Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Acollir i acompanyar el dol en l’etapa d’educació infantil

    Neus Ballesteros i Sílvia Blanchabril 26, 20179 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Espai Familiar El Torrent / ©SANDRA LÁZARO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Durant l’etapa 0-6, els infants viuran múltiples situacions on caldrà adaptar-se a canvis, separacions o pèrdues. Aquestes poden ser més o menys evidents per nosaltres com a adults, però convé prendre consciència de la rellevància d’acompanyar i acollir les emocions i les expressions de les emocions que aquestes pèrdues i canvis generaran a les criatures.

    A què ens referim per dol?

    Una pèrdua o un canvi significatiu desencadena un procés adaptatiu que ens ajuda a elaborar el què ha passat. A aquest procés l’anomenem dol. Quan parlem de dol de seguida ens ve al cap la mort d’un ésser estimat, però cal tenir en compte que des de petits vivim processos adaptatius amb emocions intenses arran de fets com són: la separació dels pares, anar a viure en un altre entorn, la pèrdua d’una joguina molt estimada, deixar el pit, acomiadar-se del xumet o el bolquer, la mort d’una mascota, canvi del bressol al llit, la marxa d’amics…

    Què passa durant el dol? Podem identificar expressions emocionals d’allò que està sentint l’infant o les seves famílies en relació a una pèrdua important perquè sovint van associades a unes etapes o fases que ens ajuden a comprendre què està passant. Existeixen diversos plantejaments teòrics al voltant de les reaccions davant del dol, també hi ha autors que parlen més aviat de tasques actives que hem d’emprendre per anar elaborant la pèrdua. A continuació destaquem 4 moments que poden facilitar una major comprensió de les diferents maneres de viure el dol (basat en Paniagua, G, 2009):

    1. El xoc. És una sensació de bloqueig i desorientació que sovint afecta la comprensió dels missatges que un està rebent. Aquest pot durar uns instants o un temps indefinit. Es caracteritza per la dificultat de creure que la pèrdua s’ha produït i per tant, aparentment, no mostrar cap reacció emocional davant de la notícia.
    2. La negació. Aquesta reacció pot durar poc temps o molts mesos. En aquest cas, la persona procura viure el seu dia a dia com si res hagués passat. Es procuren evadir les emocions que li generen i negar la realitat que ha canviat. És una manera de poder gestionar el dolor que genera la pèrdua. Sovint, la persona no vol parlar del tema i evita mostrar el malestar.
    3. La reacció emocional. És el moment en què un s’adona de la pèrdua, pren consciència i reacciona amb un reguitzell d’emocions a vegades descontrolades. Sovint apareixen emocions com l’enuig o la tristor. També sentiments de culpa barrejats amb la sensació d’abandó.
    4. Fase d’adaptació i orientació. Després de viure molt intensament algunes reaccions emocionals, la persona va adquirint la suficient calma emocional per poder afrontar la situació i avançar cap a una visió més realista i pràctica.

    Cal visibilitzar la pèrdua i no amagar-la? El dol és un procés natural i necessari que, com a mestres i educadors, s’ha de poder mirar, respectar, acompanyar i on hem de donar permís perquè l’infant s’expressi. La vivència que el fet dolorós provoca, s’experimenta independentment de l’edat, amb més o menys intensitat. El procés és dinàmic, ja que cada infant el viurà en un temps propi per elaborar-lo, però destaquen els canvis freqüents dels estats d’ànim, a diferència dels adults que podem estar un període més llarg de temps en un estat emocional de tristesa, o de ràbia, per exemple. També es diferencia la manera de viure’l dels infants, ja que els adults poden verbalitzar i expressar conscientment els sentiments que genera la separació del que estima.

    Parlar de què està passant amb els més petits, quan és dolorós, es fa difícil per això és important mostrar-nos disponibles i estar al seu costat. Hem de tenir present que fer-lo partícip i incloure’l en allò que estem vivint el fa sentir-se’n part. Mostrar-li que comptem amb ell i li tenim confiança, afavorirà en reforçar la seva autoestima i l’ajudarà a adquirir recursos per la vida. Pot ser seient a prop seu, amb una mirada de complicitat, un gest, una carícia, posant paraules en sentir de l’adult…

    Sovint hem sentit frases com: “no cal que li expliquem, perquè si no ho sap, així no patirà” o “ja tindrà temps quan sigui més gran de saber…” o “parlar-li ara de mort l’angoixarà més que no pas si fem veure que tot està bé…”. Hem de ser conscients que els infants confien en nosaltres i quan els amaguem situacions doloroses, se senten traïts, els desconcerta que aquells amb qui més confien, qui els dóna més seguretat, menteixin o no en parlin.

