La Generalitat crearà un registre públic de mares de dia i en regularà l’activitat

Catalunya serà una de les primeres comunitats autònomes en donar cobertura legal a les seves 200 'llars de criança'. Exigirà a les educadores formació en educació, una llar de 70 metres quadrats com a mínim i una ràtio de màxim 4 infants per adult.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Una mare de dia de Madrid / © Marta Jara

El Govern està elaborant en l’actualitat un decret que ha de donar cobertura a l’activitat de els anomenades mares de dia, les educadores que tenen cura d’infants de 0 a 3 anys a casa seva. Com que cada cop més famílies opten a Catalunya pel que també es coneix com llars de criança, en consonància amb altres països europeus, la conselleria d’Afers Socials, Treball i Família s’ha proposat regular-ne la pràctica.

“Regularem el buit legal i professionalitzarem l’activitat des del punt de vista laboral, com en els països més avançats en polítiques d’infància”, ha anunciat la consellera del ram, Dolors Bassa, que ha anunciat alguns dels detalls d’una normativa que es preveu que entri en vigor abans de l’inici del proper curs escolar. Amb el decret, es crearà un registre públic on constin les educadores que presten aquest servei, es fixarà una ràtio màxima de quatre infants per professional, i s’exigirà que les llars tinguin un mínim de 70 metres quadrats.

Les llars de criança són un espai educatiu que proveeix un educador sovint a casa seva, una alternativa a les escoles bressol que ha proliferat en els últims anys a Catalunya entre altres motius perquè ofereix una major flexibilitat a les famílies i perquè planteja nous models pedagògics, lligats a l’educació lliure. Fins ara, a Espanya només Navarra -des de fa temps- i Madrid -des 2015- contemplen aquest sector en la seva normativa. Països com Alemanya, França o Suïssa ho fan des de fa anys.

Actualment la Generalitat té constància de l’activitat de 191 mares de dia, mentre que al 2012 només en comptava 11. Són principalment les que s’aprupen a l’Associació Mares de Dia, que des de fa anys treballa per autoregular el sector.

Moltes de les mesures que el Govern preveu incorporar al decret, de fet, van en consonància amb les que exigeix aquesta associació a les educadores que en volen formar part. En aquest sentit, les mares de dia hauran d’acreditar estudis superiors relacionats amb l’educació (Educació Infantil o Primària), un mínim de dos anys d’experiència laboral, titulació en manipulació d’aliments i primers auxilis, i hauran de presentar un projecte educatiu que la conselleria d’Afers Socials haurà de validar.

Altres requisits per a aquesta activitat seran les relacionades amb les instal·lacions. Les llars hauran de tenir un mínim de 70 metres quadrats i dues habitacions, una per al joc i una per al descans, i una temperatura, il·luminació i ventilació determinades.

Pel que fa a les condicions laborals de les educadores, seran considerades treballadores autònomes, que mantindran amb les famílies un contracte privat on hi constarà el preu i els detalls del servei. Això suposarà, segons la Generalitat, “el paraigua legal” que els mancava fins ara a les treballadores.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*