“Cada cop tenim més informació a l’abast i cada cop és més difícil discernir-ne la veracitat i en aquest caos informatiu cada cop serà més fàcil perdre’s, o sigui que quan parlem d’equitat i d’igualtat d’oportunitats parlem també de formar ciutadans que siguin competents en discernir la bona informació, i qui no adquireixi aquesta competència no tindrà les mateixes oportunitats que la resta”. Aquesta reflexió expressada per Josep Carles Rius, president de la Fundació Periodisme Plural, és la que inspira la Revista XQ, presentada ahir a la seu de l’Associació Rosa Sensat, en el marc de la taula rodona sobre periodisme i educació. L’acte va comptar també amb les intervencions d’Eva Domínguez, per presentar el projecte Nushu, de realitat augmentada; Laia Servera, editora i presentadora de l’ Info K, l’informatiu infantil de TV3 i Francina Martí, presidenta de Rosa Sensat com a moderadora.
Per Rius, tots tres projectes són “complementaris”, ja que arriben a un públic infantil d’edats diverses per diferents canals, però comparteixen aquesta vocació d’apropar l’actualitat als infants a fi de desenvolupar el seu sentit crític, i posen en evidència “aquesta necessària aliança que hi ha d’haver entre periodisme i educació”. Es el cas de la Revista XQ, un digital online amb continguts que es renoven cada setmana sobre aspectes d’actualitat, escrits per periodistes específicament per a adolescents. Es publica en català (juntament amb El Diari de l’Educació) i català (amb El Diario de la Educación), i cada article té una redacció estàndard i una altra en lectura fàcil, a fi d’apropar la informació també a l’alumnat amb dificultats en la comprensió lectora. Al final de cada article s’incorporen unes preguntes de comprensió lectora i unes activitats complementàries.
“Volem facilitar que l’alumne tingui aquest primer contacte amb el periodisme a la vegada que es fomenta l’amor per la lectura”, assegura Rius. Pel que fa a Nushu, que ja s’ha testat a diverses escoles, es tracta d’un extraterrestre (de fet no és ni un ni una, no té gènere) que interactua amb els alumnes de primària mitjançant una aplicació de realitat augmentada i uns còmics (i una guia per al professor), per abordar una temàtica d’actualitat internacional que es treballa a l’aula i que, segons va subratllar Domínguez, “està connectada amb el currículum”. Cada nova missió de Nushu seria doncs com una unitat didàctica. Nushu parla de moltes coses, però “intentem que els nens no es quedin amb la idea de que el món és un lloc lleig”.
Amb més de tres lustres ja de trajectòria, l’informatiu Info K no és un projecte sinó una realitat ben consolidada. La seva editora va explicar que el seu origen neix d’adonar-se que el dret a la informació és també un dret de la infància, i que experiències similars estaven ja plenament consolidades en altres països, sobretot anglosaxons. I, com en els altres dos projectes, la principal dificultat que afronta l’equip de l’Info K no té tant a veure amb el què expliquen sinó
en el com ho fan per fer arribar la informació al públic infantil d’una manera comprensible. En paraules de Servera, “l’actualitat és com un bloc de plastilina, nosaltres intentem estovar-lo una mica perquè quedi mal·leable, però la forma definitiva la dóna cada infant”.