Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El Parlament de Catalunya crea una comissió d’estudi sobre escola inclusiva

    Actualitat
    El Parlament de Catalunya crea una comissió d’estudi sobre escola inclusiva

    Joan Domènechoctubre 21, 20213 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat avui, amb 122 vots a favor i 11 en contra (els de Vox), la creació d’una “comissió d’estudi sobre el desplegament d’un sistema educatiu inclusiu a Catalunya”, d’acord amb la proposta presentada el passat mes de maig pels grups parlamentaris del PSC, la CUP i els Comuns. L’objectiu d’aquesta comissió és “garantir un sistema educatiu inclusiu des de l’etapa educativa 0-3 anys fins a la postobligatòria que reforci l’equitat del sistema i millori l’atenció a l’alumnat amb NESE i NEE tant en horari lectiu com no lectiu (sortides i colònies, temps de menjador, activitats extraescolars, etc.) i alhora doni suport a la tasca pedagògica que realitzen els i les docents, que han d’afrontar en el seu dia a dia una complexitat creixent a les aules”.

    A la pràctica, això vol dir que aquesta comissió, que presidirà el PSC, establirà un pla de treball i un calendari de compareixences (autoritats, experts, direccions de centres, personal de suport, moviment associatiu, famílies, etc.), per tractar monogràficament sobre l’estat de l’educació inclusiva a Catalunya, i al final d’aquest temps, que segurament serà superior a un any, redactarà un informe final.

    El Ple del @parlamentcat aprova la creació d’una comissió d’estudi sobre el desplegament d’un sistema educatiu inclusiu a Catalunya, sol·licitada per @socialistes_cat–@UnitsCat @cupnacional @EnComu_Podem pic.twitter.com/n34yzbDejH

    — Parlament de Catalunya (@parlamentcat) October 21, 2021

    La notícia coincideix amb el quart aniversari de l’aprovació del decret d’escola inclusiva, que es va aprovar el 17 d’octubre de 2017. I quatre anys era el que el mateix decret preveia que farien falta per al seu desplegament complet. Pel mig han passat moltes coses (un article 155, canvis de govern, una pandèmia…) i el més calent és a l’aigüera, com reconeix la proposta aprovada avui: “Malgrat alguns avenços que sens dubte celebrem, cal millorar la capacitat de les escoles d’acollir tot l’alumnat del seu entorn, sigui quina sigui la seva condició, i continuen mancant recursos per poder fer una atenció adequada a l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) i necessitats específiques de suport educatiu”.

    Com a mostra d’aquesta manca de recursos, l’escrit recull que durant deu anys l’alumnat amb diagnòstic de NEE es va duplicar, fins arribar a la xifra de 70.000 persones, mentre que “la plantilla de professionals dels equips d’atenció psicopedagògica que donen servei a les escoles només s’havia incrementat en 20 persones”. També es reconeix que al curs 2020/21 “s’ha fet un esforç important per revertir aquesta situació: han augmentat els suports intensius per l’escolarització inclusiva (SIEI) en 231 centres i els i les professionals dels EAP ho han fet en 110 dotacions respecte el curs 2016/17”.

    La proposta es fa ressò d’altres dades preocupants, així com del “decàleg d’accions urgents” que el novembre de 2020 va fer pública la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva de Catalunya, i conclou que “per tal d’analitzar en profunditat els reptes que suposa el desplegament d’un sistema educatiu inclusiu a Catalunya, i alhora plantejar els problemes i les debilitats de l’actual situació per trobar solucions” es proposa crear una comissió d’estudi al Parlament de Catalunya que “ha de culminar la seva feina amb la redacció d’un informe que reculli l’anàlisi feta i les principals recomanacions o conclusions realitzades i treballar de forma paral·lela amb la taula d’Educació Inclusiva que el Departament d’Educació està endegant”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva Parlament de Catalunya
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Reportatge
    Aquests són els 32 llibres que una jutge ha censurat als instituts de Castelló
    Next Article
    Actualitat
    El 20% dels nois creu que la violència de gènere és un invent ideològic
    Joan Domènech

    Mestre. Exdirector de l'Escola Fructuós Gelabert. Membre de l'equip impulsor del Congrés d'Educació Pública de Catalunya.

    Related Posts

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    SOS Educació

    juny 25, 2025

    Opinió
    Ni estigmes ni silencis: defensar l’Institut Escola La Mina és defensar l’educació pública

    juny 23, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}