Vicent Marzà serà el nou conseller d’Educació, Cultura i Esports del País Valencià. Qui és Marzà? “Jo sóc de Vicent i Maria, els mestres”, respon ell mateix, en el seu blog ‘Reflexió i Rebel·lia’. El nou conseller és mestre de professió, activista i fill de dos fundadors d’Escola Valenciana. El pare, també Vicent Marzà, era un reconegut escriptor, mestre i membre dels moviments de renovació pedagògica.
Havia sonat per al càrrec Gràcia Jiménez, també activista d’Escola Valenciana, però finalment el càrrec serà per a Marzà, que va encapçalar la candidatura de Coalició Compromís per la província de Castelló, després d’imposar-se en les primàries. El seu perfil és netament nacionalista, no en va pertany al Bloc Nacionalista Valencià.
Mestre d’anglès i francès, màster en lideratge i transformació educativa, Marzà assumeix el càrrec després d’haver estat diputat quatre anys per la Coalició Compromís. En el seu cas, prové del sector nacionalista del Bloc Nacionalista Valencià. Marzá pertany, com el seu pare, a Escola Valenciana, i també a STEPV, el sindicta majoritari de l’ensenyament al País Valencià.
“Temps de consensos”
Al llarg de la campanya electoral, el candidat de Compromís va anunciar “l’impuls d’una Llei Valenciana d’Educació”, que, al seu parer, hauria de girar a l’entorn de quatre pilars bàsics: la innovació i la qualitat educativa, la cohesió social, un model plurilingüe però basat en l’aprenentatge del valencià, i una governança pública del sistema que cerqui el consens amb la comunitat educativa.
Caldrà veure ara quines són les primeres mesures de Marzà, que ja va admetre també durant els dies previs als comicis que costarà “reconstruir l’educació pública després d’anys de menyspreu i atacs per part dels Consells i ajuntaments del PP”. La comunita educativa valenciana ha criticat durament durat la darrera legislatura la manca de diàleg amb la consellera Maria José Català, la implantació fil per randa de la LOMCE i el retrocés del valencià com a llengua vehicular a les aules.
En aquests darrers dies Marzà ha criticat que el Governt sortint aprovés mesures com les instruccions de l’inici del proper curs i el calendari escolar. “María José Català ha de deixar d’impulsar polítiques lesives i assumir que el seu temps al Consell s’ha acabat. Ara és el temps dels consensos i acords de llarg recorregut entre institucions i sector educatiu”, proclamava, tal com recollia La Veu.
Escoles contra aeroports buits
Durant la seva campanya en les primàries de Compromís, que el van situar com a cap de llista per la província de Castelló, Marzá va reiterar la necessitat de recuperar l’orgull de ser valencià, després d’anys de goteig constant d’informacions que han situat el País Valencià com l’abanderat de la corrupció i les polítiques del PP. Ho expressava en la seva intervenció en la presentació del Bloc Castelló (en el vídeo a continuació) i en la darrera entrada al seu blog.
Justament al costat de l’aeroport de Castelló, a la mateixa Vilanova d’Alcolea, hi ha una dels aularis del Col·legi Rural Agrupat El Trescaire, que dóna servei a la Pobla Tornesa, Benlloch, la Torre d’en Domènech i Vilanova. Eixe aulari, a escassos metres de les pistes, són barracots prefabricats. Doncs bé, el CRA El Trescaire és pioner en l’aplicació de mètodes d’aprenentatge innovadores, un referent reconegut en el sector educatiu. Els professionals que hi treballen, juntament amb les famílies, han creat una comunitat educativa que és un exemple d’èxit. Perquè quan la bona gent de les comarques de Castelló vol fer una cosa bé, la fa molt bé.
Amb això, Marzá reivindica que han de canviar les prioritats per al Govern. “Sobta que al costat d’una inversió multimilionària que va ser bandera d’una administració corrupta hi ha una escola pionera referent del sector que no té dret a aules dignes”. “Jo vull deixar enrere el país de Carlos Fabra, soterrar-lo en l’oblit, per estimar el país del CRA El Trescaire i proclamar als quatre vents que sóc de Castelló”, exposava en el text, que data de 19 de maig, una setmana abans de les eleccions.
En una entrevista a Vilaweb, prèvia a les eleccions, Marzá assegurava que no descarta tornar a exercir de mestre quan conclogui el seu pas per la política. “Sempre he cregut que no és bo per a un polític estar més de dues legislatures en un càrrec. La política l’ha de fer gent que tinga clar que el servei institucional és una obligació cap a la ciutadania, no una carrera personal”, argumentava.