Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    L’art de celebrar amb art

    Inma Buñuales Rodriguez

    Podem fer servir la IA com a cercador? Desinformació i eines per fer una bona cerca

    Paula Miguel (Verificat)

    Per què no parlem de Palestina?

    Joan M. Girona

    Magisteri, ascensor social en crisi

    Josep Callís i Franco

    La Metamorfosi Educativa. Un canvi paradigmàtic cap a la transformació del sistema educatiu

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Fundesplai supera les 110.000 places aquest estiu i augmenta un 10% les beques

    Crea els Premis Josep Gassó, en record de qui va ser president de l'entitat, per reivindicar el lleure educatiu i la transformació social
    Ana Basantamaig 7, 20256 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Campanya d'estiu | Fundesplai
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Sota el lema ‘Un estiu per viure’, la Fundació Catalana de l’Esplai posa en marxa la campanya d’activitats d’estiu 2025, que compta amb més de 1.800 tandes i 110.000 places de les seves colònies, casals, campaments, campus, rutes i intercanvis. L’entitat preveu arribar a les 9.000 beques i ajuts, xifra que suposa un augment del 10% respecte a l’estiu anterior, quan en va atorgar un total de 8.118.

    La directora general, Cristina Rodríguez, va destacar en la presentació de la campanya que els tres elements principals d’aquestes activitats són “qualitat, diversitat i equitat“, des de les bressol fins als casals artístics, esportius i de natura, passant per colònies en els Pirineus o les Guilleries, camps de tecnologia per aproximar-se a la intel·ligència artificial, campus per fer els primers passos en periodisme o camps de biologia marina.

    L’arrencada de la campanya d’estiu té lloc aquest diumenge 11 de maig al Parc Nou del Prat de Llobregat. Es tracta de la tradicional Festa Esplai, que compta amb més de 50 activitats lúdiques i educatives entre les 11 i les 17 hores. Aquest any, hi haurà les actuacions de cantants com Sara Roy, Miki Núñez, Sofia Coll, Xiula, Edu Esteve, Jim, Lluís Sánchez, David Rees i Chung Man.

    Desigualtats en l’accés al lleure

    Tenint en compte l’informe de la síndica de greuges segons el qual un terç dels infants no tenen accés a les extraescolars, Rodríguez va recordar que el lleure educatiu “no és universal” i que “l’oportunitat d’accedir-hi no està garantida”. Per això, Fundesplai vol augmentar un 10% les beques i ajuts aquest estiu, gràcies a una major presència territorial de l’entitat i al compromís de les administracions públiques. En aquest sentit, fa una crida a particulars, entitats, empreses i institucions a col·laborar en la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom” a través de la web www.fundesplai.org.

    En el conjunt del 2024, es van atorgar 26.458 beques i ajuts, que es van destinar, entre altres, a menjador escolar, colònies escolars i vacances en famílies. Els programes d’inserció sociolaboral de joves van incloure programes com Demà Jove, que ofereix treball, formació i acompanyament; Heredea, per ajudar a joves en situació de vulnerabilitat a accedir a la Universitat, o mentoria LGTBIQ+ destinada a persones de la comunitat.

    Temps del migdia i lluita contra en malbaratament

    El director general adjunt de Fundesplai, Carles Xifra, va explicar que un dels objectius dels programes escolars té a veure amb com treure profit del temps del migdia per incidir en els valors de sostenibilitat i salut. Amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari, s’han fet auditories en què han participat 19.500 infants de 131 escoles de Catalunya. A l’inici d’aquest projecte, es va calcular que hi havia un malbaratament de 60 grams per infant, xifra que s’ha anat reduint fins als 40 grams. Entre les iniciatives, figuren canviar alguns menús, ajustar els àpats o donar pà si en volen.

    Les auditories van ajudar a reduir el malbaratament alimentari | Fundesplai

    Sobre el Reial Decret per al foment d’una alimentació saludable i sostenible aprovat pel Govern central, Xifra va assenyalar que “es queda curt” en aspectes com potenciar alguns aliments frescos i de proximitat per posar de relleu la feina de pagesos i productors de proximitat.

