El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest matí un enduriment de les mesures per tractar de reduir el ritme de contagis de la covid19. Segurament la més rellevant d’aquestes noves mesures és que es decreta un confinament perimetral que restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana, però també n’hi ha que afecten directament l’educació. De moment, tot queda igual pel que fa a les etapes d’ensenyament reglat d’infantil, primària i secundària obligatòria. Però hi ha canvis notables en la postobligatòria i l’ensenyament no reglat.
Així, les activitats extraescolars han quedat prohibides durant 15 dies, amb l’excepció d’aquelles que es fan en horari lectiu, és a dir, durant el temps del migdia, i que no impliquen la barreja de grups bombolla. No es consideren activitats extraescolars, per ser ensenyaments reglats, els ensenyaments de règim especial i la formació que imparteixen els centres d’educació d’adults i escoles oficials d’idiomes.
Això afecta, per tant, a les activitats que s’organitzen als centres educatius fora de l’horari lectiu, qualsevol curs d’idiomes, activitat d’esplai, taller, etc. I també a tot l’esport federat, que ja s’havia vist afectat per la decisió, fa dues setmanes, de suspendre totes les competicions que no fossin de categories professionals. Aquesta prohibició es manté durant quinze dies més, i de fet es decreta el tancament de totes les instal·lacions esportives, a excepció de les de tecnificació i les que hagin d’acollir alguna competició professional. Les àrees de joc infantils de titularitat pública podran romandre oberts, però l’obligació de tancar inclou també les ludoteques i espais infantils tancats, així com els parcs d’atraccions.
Per Pere Aragonés, vicepresident del Govern, “les mesures són dures i contundents perquè la covid19 torna a colpejar-nos amb molta força, i sabem que tenen un fort impacte social i econòmic, per això és imprescindible que acompanyem tot l’esforç que fan les famílies i les empreses, i per tant mobilitzarem 300 milions d’euros addicionals als que ja hem posat en marxa per impulsar accions de suport econòmic i de protecció social”. D’aquests diners, ha precisat que 50 milions seran per ajudes al sector cultural (20 milions), educació en el lleure (20 milions) i clubs esportius federats (10 milions).
Postobligatòria a distància “tant com es pugui”
Pel que fa a l’ensenyament postobligatori -és a dir, batxillerat, cicles mitjà i superior i també els ensenyaments d’idiomes, adults, arts i musica, etc-, els centres “han de tendir a augmentar la no-presencialitat, a reduir la presencialitat. I ho han de fer en els termes que les instruccions i molts plans d’obertura ja preveien”, afirma el conseller Bargalló en una nota de premsa. Aquesta mesura s’haurà de desenvolupar a partir de dilluns vinent i s’allargarà el primer trimestre “per tal que els centres no hagin de variar els plans passats els propers 15 dies”. Demà divendres es podrà mantenir l’activitat presencial prevista als centres, i de fet el Departament accepta que es mantingui “fins que els centres no puguin activar les noves mesures”.
Les pràctiques i els examens en principi es podran mantenir en format presencial, però el Departament anuncia que la propera setmana es publicaran instruccions específiques referents a aquests aspectes concrets. En l’actualitat ja hi ha un 8% de grups de batxillerat i un 20% de grups d’FP que ja havien adoptat el sistema híbrid, amb combinació de classes virtuals i presencials, segons va informar el Departament d’Educació fa una setmana.
“Allò que és primordial es mantenir i preservar el dret a l’educació del nostre alumnat. Totes les mesures tenen aquesta fita. Així, infantil, primària i ESO continuen igual. És un bé a preservar el manteniment de l’ensenyament obligatori presencial. Es mantenen vigents totes les instruccions i tots els plans d’organització dels centres”, ha subratllat Bargalló.
Pel que fa al sistema educatiu reglat, aquest matí hi havia 3.391 grups de convivència estables confinats i 68.609 no confinats. Traduït a persones, 79.524 alumnes i 3.635 professionals confinats i 1.360.476 i 156.365 no confinats. Encara, per tant, el percentatge d’afectació és petit, però la dada segueix creixent dia a dia. Per exemple, hi ha més de 1.000 grups confinats més dels que hi havia fa una setmana. L’única dada positiva, en relació a ahir, és que per primer cop baixa el nombre de PCR positives en els darrers 10 dies. Ahir eren 6.203 i avui són 5.868.