Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Govern de la Generalitat ha aprovat el projecte de llei de la Formació Professional. La nova normativa, segons ha explicat la consellera Irene Rigau, ha de servir per apropar la FP -que depèn del sistema educatiu- als cursos i formacions del servei d’ocupació de la Generalitat, destinat a persones a l’atur. i també per amotllar l’oferta dels cursos a les noves necessitats econòmiques i de mercat.
El projecte crearà centres integrats de formació professional -d’entrada, 20- que convinin tots dos models de formació, la professional i la de qualificació ocupacional. Aquests centres oferiran simultàniament els habituals cursos d’FP per a estudiants i la formació continuada per a adults amb anys d’experiència laboral. I també crearan una mena de serveis d’acreditació d’experiència laboral, per a persones que porten anys treballant i vulguin convalidar els seus coneixements amb títols de tècnics de formació professional que es corresponguin a la seva feina.
Per aconseguir-ho, el departament d’Ensenyament s’haurà de coordinar d’entrada amb el departament d’Empresa i Ocupació. Però no només. També amb agents socials -sindicats- i del territori. Per a això, i per marcar les línies generals de les actuacions emmarcades en la nova llei, es crearà una comissió rectora que presidirà el president de la Generalitat, Artur Mas.
La posada en marxa de la nova llei, que ara iniciarà els tràmits parlamentaris, ha de servir per combatre dues de les grans xacres que afecten a Catalunya: l’elevat abandonament escolar prematur -un 24% dels joves catalans té com a màxim l’ESO- i l’alt nivell d’atur. Rigau ha recordat que la nova llei preté facilitar el retorn al sistema educatiu d’algunes persones aturades, el 40% de les quals té un baix nivell formatiu, segons la consellera.
Una altra de les finalitats de la normativa és apropar els centres educatius a les empreses. De fet, ja és coneguda la fixació de la Generalitat en impulsar la FP dual com a eina per reactivar l’ocupació entre els joves. Aquesta formació professional, similar a la dels antics aprenents d’oficis -l’alumne es forma dins l’empresa i obté una remuneració per les seves pràctiques-, ha passat en tres anys de 590 alumnes a 3.718.