    La reducció de la bretxa digital és un altre dels principals eixos de la fundació, que aposta per garantir la desconnexió i, alhora, fomentar una bona educació digital i l’esperit crític. Entre les iniciatives, hi ha Crític, que vol desenvolupar les competències digitals d’alumnes de 4t de primària a 2n d’ESO en situació de vulnerabilitat, o el programa Més Digitals per a persones de més de 60 anys.

    Benestar emocional

    Pel que fa al benestar emocional i a la salut mental d’infants i joves, l’entitat posa èmfasi en el fet que activitats a la natura i a l’aire lliure, així com activitats esportives i artístiques, o el fet de jugar, afavoreixen el sentiment de pertinença i els vincles, tot aportant més equilibri i estabilitat. En un context de creixement de discursos d’odi, masclistes i homòfobs, en especial entre alguns sectors de persones joves, l’organització aposta per l’acompanyament a la infància i l’adolescència, tot fomentant la socialització i el respecte als drets humans.

    L’educació digital és un dels eixos de l’entitat | Fundesplai

    En aquest sentit, un 10% dels joves que han participat en programes de Fundesplai han estat derivats a professionals de salut mental. A vegades, són els propis joves els qui han expressat el seu malestar per diferents motius, com no trobar el seu lloc en la societat, o patir estrés. De manera complementària, el 2024 l’organització va impulsar Alba, una obra de teatre que aborda el suïcidi juvenil.

    Bellvitge i el record d’en Pep Gassó

    La presentació de la campanya d’estiu i el balanç de resultats de l’últim any va tenir lloc al Club d’Esplai Bellvitge, un espai no escollit a l’atzar, sinó en record de Josep Gassó, fundador de l’entitat que va morir el passat desembre. Tal com va recordar Núria Valls, membre del Patronat, en Pep, com se’l coneixia, va començar la seva tasca de voluntari al barri de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat als anys 60, quan encara no hi havia els carrers actuals asfaltats.

    L’actual edifici té poc a veure amb el que hi havia i, avui dia, ofereix formació per joves, esplais i projectes socials. Gràcies a la seva tasca, l’any 1996 es va fundar Fundesplai, que l’any 2024 va arribar a 417.664 participants amb els seus programes educatius, socials i ambientals.

    L’entitat ha creat els Premis Josep Gassó per contribuir al reconeixement de l’educació en el lleure, enfortir el teixit associatiu i fomentar l’acció transformadora del Tercer Sector social i ambiental a Catalunya, sota els eixos de la convivència i la sostenibilitat. Els guardons representen també una manera de donar continuïtat a la lluita de Gassó contra les injustícies, les desigualtats socials i l’emergència climàtica. El mes de juny, l’entitat donarà a conèixer els detalls del premi.

    Valor Social Integrat

    Fundesplai aplica la comptabilitat social com a metodologia per calcular el Valor Social Integrat (VSI), que inclou l’impacte econòmic, social i el seu efecte multiplicador. Segons indica el darrer informe, per cada euro que l’administració pública dona a Fundesplai, l’organització ho transforma en 19 euros de VSI.

    La directora financera, María José Navarrete, va il·lustrar aquesta comptabilitat amb un exemple: l’estalvi de cangur que suposa que a la feina hi hagi horari flexible. L’entitat mesura el seu VSI des del 2018. Aquest càlcul el fa de la mà de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i amb l’assessorament de LaVola, membre de GEAccounting, que combina anàlisis quantitatives i qualitatives.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Alimentació Casals Casals i colònies colònies Colònies d'estiu educació en el lleure esplais Fundesplai Lleure Lleure educatiu Menjador escolar menjadors escolars
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    L’art de celebrar amb art
    Next Article
    Opinió
    L’Anella Verda: pedalar cap a un futur sostenible
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Actualitat
    La síndica urgeix a l’accés universal del lleure

    abril 10, 2025

    Actualitat
    Visibilitat, prestigi i acompanyament institucional per al lleure educatiu i sociocultural

    febrer 21, 2025

    Augment salarial del 4% anual per als pròxims exercicis al lleure educatiu i sociocultural a Catalunya

    febrer 18, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.