el desert, Líbia, el mar Mediterrani i Espanya, cadascuna d’elles representada amb una paleta de colors magistral, responsabilitat de Lola Moral (Montalbán de Còrdova, 1964), amb una llarga experiència com a colorista, de la qual cal destacar el treball conjunt amb Sergio García, especialment, les portades per a la mítica revista The New Yorker, tot un reconeixement internacional al talent de l’equip creatiu. A El cel al cap gaudirem del gran treball de documentació realitzat per part dels autors, en un trajecte que travessa mig continent africà.

    El color proposat per Moral contribueix a potenciar encara més la creativitat desplegada per García en la concepció del disseny de la pàgina, mostrant totes les possibilitats de comunicació del medi que no deixarà indiferent el lector. L’estil expressionista de l’autor deforma la realitat per emfatitzar encara més el relat en qüestió, que comença com a denúncia de l’abús, per convertir-se en una narració gairebé d’aventures en què el protagonista va salvant un obstacle darrere l’altre, mentre el veiem créixer durant tota l’odissea. Observem atònits com el cos passa de nen a home mentre les decisions que ha de prendre no són pròpies d’una persona de la seva edat. És un nen analfabet que ha viscut situacions absolutament incomprensibles per a nosaltres, incentivat a més pel consum de drogues. «Beu això abans d’entrar en combat, que farà que les bales no et travessin», li deien els seus raptors.

    Altarriba ens recorda al guió que les ferides de la violència es manifesten al cos i a la ment, i els traumes de les experiències viscudes l’acompanyaran al llarg de la seva vida. També s’entreveu un indici d’esperança quan Nubik mostra la seva innocència i bondat, una bondat i un passat que no el reconeixem quan arriba a Espanya. Cada època té la seva obra associada, i aquesta en què vivim té ara El cel al cap, la seva lectura ens ajuda a entendre perquè arriben pasteres una vegada i una altra amb persones sense res més que la roba posada, i que han abandonat tot buscant una esperança idealitzada: poder viure al lloc on els ciutadans utilitzen els aparells que incorporen el material que ells van ajudar a aconseguir, sense por que els matin a canvi de res.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Àfrica Còmic Nens soldat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Primera fira de cooperatives d’AlumnesCoop
    Next Article
    Opinió
    Quan la docència esdevé compromís indefugible 
    Jordi Ojeda

    El Dr. Jordi Ojeda és professor del Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra)

    Related Posts

    crònica
    La fe en l’escriptura i altres formes d’estimar sense proves

    maig 22, 2025

    Anàlisi
    El valor d’ajudar el talent jove autòcton

    maig 20, 2025

    Anàlisi
    Nostàlgia pels estius dels noranta a l’adolescència

    maig 6, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}