La Universitat Oberta de Catalunya serà la segona universitat del món –pocs dies després que Universitat de Califòrnia Berkeley s’anunciés com la primera– en comptar amb un “viquipedista resident”. Es tracta d’un editor de la Viquipèdia que farà una estada a la universitat fins a final de curs per identificar continguts que produeix la institució que puguin ser aprofitat pels editors de la Viquipèdia.
L’associació Amical Wikimedia, recentment guardonada amb el Premi Nacional de Cultura, s’encarrega de promoure a Catalunya el coneixement lliure i en especial la Viquipèdia i els seus projectes germans. Una de les seves tasques és precisament promoure la figura de viquipedista resident, i ja han dut a terme experiències amb el Museu Picasso, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la vila de Palafrugell, el Museu d’Art Jaume Morera, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu de la Música de Barcelona, la Fundació Suñol i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
“A la UOC coneixíem l’experiència del moviment GLAM –acrònim en anglès per galeries, biblioteques, arxius i museus–, que és una mena de relació simbiòtica entre el projecte de la Viquipèdia i les institucions culturals, hem estat observant durant molt de temps el que estaven fent i els resultats són molt bons”, assegura Teresa Fèrriz, responsable de Nous Projectes de la UOC, que afegeix que “han aconseguit donar a conèixer tot el contingut tan potent que tenien en aquestes institucions i en molts idiomes”.
Un retorn al ciutadà
Tot i que considera que les universitats no són institucions especialment receptives a aquesta mena d’iniciatives, remarca que a la UOC ja comptaven amb un grup de recerca que ha estudiat l’acceptació de la Viquipèdia en el món acadèmic, i ha identificat que hi ha reticències entre el professorat. La suma d’aquests factors els va fer optar per entrar a formar part del projecte, explica. Assegura que és “una aposta per la llengua, el país i la cultura catalana” i representarà “un retorn al ciutadà de tot el que s’està invertint en recerca i en aquest servei públic”.
L’enginyer Pep Adrián, que edita la Viquipèdia des del juliol de 2007, va ser el voluntari triat per la comunitat d’Amical Wikimedia per encarregar-se d’aquesta tasca. La seva feina serà identificar els continguts dels que disposa la UOC i amb quina llicència i posar-los a disposició de la comunitat de voluntaris que editen diàriament l’enciclopèdia.
“Si la universitat organitza un acte sobre un escriptor o un científic, per exemple, el que intentarem és que tota aquesta informació pugui ser cedida sota una llicència lliure i que la comunitat els pugui utilitzar”, explica. Així, la Viquipèdia podrà ampliar i documentar els seus articles amb els recursos de la universitat.
Coneixement obert
“Nosaltres tenim molt coneixement obert, perquè la UOC ha cregut des de fa molts anys en que continguts generats pels professors que ja han estat utilitzats a les assignatures es puguin publicar a la xarxa en obert, i això permet que es puguin compartir i que puguin ser utilitzats pels voluntaris que fan la Viquipèdia”, remarca Fèrriz.
Adrián confia en que en el futur altres universitats puguin incorporar-se a aquest tipus d’iniciatives. Teresa Fèrriz, per la seva banda, admet que la UOC és un terreny de proves: “Crec que les altres universitats ho observaran i si després els convenç s’hi afegiran”.