Catalunya, l’Aragó, Andalusia, Illes Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, el País Valencià i el País Basc havien estat requerides pel Ministeri d’Educació, primer, i ara per l’Advocacia de l’Estat, per culpa de la forma en què havien desenvolupat l’avaluació final de Sisè de Primària imposada per la LOMCE. Aquest dijous, segons informa en una nota de premsa, el departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo ha sol·licitat a l’Advocacia que retiri els contenciosos administratius interposats contra aquestes comunitats autònomes en un gest que pretén seguir en el camí de “voluntat de diàleg expressada pel Govern en els últims mesos a la recerca del Pacte d’Estat Social i Polític per l’Educació”.
El conflicte va començar fa alguns mesos quan la Inspecció va requerir informació a algunes de les comunitats autònomes per comprovar si havien dut a terme aquesta prova externa tal com ordenava la Llei Wert, al mateix temps que exigia a algunes d’elles, com Astúries, Castella-la Manxa i el País Basc, que publiquessin la normativa necessària per celebrar aquestes proves.
Contestats aquests requeriments per part de les comunitats, el Ministeri d’Educació, en aquell moment en funcions, va continuar amb el tràmit oficial, és a dir, va passar l’assumpte a l’Advocacia de l’Estat, ja que va entendre que les diferents comunitats autònomes no estaven ajustant la normativa a la llei. En molts casos, per ser contràries a aquestes proves o, a més –com en el cas català–, per entendre que envaïen competències.
Des del Ministeri s’ha defensat durant els mesos en què ha estat en funcions que no tenia més opció que acatar la llei i continuar amb els processos esperats. D’aquesta manera, després de la investidura, hi ha hagut un canvi de rumb. Primer amb l’anunci de la posada en marxa de la subcomissió del Congrés que començarà les negociacions per arribar a un pacte per l’educació. També, diu el Ministeri en la seva nota, amb la ratificació el 21 de desembre al Congrés –amb els vots de PP, Ciutadans, PSOE i Coalició Canària– del Reial decret llei aprovat el dia 9 al Consell de Ministres i que preveu la paral·lització del calendari de la Lomce fins a la signatura del pacte. Calendari que, en qualsevol cas, ja estava tancat.