Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    L’art de celebrar amb art

    Inma Buñuales Rodriguez

    Podem fer servir la IA com a cercador? Desinformació i eines per fer una bona cerca

    Paula Miguel (Verificat)

    Per què no parlem de Palestina?

    Joan M. Girona

    Magisteri, ascensor social en crisi

    Josep Callís i Franco

    La Metamorfosi Educativa. Un canvi paradigmàtic cap a la transformació del sistema educatiu

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El PSOE rebaixa la seva ofensiva contra la LOMCE i posposa les mesures més dures

    Sofía Pérez Mendoza - eldiario.esnovembre 15, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El PSOE inaugura l’activitat legislativa del Congrés amb una proposició de llei per suspendre el calendari d’implantació de la LOMCE que és, en essència, el mateix full de ruta anunciat per Mariano Rajoy. Aquesta és la tercera escenificació de rebuig a la llei a la Cambra durant aquest any.

    Per aquesta ocasió, els socialistes -que van registrar la iniciativa el 20 de juliol tot i que fins ara no se li ha pogut donar sortida perquè el Govern estava en funcions- han preferit mantenir un perfil baix inicial contra la LOMCE en la redacció del projecte de llei. Encara que proposa la paralització del calendari d’aplicació de la llei, amb la norma ja en vigor per a tots els cursos això es tradueix en aprovar una moratòria dels efectes acadèmics de les revàlides, l’únic serrell de la LOMCE que queda per implantar. La mesura ja s’incloïa en la llei per a aquest curs -però no en els pròxims- i a més la va anunciar Rajoy en el debat d’investidura.

    Davant el viratge del Govern, el grup socialista podria haver retirat el text d’aquesta proposició de llei i crear-ne una de nova, encara que els temps per al seu debat al Congrés s’haurien prolongat. Per això, el PSOE ha optat per mantenir-la i presentar després de la seva presa en consideració de dimarts esmenes més dures a la seva pròpia iniciativa, com la derogació del decret de revàlides de juliol i altres aspectes polèmics de la reforma impulsada per l’exministre José Ignacio Wert, que es debatran en el marc de negociació de la Comissió d’Educació.

    El PSOE es manté en què la base de les negociacions “no pot ser la LOMCE” i espera que una llei de consens la substitueixi, com figura en el text de la proposició de llei, de manera que quedi finalment derogada. Al programa inicial del 20-D, els socialistes esmentaven la “derogació” de la norma, una postura que va haver de modular en el pacte amb Ciutadans, on es proposava la “paralització del calendari d’implantació” de la llei en els cursos on no havia entrat en vigor.

    La proposició de llei que es debat aquest dimarts al ple és, segons el grup socialista, “el punt de partida”. “Una altra cosa és que ens conformem amb els mínims. En el moment en què s’accepti a tràmit introduïrem una sèrie d’esmenes al text perquè es discuteixi en la Comissió d’Educació, com la derogació del reial decret de revàlides, treure el valor acadèmic a la religió o que els centres segregadors no es puguin finançar amb fons públics”, avança el diputat Manuel Cruz. Defensa que el seu grup “no ha rebaixat” la seva posició contra la LOMCE.

    “Negociar sobre màxims és complicat”

    Tot i així, Cruz admet que, d’entrada, “l’ambició és de mínims” a l’expectativa d’un futur pacte educatiu. “Arribar a un acord sobre el teu programa de màxims és una mica complicat. Si volem arribar a un pacte, per definició ha de ser amb tots i això exigirà una negociació que no serà fàcil. Nosaltres tenim clar que no es pot fer a partir de la LOMCE”, sosté el diputat.

    Unidos Podemos donarà suport a la proposició de llei socialista, però consideren que és “insuficient”. “Ho farem així perquè sabem l’angoixa que les revàlides generen, però no ens sembla la solució. És apuntar-se un gol quan en realitat és només paralitzar els efectes acadèmics. Al final, és seguir amb els simulacres de revàlides i ens fa por que es guanyi temps i normalitzi”, afirma Javier Sánchez, portaveu d’Educació, el grup del qual és partidari de demanar la derogació del decret de revàlides.

    El portaveu avança que Unidos Podemos no presentarà esmenes dimarts. Les seves propostes es formularan quan el text entri a la Comissió d’Educació, on es redactarà a través del diàleg entre els grups el text final de la proposició de llei que neix del PSOE. 

    Abstenció del PP?

    No hi ha, segons el reglament del Congrés, un temps límit perquè el projecte de llei -el que surti de la Comissió d’Educació- es voti de nou en el ple i s’enviï al Senat perquè, o bé li doni el vistiplau i quedi aprovada la llei, o bé la rebutgi, o bé li introdueixi esmenes. En aquests dos últims casos, el text tornaria al Congrés, que pot incloure-les en el text o no tenir en compte el criteri de la cambra alta. En aquest sentit tindria un termini de dos mesos.

    El PSOE espera reunir el suport de tots els grups de l’arc parlamentari, excepte el PP, UPN i Foro Asturias, l’abstenció dels quals es maneja com a possible en l’escenari actual de disposició al diàleg. Fonts del grup de Ciutadans al Congrés confirmen que votaran a favor de la proposta, que coincideix en essència amb el “compromís verbal” que el partit d’Albert Rivera assegura que va arrencar a Méndez de Vigo per evitar durant uns anys -en aquest cas via decret- els efectes acadèmics de les proves.

    Paral·lelament el Govern ha anunciat que entra dins dels seus plans la creació d’una subcomissió ad hoc al Congrés per a la negociació d’un pacte educatiu. PSOE i Ciutadans ja han registrat sengles iniciatives per posar en marxa aquest grup de treball.

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Íñigo Méndez de Vigo Lomce Ministeri d'Educació PSOE revàlides
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Com fer que els alumnes vagin a l’institut amb bicicleta
    Next Article
    Opinió
    La crisi i la desprotecció de l’escola pública
    Sofía Pérez Mendoza - eldiario.es

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.