Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Un tràmit ràpid, dos mesos abans del termini que tenia el Senat per discutir el text de la Lomloe, sense escoltar possibles ponències i discutint les esmenes presentades, 640 en total, a tota velocitat. Finalment, aquesta tarda, amb els vots a favor de PSOE, Podemos, ERC, PNB i Más País, i l’abstenció de Junts per Catalunya i Bildu, la Lomloe comença la seva marxa. En total, 142 vots a favor, 112 en contra i nou abstencions.
El Senat ha acollit aquest dimecres el seu Ple en el qual s’han discutit tres vetos, a més de les esmenes presentades, per blocs, amb una important crítica de propis i estranys, no sols a la llei, sinó també al procediment que s’ha utilitzat perquè la Lomloe passi de la forma més ràpida i sense cap canvi.
El PSOE ha rebut les crítiques de partits com a PP, Ciutadans, UPN, Partit Regionalista de Cantàbria, PAR, Más País… per la falta de diàleg que s’ha viscut, no sols en la sessió del Ple sinó també en la de divendres passat a la Comissió d’Educació. El partit del Govern no ha permès que es realitzés cap intervenció més enllà de les parlamentàries, de la mateixa manera que no ha transigit amb cap de les esmenes.
Celaá ha intervingut davant la premsa una vegada aprovada la llei. Ha assegurat que la Lomce «ja és cosa del passat, és una qüestió superada» i s’ha mostrat emocionada davant la possibilitat de donar compliment a l’acord parlamentari de tota l’oposició el 2013 per derogar-la a la primera oportunitat.
La ministra ha insistit que la llei ofereix oportunitats per tot l’alumnat i es basa «en l’excel·lència i l’equitat». Segons Celaá, la Lomloe aposta «pel desenvolupament del talent de totes les persones: qui avança més ràpid arriba al màxim del seu desenvolupament, i qui necessita reforç arriba també a la meta».
De nou ha insistit que la llei s’ancora «en el pacte constitucional» i, al mateix temps, se sustenta en cinc principis: «l’interès superior del menor, la personalització de l’ensenyament, la coeducació, el desenvolupament sostenible i la digitalització».
La ministra Isabel Celaá ha estat acompanyada durant la votació de la Lomloe per alguns companys del Govern, com Teresa Ribera, Eduardo Grande Marlaska, José Luis Ábalos o Nadia Calviño.
Crítiques
Més enllà de les crítiques sobre la celeritat en el tràmit o la falta de diàleg, les crítiques fonamentals que s’han pogut escoltar tant en la sessió d’avui com en la de divendres passat han tornat a estar relacionades amb l’escola concertada, els centres d’educació especial, la llibertat d’elecció de les famílies o el castellà com a llengua vehicular del sistema educatiu.
Novament s’ha criticat l’atac que, segons l’oposició, aquest text suposa contra la llibertat de les famílies de triar centre, ja que restableix la programació de l’administració a l’hora d’obrir centres educatius o elimina la demanda social com un dels elements clau.
Per Isabel Celaá, la llei no suposa cap atac per l’escola concertada, amb la qual, ha dit, ha mantingut i mantindrà el diàleg sempre. «Saben que la llei no és un atac (a la concertada), no la qüestiona».
Els crítics han insistit també amb l’acusació segons la qual la llei portarà al tancament dels centres d’educació especial (la majoria concertats) en preveure que els centres ordinaris obtinguin els recursos humans i materials necessaris per fer efectiva l’educació inclusiva en el termini de deu anys.
Novament, el paper del castellà en els sistemes educatius com el català o el basc, principalment, ha sortit a col·lació per part dels senadors del PP, Vox i Ciutadans. Han criticat que les famílies no puguin escolaritzar als seus fills en l’idioma que decideixin, han esgrimit la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que assenyala que el sistema d’immersió lingüística vulnera al castellà i el relega a un estat residual. L’oposició ha reclamat un canvi de redactat en la llei, a fi que es tornés a recollir (com a la Lomce), l’obligatorietat que el castellà sigui l’idioma vehicular d’ensenyament a tot l’Estat.
Encara que la sentència ha estat evocada en diversos moments durant el debat de vetos i esmenes a la llei, la ministra ha assegurat que «respectem les decisions dels tribunals» i que no té més que dir sobre el tema.
Alguns partits de l’oposició com el PP, Ciutadans o UPN han assegurat que portaran el text davant els tribunals quan sigui possible, per entendre que, en alguns dels seus preceptes, resulta inconstitucional.
La llei entrarà en vigor 20 dies després de ser aprovada.