Uns 50 mestres interins s’han plantat aquest dimecres al vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig al decret de plantilles aprovat recentment pel departament d’Ensenyament, que modifica el model de selecció dels mestres a Catalunya. Els concentrats, convocats a les 20 h per l’Assemblea d’Interins, es queixen que aquest decret els deixa a mercè de la voluntat dels directors, que ara podran seleccionar fins al 50% de la seva plantilla en funció dels perfils de docent que necessiti el centre, mentre que fins ara l’únic criteri que es tenia en compte era el d’antiguitat.
“Els interins i els substituts som els més vulnerables, i ara a sobre estarem sotmesos a criteris de selecció subjectius”, expressava l’Àlex, un mestre interí de Granollers, emmig de la protesta. Aquest col·lectiu és el que a la pràctica es veurà més afectat pel nou model, ja que són els interins i substituts els qui omplen la borsa de treball i els qui aspiren a ser contractats mentre no hi hagi oposicions.
D’ençà de l’aprovació del decret, aquesta és la primera acció de protesta de l’Assemblea d’Interins, que preveu repetir-la en els propers mesos. La intenció dels docents era acampar aquesta nit a la plaça Sant Jaume i passar-hi la nit, però els Mossos d’Esquadra els han obligat a recollir les tendes i marxar abans de mitjanit. Fins llavors, han cel·lebrat una assemblea oberta i han comptat amb un recital del grup de poesia Bio-Lentos.
El decret de plantilles estableix que els directors puguin escollir fins al 50% del seu equip docent. Quan tinguin una plaça vacant, podran demanar un perfil concret de docent per a què l’ocupi. Llavors, el departament d’Ensenyament facilitarà al director els 20 mestres més ben posicionats a la borsa de treball d’acord amb el perfil demanat. D’aquests, el director n’haurà d’entrevistar un mínim de tres, d’entre els quals seleccionarà en seleccionarà definitivament un.
Els interins rebutgen de pla aquesta mesura, perquè consideren que el seu futur laboral dependrà només dels directors. Però no són els úncis que s’hi opososen: també els principals sindicats s’hi mostren contraris, i denuncien la manca de voluntat de negociar per part del departament d’Ensenyament.