Article publicat a eldiario.es
Una victòria real, però també amb un pes simbòlic molt important. El Tribunal Contenciós-Administratiu ha donat la raó a la primera professora madrilenya sancionada per portar la samarreta verda en una prova de 6è de Primària. Un punt per a la Marea Verda i un impuls per seguir defensant l’educació pública. Així ha estat rebuda aquesta sentència de la Sala Cinquena del tribunal, que rebutja la idea que portar la samarreta verda sigui una “desconsideració a la comunitat educativa”, tal com va argumentar la Conselleria d’Educació per posar-li un advertiment (falta lleu) a aquesta professora. Ara la Comunitat de Madrid haurà de retirar la sanció perquè el jutge ha estipulat que no hi ha lloc a recurs.
“Estic molt contenta i la veritat és que és un alleujament. Si per a ells aquest judici era exemplaritzant, així hem de prendre aquesta sentència. Que la gent sàpiga que no cal conformar-se i cal lluitar”, explica la professora, que des del primer dia no ha volgut donar el seu nom en entendre que aquest litigi no era un cas personal. Era un pols a la Marea Verda. “Sempre he dit que la sanció no em posava de forma particular pel que havia fet. Em va tocar a mi, però darrere hi havia molt més. Estàvem començant a molestar”, explica.
Tot va començar el 10 de maig de 2011. Les samarretes verdes encara es veien poc. De fet, aquest episodi seria el revulsiu perquè comencés a estendre i esdevenir el que avui ja és tota una icona de la defensa de l’educació pública. Aquest dia, aquesta docent de l’IES Arcipresete de Hita de Vallecas (Madrid) va acudir al col·legi concertat Liceo Cónsul, del mateix barri madrileny, a fer una prova de Coneixement i Destreses Indispensables (CDI) als alumnes de 6è de Primària amb la seva samarreta verda amb el lema “Escola Pública de tots i totes per a tothom”. No hi va haver problemes, fins que es va trobar 20 dies després amb un advertiment signat pel llavors director de l’àrea territorial Madrid-Capital, Bonifacio Alcañiz.
Abans l’inspector del centre va revestir d’una suposada informalitat una xerrada amb la professora en què li demanava explicacions per la seva conducta, després de rebre les queixes de la direcció del centre on es va fer la prova. Va ser aquesta conversa la que realment va ser utilitzada per imposar-li la sanció. La professora, davant l’advertència, va elevar un recurs a la Conselleria d’Educació, que va ser desestimat, i va decidir portar a la Comunitat de Madrid als tribunals per exigir-li que retirés la sanció per improcedent. Això va ser a principis de març i el desenllaç va arribar fa uns dies, quan la justícia li ha donat la raó.
La sentència determina que el procediment es va fer de manera incorrecta per part de l’inspector. “Diu que hi ha hagut un error a l’hora de fer l’expedient perquè l’inspector no ho va fer com calia. Em va dir que era una conversa informal quan en realitat estava fent un tràmit d’audiència sense informar-me, perquè t’ho han de dir. Va ser un parany absolut perquè la sanció surt d’aquesta conversa. Em vaig sentir molt traïda per l’inspector. I això és el que el jutge ha manifestat. No ha entrat a valorar ni les samarretes ni el missatge”, assegura la professora.
Des de la Conselleria d’Educació recalquen que “no han sancionat mai a cap docent per portar una samarreta verda” i que la decisió del tribunal es basa en aquest defecte de forma. “La inspecció va fer una valoració dels fets i un informe proposant una falta lleu basant-se en l’article 8.C del Reglament de Règim disciplinari dels funcionaris de l’Administració de l’Estat: “La incorrecció amb el públic, companys o subordinats”, per la qual la docent va rebre un advertiment. I afegeixen que això és “una sanció inferior dins de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic” ja que “no té ni una sola conseqüència des del punt de vista professional, laboral o salarial”.
Més de 500 expedients
“La sentència és molt positiva pel valor simbòlic que té. És una victòria de la Marea Verda sobre la Conselleria d’Educació perquè el símbol de la nostra mobilització és aquesta samarreta, que s’ha volgut criminalitzar i estigmatitzar”, assenyala Isabel Galvín, secretària general de la Federació d’Ensenyament de CCOO Madrid. “Però a més és molt positiu pels altres expedients que hi ha oberts. Es reconeix el nostre dret a la llibertat d’expressió i que no hi ha manera de callar. Aquesta victòria suposa un principi de seguretat jurídic i ens dóna ànim per seguir resistint, perquè han volgut imposar un clima de la por”.
En concret, explica, tenen constància de més de 500 casos oberts contra professors, alumnes i equips directius per manifestar la seva oposició a la política educativa regional, ja sigui per ser especialment actius, manifestar el seu rebuig en els mitjans de comunicació –”ja hi ha algun judici guanyat en aquest sentit “, matisa– o per portar la samarreta verda. De fet, si el d’aquesta professora a la qual li acaba de donar la raó la justícia va ser el primer cas, l’últim episodi en el mateix sentit va tenir lloc el mes passat. Un alumne de 40 anys d’un centre de FP de Madrid ha estat sancionat per portar la samarreta verda en una visita de la consellera Lucía Figar. “Ara mateix s’està elaborant un recurs, perquè la inspecció l’ha expulsat uns dies del centre”, afirma Galvín.