Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó

    Què diuen les i els docents dels seus problemes

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    “Històries de l’escola”: una mirada sobre l’educació a Catalunya

    Yeray García

    Feu-los llegir… Com?

    Josep Maria Turuguet Salgado
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    L’escola bressol de 2 anys serà gratuïta a partir del curs vinent

    Joan Domènechsetembre 28, 20215 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge d'arxiu de l'escola bressol El Xalet de la Paperera de Barcelona
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “En el debat d’investidura em vaig comprometre a impulsar la gratuïtat de l’educació dels zero als tres anys, doncs ho comencem a implementar ja. A partir del proper curs, el darrer curs de l’escola bressol, el que anomenem P2, serà gratuït. Aquesta serà la primera fase del procés de gratuïtat de l’escola bressol, que ens ha de permetre avançar cap a una equitat en l’accés a l’educació, fer un salt endavant en la igualtat d’oportunitats i construir-la des del principi de la vida, des de la infància”.

    Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquesta tarda, quan feia pocs minuts que havia començat la seva intervenció en el Debat de Política General, un fet sobre el qual feia temps que se’n parlava, però sense gaire concreció. Aragonès ha dit que el Govern treballa amb el doble objectiu de la llibertat nacional i la millora de la qualitat de vida dels catalans i catalanes, i el 0-3 ha estat un dels exemples que ha posat sobre aquests segon objectiu.

    Precisament, el dia abans, en la seva compareixença en la Comissió d’Educació del Parlament, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray havia anunciat alguns detalls d’aquesta gratuïtat, però sense posar-li data. Cambray havia explicat que, en el cas de les escoles bressol públiques (924 de titularitat municipal i 42 del Departament d’Educació), el Departament assumirà el terç del cost que actualment paguen les famílies.

    El cost d’una plaça d’escola bressol pública és actualment de 4.800 euros anuals, dels quals una tercera part (1.600) la paga la Generalitat, una altra tercera part el municipi i una altra les famílies. A partir del curs vinent, doncs, la Generalitat pagarà dos terços, els municipis l’altre terç i les famílies res. Entretant, la Generalitat està retornant als ajuntaments els diners que va deixar de pagar entre els anys 2012 i 2019, com a conseqüència de la política de retallades.

    En el cas de les escoles bressol privades, que són unes 740, segons va explicar Gonzàlez-Cambray, se subvencionarà la plaça (que no concertarà), “posant l’accent amb l’alumnat vulnerable” i amb la condició que aquesta subvenció “ha de tenir un retorn directe sobre les aportacions de les famílies”. L’objectiu, va dir el conseller, és que això s’acabi estenent a tota l’etapa 0-3 abans que acabi la legislatura, si bé aquesta fita està condicionada a l’aprovació dels pressupostos.

    Reaccions i interrogants

    El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega, celebra l’anunci que ha fet el president de la Generalitat, ja que “suposa un canvi d’actitud del Govern de la Generalitat després de 8 cursos en què es va negar a pagar el que li tocava del cost de les escoles bressol, i van haver de ser els jutges qui la van obligar a partir de les denúncies d’alguns municipis”. A més, Vega ha afegit que caldria afinar quin és el cost real de les places d’escoles bressol, sobretot tenint present que els ajuntaments hauran de continuar assumint els costos del seu manteniment i funcionament, i un terç del cost de la plaça educativa. També demana a la Generalitat que “és imprescindible que consensuï amb els governs locals com s’aplicarà la mesura avui anunciada, davant de les diferents realitats territorials existents a Catalunya, com poden ser els petits i els grans municipis”.

    Montserrat Fernández, membre de la junta de la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya, valora molt positivament aquest anunci, ja que permetrà que moltes més infants rebin el suport educatiu de professionals en una etapa que no és obligatòria, si bé afegeix que “ens preocupa com es farà aquest procés de gratuïtat i com realment arribarà a tothom”. “Parlen de començar amb els infants més vulnerables -afegeix-; i quins són aquests infants? Els que tenen  problemes físics, de comportament, socioeconòmics…”. Fernández també comenta que “volem pensar que la gratuïtat no ha de passar per baixar les titulacions de les professionals, perquè socialment no ho entendríem i els infants no s’ho mereixen”.

    Per la seva banda, Conxita Pericó, presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants (Assllars), considera que “tant les declaracions del president com del conseller són confuses” i lamenta que encara no els hagin rebut per clarificar aquest i altres aspectes, malgrat que van demanar reunió quan va arrencar la legislatura. “Què vol dir que subvencionaran a les famílies? Com i amb quant? Les privades d’iniciativa social ara tenen tot el cicle subvencionat, a partir de l’any vinent només subvencionaran P2? Si les famílies de la pública tenen gratuïtat absoluta i les de la privada no, no serà una discriminació? Per això hem tornat a demanar una reunió amb urgència, el sector vol les coses clares”, explica Pericó a aquest diari.

    L’any 2019 Save the Children va publicar un informe en el qual concloïa que l’etapa 0-3 a Catalunya era cada cop més classista. Només el 38,4% dels infants catalans de 0 a 2 anys estan escolaritzats, assegurava l’ONG. El cost, la burocràcia, la rigidesa organitzativa i el component cultural són les barreres que impedeixen l’accés al primer cicle d’infantil a la petita infància d’entorns més vulnerables. Save the Children advocava per la tarifació social i posava d’exemple l’Ajuntament de Barcelona.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    accés a l'educació Educació 0-3 escola bressol gratuïtat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Reportatge
    L’infravalorat dolor crònic dels infants
    Next Article
    Opinió
    Quatre recomanacions per enfortir la formació ‘online’ post-pandèmia
    Joan Domènech

    Related Posts

    Entrevista
    Lluís Rabell: “La visió de la ciutat educadora té a veure amb la construcció de xarxes comunitàries”

    març 7, 2025

    Opinió
    El significat de la vida quotidiana a l’escola bressol: reflexions a la llum del nou decret d’educació infantil

    gener 27, 2025

    Opinió
    Consells per abordar adequadament el son saludable de l’infant

    desembre 2, 2024

    1 comentari

    1. Pingback: Un ecosistema per a la mobilitat social en la petita infància (0-3) - Fundació Bofill

    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.