La Generalitat està repensant la seva estratègia de rastreig de la pandèmia, ja que l’actual s’està veient superada per l’allau de positius i difícilment serveix com a tallafocs del contagi. Aquesta situació propera al col·lapse s’està traslladant també al sistema educatiu, on cada cop més grups es confinen i desconfinen amb retard perquè el resultat d’un test PCR (sigui positiu o negatiu) triga massa dies a arribar. En conseqüència, augmenta el risc de contagi quan la confirmació d’un cas sospitós arriba tard, o es perden hores lectives quan la confirmació d’un negatiu arriba tard. A les xarxes es poden veure queixes de pares perquè els seus fills segueixen sense poder anar al centre malgrat que ja han passat els deu dies preceptius de quarantena, ja que el CAP no ha fet la comunicació oficial al centre.
Divendres passat, el Departament de Salut va publicar un document titulat: Annex al “Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS- cov-2” (18.10.20) en fase de mitigació (30.10.20)”, en el qual incorpora modificacions en els diversos àmbits d’actuació davant d’un cas positiu (contactes i rastreig en l’àmbit comunitari, cribratges, protecció de grups vulnerables, etc.). Un dels àmbits al qual es referia el document era l’escolar. En concret, diu això: “En l’àmbit educatiu de la secundària: ESO, batxillerat i centres de formació professional, es recomana actualment realitzar estudi de contactes amb PCR en frotis nasal i mitjançant el sistema d’automostra supervisada per professionals docents”. A infantil i primària, en canvi, tot seguirà com fins ara, i també s’hi diu que “no es recomana la realització addicional de tests serològics”.
El document de Salut va arribar als mitjans diumenge, primer a La Vanguardia i després a alguns digitals, els quals interpretaven que, a partir d’ara, els alumnes d’ESO, batxillerat i FP es faran les proves PCR ells mateixos, o segons quin mitjà entenia que entre ells, si bé el document ho situa en el terreny de la recomanació, un matís que molts d’aquests mitjans obviaven. Cal dir que el frotis que es fa a en els cribratges a les escoles és només nasal, i no nasofaringi, i per tant menys invasiu. El Departament d’Educació ara mateix no confirma ni desmenteix aquesta informació, i es limita a dir que “quan hi hagi novetats les farem saber”, segons han explicat fonts oficials a aquest diari. Altres fonts sí que confirmen que la qüestió està sobre la taula, si bé efectivament ara mateix no hi ha presa cap decisió.
La mesura podria ajudar a agilitar la gestió dels PCR però sens dubte posaria més pressió sobre el cos docent, i en especial les direccions, en tant que gestores covid dels centres, ja que haurien de supervisar que aquestes automostres es fan de forma correcta, custodiar-les fins a la seva entrega al CAP o a qui sigui que les ha d’analitzar (aquest és un punt que el document no aclareix) i possiblement al final tindrien la responsabilitat de decidir el confinament o desconfinament d’un grup, una decisió que ara mateix es pren en l’àmbit de la salut i no de l’educació. La sorpresa expressada ja aquest cap de setmana per molts docents es pot resumir en aquest fil de twitter de Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
1/3 En serio? @JosepBargallo @albaverges ?
Canvis a l’escola vía @VilaWeb“D’altra banda, el Departament de Salut també modifica la manera de procedir quan hi hagi un positiu a una escola. (…)”https://t.co/ZCRuj61r5o
— Pilar Gargallo (@PiGaOt) November 1, 2020
Fonts sindicals consultades per aquest diari consideren que, perquè això tiri endavant, abans caldria reunir a la mesa sectorial de l’escola pública, que és on es decideixen les condicions laborals, ja que això suposaria una modificació d’aquestes condicions, i sobretot la comissió paritària de salut laboral, ja que els delegats de prevenció han d’estar informats sobre qualsevol canvi de protocol. Aquests dos òrgans es reuneixen periòdicament, i amb força rapidesa quan els convoca el Departament, si bé en els darrers mesos els sindicats han criticat reiteradament que moltes decisions per lluitar contra la pandèmia ja estaven preses i comunicades abans d’aquestes reunions. Això en el cas de l’escola pública, ja que en el de la concertada hi participen tres parts: el Departament, els titulars dels centres i els representants dels treballadors.
Els cribratges, als instituts i no a les escoles
A banda d’això, una altra novetat que aporta el document de Salut pel que fa a l’àmbit educatiu és que els cribratges s’han de centrar en els “centres universitaris, de secundària i FP”, i que “no es considera prioritària la realització de cribratges en centres educatius en les etapes d’infantil i primària”. Sindicats com Aspepc ja fa setmanes que adverteixen que el principal problema, pel que fa a la transmissió del virus en el sistema educatiu, es focalitza a la secundària. Per exemple, en un comunicat emès la setmana passada, aquest sindicat analitzava el traçacovid per arribar a la conclusió que a la secundària només hi ha un 11% de centres que no han registrat cap incidència, un percentatge que a la primària puja al 38%. També afirmaven que la incidència de positius a la primària està sent d’un alumne per cada 200, mentre que a la secundària aquesta relació baixa a un alumne de cada 70.
Avui el traçacovid registra un lleuger descens de grups i persones confinades al sistema educatiu, després de molts dies de creixement sostingut. Aquest dilluns hi havia 3.201 grups estables confinats (el 4,45%), mentre que la dada anterior, publicada dissabte al matí, era de 3.504. I hi ha 78.545 persones confinades (entre alumnes, docents i personal educatiu i d’administració), que són 7.500 menys que les que havia divendres (85.994).