Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Iratxe i la Noèlia han viatjat a Ginebra, acompanyades d’una referent de la PAH Madrid, per a assistir com a testimonis a l’examen d’Espanya de compliment de la Convenció de Drets de l’Intant davant de l’ONU. Aquestes dues noies pertanyen a famílies que han estat afectades pels desnonaments i, per això, “són la veu que han d’escoltar a Ginebra. No la dels polítics, sinó la dels afectats”, assegura Nilda Risueño, membre de la PAH Madrid.
Aquest examen es realitza periòdicament als països que han ratificat la Convenció; l’última avaluació d’Espanya va ser el 2010. Per a treure conclusions, el Comitè d’avaluació pren informació proporcionada pels governs i també dades que provenen d’actors la societat civil com la PAH. La Plataforma ha fet arribar diversos documents a l’ONU evidenciant la “vulneració dels drets de la infància que es dóna a Espanya”.
Així, diversos menors, com la Noelia i la Iratxe, van participar d’un estudi elaborat per la PAH, Enclave de Evaluación i Qiteria anomenat Te quedarás en la oscuridad que recull l’impacte dels desnonaments en la infància i que es va presentar el novembre passat després de dos anys de feina per ser enviat a Ginebra. “Quan vam obtenir les dades d’una realitat que ja coneixíem, vam pensar que era el moment d’actuar i vam demanar aquells nens i nenes que escrivissin cartes al Comitè de Drets de la Infància de l’ONU explicant de viva veu la situació dels infants desnonats”, explica Risueño.
Es tractava de la iniciativa #LlavesSinHogares que, juntament amb l’elaboració de l’informe, van ser dutes a terme per La Escuela de Derechos, un “centre d’apoderament per a nens i nenes de famílies afectades pels desnonaments, amb els que volem treballar per denunciar la seva situació de vulneració”, expliquen des de la PAH Madrid, pionera en aquesta escola.
L’any 2016 hi va haver 41.129 desnonaments a Espanya, però “aquestes són totes les dades que tenim. El Consejo General del Poder Judicial no desgrana en quants d’aquests casos hi havia menors o persones dependents”, denuncia Risueño. “Només tenim aproximacions d’aquesta realitat”.
Des de Madrid esperen que amb les reivindicacions que les organitzacions han fet arribar a l’ONU s’emeti un informe de recomanacions a Espanya que reculli la paralització de desnonaments en espais que afectin a menors d’edat.