El consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona, reunit de forma extraordinària per debatre la continuïtat o no de l’escola Gespa, ubicada al campus, ha decidit, per 29 vots a favor, 16 en contra i 2 abstencions no mantenir el servei de guarderia com fins ara.
Nominalment, la decisió ha estat facultar l’inici de converses amb l’escola privada d’infants de Bellaterra, Llar d’en Pitus per tal que es faci càrrec de tot o part del personal de la llar d’infants que hauria de tancar, segons fonts sindicals.
Les fonts esmentades han indicat que durant aquesta jornada els representants sindicals es reuniran amb el personal pedagògic per valorar les alternatives a adoptar.
A l’escoleta, Gespa, hi treballen actualment 12 persones. D’elles 7 són metres, dues són tècniques d’educació infantil, a les que cal sumar una netejadora, una ajudant de cuina i una cuinera. De totes aquestes persones, si finalment es tanca la llar d’infants, les que poden resultar perjudicades són les educadores. La resta del personal podrien tornar a treballar per a la fundació UAB, a la qual tindrien dret a tornar. Juanjo Bravo, responsable de comunicació de l’àrea d’Universitats de la Federació d’Ensenyament de CCOO, ha explicat que: «una cosa és el que es diu de viva veu i una altra el que s’ha escrit en els papers», en referència als treballadors de la llar d’infants. Així, les educadores, serien recol·locades en el centre privat que absorbiria els nens i nenes de la Gespa, «en funció de l’increment de matrícula d’aquest centre privat». Res es diu, destaca Bravo, de condicions de treball, salaris ni de manteniment d’aspectes com l’antiguitat.
Una altra cosa és l’aspecte pedagògic i la comoditat que per als treballadors, treballadores, personal docent i estudiants de la UAB significava tenir l’escola en el campus. Això, possibilitava compaginar amb molta tranquil·litat la vida laboral i la vida familiar, cosa que en la nova situació no queda garantit, en opinió dels usuaris del servei.
L’existgència d’una escola-bressol dins d’un campus universitari ha estat una excepció els últims anys. Tant que des del Diari de l’Educació es va fer una informació ressaltant aquesta característica.