Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Congrés debatrà el proper dimarts una proposició de llei que pretén frenar –que no derogar– la LOMCE, la reforma educativa aprovada pel PP i en vigor des de 2013. Aquesta és la primera reforma legal que abordarà el nou Congrés dels Diputats, a iniciativa del PSOE, que a la pràctica vol paralitzar el calendari d’aplicació de la llei.
Entre els motius que al·lega el PSOE en el seu text per aturar la implementació de l’anomenada llei Wert hi ha el desencant generat entre la comunitat educativa, interlocutors socials i partits polítics. Segons aquest partit, el fet que la llei s’aprovés gràcies a la majoria absoluta del PP i amb el refús de l’oposició, ha demostrat que el Govern hagi sigut “incapaç de buscar un consens en matèria d’educació”.
És precisament el consens que genera el rebuig a la LOMCE el que ha impulsat els socialistes a presentar la proposta. En la legislatura anterior, totes les forces polítiques de l’oposició (excepte UPyD) es van comprometre a derogar la llei un cop canvies la correlació de forces polítiques a la Càmera. De moment, tanmateix, es planteja només una paralització del calendari, en sintonia amb el pacte de govern entre PSOE i Ciutadans segons el qual, en l’àmbit educatiu, cal aturar “immediatament” la implantació de la LOMCE, però sense arribar a la derogació.
La llei ja s’ha desplegat a Primària –tots els cursos compten ja amb el nou currículum–, a Primer i Tercer d’ESO, i a Primer de Batxillerat. Aquí no es podria fer marxa enrere. Sí que es podrien evitar les revàlides de Quart d’ESO i de final de Batxillerat, unes proves externes seran necessàries a partir del curs 2017-2018 per obtenir el títol de l’etapa i accedir a la següent. Queda el dubte de proves externes com la de Sisè de Primària, la implantació de les quals està prevista per aquest mes de maig, perquè la proposta del PSOE no haurà conclòs el seu tràmit parlamentari. De fet, el més probable és que malgrat que la proposta tiri endavant, acabi sent una victòria simbòlica, ja que si no hi ha Govern el Congrés s’acabarà dissolent el dia 2 de maig.
Els socialistes asseguren també que el calendari marcat per aquesta llei s’ha mostrat “inassumible” per les comunitats autònomes i pels centres, el que evidencia, diuen, que ha estat una llei aplicada sense debat previ i d’esquena a la comunitat educativa. I asseguren que es tracta d’una contrareforma “segregadora, intervencionista que ataca directament a la igualtat d’oportunitats i retrocedeix en l’equitat i en la qualitat de l’educació”. Segons el PSOE la llei també imposa la “recentralització educativa”, ja que canvia les competències, i a més, asseguren, nega la diversitat lingüística de les comunitats autònomes amb llengua pròpia.