El Departament d’Educació ha traslladat avui als sindicats una proposta, per escrit, per la qual es contractaran més de 3.400 professors perquè, a efectes de gener de 2023, els mestres de primària i professors de secundària recuperin al gener l’horari lectiu que tenien abans de les retallades (23 i 18 hores respectivament), en un intent in extremis d’aturar les vagues convocades pels set sindicats de l’ensenyament públic els pròxims dies 7 (inici del curs a secundària) i 28 de setembre.
Segons ha avançat TV3, i han confirmat posteriorment sindicats i Departament, la proposta l’han fet representants del Departament d’Educació a la reunió que s’ha fet aquest matí al Departament d’Empresa i Treball en la qual s’havien d’acordar els serveis mínims de les vagues. La proposta ha agafat per sorpresa els sindicats, que han decidit convocar les seves respectives executives per valorar el nou escenari. La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat que, sigui quina sigui, la resposta dels sindicats no es coneixerà fins demà, com a molt d’hora, perquè primer l’ha de valorar cada organització (USTEC, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC) i després posar-ho en comú.
Segons aquestes informacions, el Departament d’Educació es compromet ara a destinar una partida de 170 milions d’euros a la contractació de 1.463 mestres de primària i 2.009 professors de secundària per poder retallar l’hora lectiva setmanal que reivindiquen els docents. El passat abril, la directora general de Professorat, Dolors Collell, va explicar que cedir a aquesta demanda sindical era inviable per causes pressupostàries, però sobretot organitzatives.
Des d’aleshores, el Departament s’havia mantingut inamovible amb la proposta de revertir l’hora lectiva de primària aquest curs (22/23) i de secundària el curs vinent (23/24), una idea que era sistemàticament rebutjada pels sindicats perquè consideraven que dividia el col·lectiu, i que en el seu dia es va aplicar la retallada a tothom al mateix temps. Aquestes dificultats que semblaven insalvables ja no ho són: segons ha explicat a la sortida de la reunió la secretària general del Departament, Patrícia Gomà, el desllorigador ha estat la possibilitat d’incrementar el sostre de dèficit del pressupost de 2023, que es podrà aplicar tant si hi ha un nou pressupost com si es prorroga l’actual. Pel que fa a les causes organitzatives que feien inviable la reversió de l’hora lectiva a secundària, sembla que ja no ho són tant.
“S’ha obert una finestra d’oportunitat, ja que l’increment del sostre de dèficit permetrà a la Generalitat disposar de més recursos i que una part es destinin a revertir aquesta hora lectiva, i per aquest motiu el Departament ha estat tot l’esstiu treballant aquests números amb el Departament d’Economia”, ha explicat Gomà, que ha emplaçat els sindicats a “iniciar el curs amb normalitat” i “continuar treballant la resta de reivindicacions a la mesa sectorial d’Educació”.
El passat 7 d’agost, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va tornar a apel·lar a la “responsabilitat” dels sindicats per arribar a un acord abans de l’inici de curs, a fi d’evitar més jornades de vagues, i insistia amb la proposta de la reversió de l’hora lectiva a primària aquest curs i a secundària el vinent. Fa només uns dies, els sindicats explicaven que durant el mes d’agost no hi havia hagut cap contacte amb el Departament. La proposta d’avui l’han rebuda “amb sorpresa”.
A més dels dos dies de vaga, els sindicats tenen previst també fer concentracions davant dels ajuntaments el dia 5, quan comença el curs a les escoles de primària, i assemblees en els centres educatius entre els dies 12 i 23. Entre les reivindicacions pendents, els sindicats reclamen una reducció de ràtios per aula en tots els cursos, no sols a P3, i acabar amb els nous currículums i el decret de plantilles, a banda, lògicament, de la tornada a l’antic calendari escolar.