La plataforma Drets Infants en l’Àmbit Educatiu (DIAE), impulsada per la FaPaC, va començar aquest divendres a la mitjanit una vaga de fam de 24 hores emmarcada dins la campanya per les beques menjador. Els participants es van tancar als locals de la FAVB coincidint amb la celebració del Dia dels drets dels infants i compta també amb el suport de l’Assemblea per la Sobirania Alimentària i la plataforma Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa tots els sectors de l’educació, des d’estudiants fins a docents, així com associacions de pares i mares.
Ramon Font, portaveu d’USTEC-STEs, explica que aquest és un dejuni “simbòlic per solidaritzar-nos amb la pobresa infantil i demanar 240 mil beques menjador més de les 80 mil que actualment es donen”. Per a Font cal que aquestes beques arribin a cobrir per complet els 300 mil infants que viuen per sota el llindar de la pobresa i considera que “ara que es negocia un nou govern és un bon moment per fer un canvi de rumb en aquest aspecte”.
Des de CCOO recorden que “la malnutrició, sobretot en les etapes primerenques, deixa seqüeles en el desenvolupament físic, cognitiu i emocional dels nostres infants i aquestes poden arribar a ser irreversibles”. Per això, exigeixen “un pla integral” per pal·liar la manca de beques i “programes d’acompanyament i suport a les famílies”.
Segons el manifest escrit per la DIAE en motiu de l’acció, aquesta manca de beques és fruit de “la trampa” que suposa el fet que les beques de les famílies amb ingressos inferiors a 20 mil euros anuals i superiors a dotze mil -per quatre persones- són variables i depenen “del criteri dels serveis socials dels consells comarcals o dels ajuntaments”. Tal vegada, denuncien també el fet que per tenir el 100% de la beca calgui “tenir uns ingressos inferiors a vuit mil euros anuals per una família de quatre persones i de dotze mil euros anuals en el cas del 50% de la beca”.
Un dels altres problemes que es destaquen és el fet que hi hagi una manca de liquiditat als centres amb molts alumnes amb necessitat de beques. “Que les administracions triguin a pagar les beques sembla fet a mida per grans empreses com el grup SEHRS, que, a diferència d’altres més petites, tenen liquiditat per poder suportar el retard dels ingressos”, denuncia Font. Ell mateix afegeix que el que es reclama amb aquesta protesta “són uns mínims” i que fa falta avançar en direcció a que les famílies d’aquests infants tinguin una renda garantida: “estem demanant cinc àpats a la setmana i en caldrien com a mínim tres àpats per dia, vint-i-un”.