Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a Materia
Tres vicepresidents del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han dimitit en bloc pel seu desacord amb la presidència, que ostenta Emilio Lora Tamayo. Els tres alts càrrecs que marxen són el vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica, Antonio Figueras Horta, la vicepresidenta adjunta d’Àrees cientificotècniques, Maria Gasset Vega, i el vicepresident adjunt de Programació Científica, José Ramón Naranjo Orovio. El CSIC és el major organisme públic d’investigació d’Espanya.
El passat 30 de maig els tres càrrecs que fins ara eren la mà dreta de Lora-Tamayo en qüestions científiques i de funcionament intern van entrar un a un en el seu despatx per presentar la seva dimissió irrevocable. Figueras, Gasset i Naranjo conformaven la vicepresidència d’Investigació Científica i Tècnica, una de les tres que té el CSIC i que depenen directament del president. Segons fonts de l’organisme, Lora-Tamayo va acceptar les renúncies sense posar traves ni intentar fer canviar d’opinió els dimissionaris. Els cessaments seran efectius dilluns que ve i Lora-Tamayo ja ha nomenat tres substituts, segons un correu electrònic enviat ahir pel Gabinet de Presidència i al qual ha tingut accés Matèria.
La raó de les dimissions estaria relacionada amb l’augment de la “burocràcia” en el funcionament del CSIC i el treball dels seus investigadors en els últims mesos. La dificultat per contractar personal nou amb flexibilitat i la burocràcia no és un problema nou al CSIC. Però fonts de la institució indiquen que des de fa uns mesos la pròpia presidència ha afegit noves normes de funcionament intern que dificulten encara més el funcionament dels projectes d’investigació.
“La situació ha arribat al punt que, per justificar la visita d’un investigador estranger al nostre centre per impartir una xerrada, ja no n’hi ha prou de presentar les factures d’hotel i viatge sinó que cal enviar les transparències de la seva xerrada impreses, còpies en paper”, es queixa un investigador veterà d’un dels més de 100 centres que el CSIC té repartits per tot Espanya. Aquestes traves dificulten encara més el treball de tots els equips, especialment dels més punters que compten amb finançament competitiu arribada de la Unió Europea i que patirien un handicap de “competitivitat” enfront dels seus grups rivals d’altres països per haver de perdre “hores de treball” fent paperassa, protesten aquestes fonts. Els problemes no acaben aquí i altres investigadors i caps de grups de recerca es queixen dels problemes per adquirir equip, contractar personal o la necessitat d’homologació del títol de llicenciat per poder incorporar nous investigadors a l’equip (el lògic, diuen, seria homologar només el títol de doctor). “El CSIC no està donant suport als seus investigadors en general ni als seus investigadors més punters en particular”, assenyalen les fonts citades.
Les dimissions obren una nova crisi al CSIC poc després que es tanqués l’anterior a causa de la falta de fons i la imposició de l’anomenat corralito per l’equip de Govern. Els nous vicepresidents nomenats per Lora-Tamayo són Alicia Castro Lozano, nova vicepresidenta d’Investigació Científica i Tècnica, Javier Sánchez Herència, vicepresident adjunt de Programació Científica, depenent d’aquesta vicepresidència, de la qual també dependran la vicepresidència Adjunta de Transferència de Coneixement i la vicepresidència Adjunta d’Internacionalització. En la mateixa data Miguel Ángel Bañares González serà nomenat vicepresident adjunt d’Àrees Científic-Tècniques, depenent de la vicepresidència d’Organització i Relacions Institucionals.
Aquesta redacció va contactar amb la responsable de comunicació del CSIC, que va confirmar les dimissions i l’enviament del correu intern d’informació. No va voler fer cap comentari públic sobre les dimissions ni els seus motius.