Un fragment d’Incerta glòria, una anàlisi sobre la paritat a la universitat, El oro de los sueños de José María Merino, el retorn de la figura literària catàfora… I, fins al moment, uns exàmens molt assequibles, segons estudiants i professors. Aquest dimarts ha arrencat les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que s’allargaran fins dijous, amb els habituals primers exàmens: de Llengua Castellana i Literatura (9 h) i Llengua Catalana i Literatura (11 h).
A la prova de català, en l’apartat de comprensió lectora els alumnes han hagut d’escollir entre analitzar un fragment de la novel·la Incerta glòria (Club Editor, 2014), que precisament aquest any s’ha adaptat al cinema, i un article acadèmic sobre la igualtat de gènere a les universitats. Aquest segon text era l’adaptació de El camí cap a la igualtat real. La presència de la dona en l’àmbit acadèmic, de l’oncòloga Anna Lluch, publicat a la revista Mètode de la Universitat de València.
Abans de la de llengua catalana, els alumnes s’han hagut d’enfrontar a primera hora a l’examen de Llengua Castellana, on s’han trobat en l’àmbit de comprensió lectora amb El oro de los sueños (Alfaguara, 1998), de l’escriptor José Maria Merino, o bé un article del suplement El Cultural del diari El Mundo. Aquest últim era l’article d’opinió Buscando a Wally, que signava el novel·lista Gonzalo Torné.
Tots dos exàmens han estat qualificats com “assequibles”, tant pels estudiants com pels docents consultats. L’única nota destacada de la jornada, segons comentaven, ha estat l’aparició de la figura literària catàfora, un dels principals esculls de la mateixa prova de l’any 2015, segons van lamentar llavors els estudiants. “La majoria ja sabíem que era la catàfora, perquè els professors ens havien avisat del que va passar”, comentava l’Anna, alumna de l’institut Front Marítim, en un recés entre les dues proves als passadissos del campus Ciutadella de la UPF. El que demanava la prova és que identifiquessin en el text de Merino una anàfora i una catàfora (figura que anticipa una part del discurs que anirà a continuació).
Fins a 32.055 estudiants s’enfronten des d’aquest dimarts a les 9 h i fins dijous a aquestes proves que els han de donar accés a la carrera que volen cursar. La xifra és lleugerament inferior a la de l’any passat (32.224), però bastant estable en l’última dècada. La gran majoria d’examinats provenen de Batxillerat, mentre que la resta corresponen als que venen de cicles de formació professional.
També en l’ordre habitual, en el primer matí de les PAU s’examinen de Llengua Castellana i Llengua Catalana, mentre que a la tarda d’alguna específica. Dimecres els tocarà Història o Història de la Filosofia –han escollit una de les dues– i Llengua Estrangera. La tarda de dimecres i durant la jornada de dijous acabaran d’examinar-se de la resta d’específiques i de les matèries de modalitat.
Una de les novetats d’enguany, més enllà de la prova addicional per als estudis de Magisteri –anunciada amb detall en aquest diari–, és la incorporació dels canvis de ortogràfics i gramaticals que preveu la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, com per exemple la supressió d’alguns accents diacrítics. Des d’aquest curs i fins el 2020, l’actual normativa i l’anterior seran vàlides, “perquè no es pot exigir als estudiants el coneixement d’aquestes novetats”, assenyala la Generalitat.
Els resultats de les PAU es coneixeran el 10 de juliol. A partir de llavors s’obrirà una setmana per a les reclamacions, que s’hauran de resoldre el dia 18.