    Alhora, prenent aquesta opció d’emmascarar i ignorar fets dolorosos, com poden ser la malaltia o la mort d’un ésser estimat, estem menyspreant la capacitat dels petits de fer-se’n càrrec, de poder aprendre des d’allò que poden comprendre i d’anar exercitant els recursos enfront de situacions adverses o frustrants. Si confiem i generem un espai per compartir i parlar amb ells, els estem possibilitant comprendre i donar força per afrontar, per fer d’experiències punyents oportunitats d’aprenentatge i de mobilització dels propis recursos. Els donem permís per preguntar i per parlar-ne.

    Però per parlar-ne obertament, acollir i acompanyar situacions de dol a l’aula, els mestres hem de ser els primers a prendre consciència de com vivim i expressem les nostres pròpies emocions, quines idees tinc respecte a la vida, la mort, les pèrdues… com les he pogut anar vivint. Aprendre i formar-se en aquest sentit, poder acompanyar des de la serenor, des de l’acolliment a l’emoció de l’altre sense jutjar-la i poder distingir quines són les emocions que a mi se’m mobilitzen, és també un aspecte clau.

    Està a les nostres mans fer-nos càrrec i generar espais a l’escola per compartir, parlar i acompanyar al dol, per permetre les preguntes i qüestions, o si no, estarem negant aquesta part de la vida i farem veure que els infants no tenen inquietuds respecte a la vida i a la mort. El missatge que li estarem donant serà que hi ha temes i emocions que no es poden compartir i que és millor no parlar-ne sinó amagar-les.

    Què podem fer a infantil?

    Autores més avall referenciades ens apunten recursos diversos. Diferenciem al voltant de recursos que Anna Nolla i Concepció Poch defineixen dins d’una pedagogia de la vida i de la mort; i dins d’una pedagogia del dol.

    Parlem de Pedagogia de la vida i de la mort quan proposem activitats o aprofitem situacions quotidianes per treballar aspectes al voltant del cicle de la vida o de la natura, per exemple, el naixement d’una germana, la mort d’una planta, la mort d’un avi…

    En aquest sentit, ens referim a la Pedagogia del dol quan activem propostes planificades per acollir i acompanyar el dol que vivim a la comunitat educativa (per mort d’alumnat, professorat del centre, familiars d’alumnes, personal no docent…) Per planificar el període de dol amb la comunitat educativa és important poder consensuar i coordinar les accions amb tot el professorat, famílies i agents educatius implicats: comiat col·lectiu, racó en memòria de la persona que ha mort… Facilitant així l’expressió de les emocions, reconèixer-les i anomenar-les per compartir i naturalitzar des del centre i des de l’aula, a infantil també. Què podem fer a infantil? Autores més avall referenciades ens apunten recursos diversos.

    Diferenciem al voltant de recursos que Anna Nolla i Concepció Poch defineixen dins d’una pedagogia de la vida i de la mort; i dins d’una pedagogia del dol. Parlem de Pedagogia de la vida i de la mort quan proposem activitats o aprofitem situacions quotidianes per treballar aspectes al voltant del cicle de la vida o de la natura, per exemple, el naixement d’una germana, la mort d’una planta, la mort d’un avi…

    En aquest sentit, ens referim a la Pedagogia del dol quan activem propostes planificades per acollir i acompanyar el dol que vivim a la comunitat educativa (per mort d’alumnat, professorat del centre, familiars d’alumnes, personal no docent…).

    Per planificar el període de dol amb la comunitat educativa és important poder consensuar i coordinar les accions amb tot el professorat, famílies i agents educatius implicats: comiat col·lectiu, racó en memòria de la persona que ha mort… Facilitant així l’expressió de les emocions, reconèixer-les i anomenar-les per compartir i naturalitzar des del centre i des de l’aula, a infantil també. Per exemple, tenir espais d’escolta que permetin moments d’intimitat, o d’expressar de maneres diferents el que un sent a través de la música, l’art, etc.

    Altres maneres de poder acompanyar les pèrdues és a través de propostes que facin explícit el propòsit d’acollir el dol, per exemple: Rituals simbòlics a través de dibuixos en record de la persona que ha mort, treballs amb fang, taller de flors, murals amb fotografies, espai per poder expressar-se amb el cos o escenaris amb contes.

    Els contes són un gran recurs per poder dialogar i formular preguntes al grup. El dol genera emocions complexes, per això és necessari donar-li cabuda, reconèixer les emocions, posar-hi nom, acollir-les tal com són, acompanyar-les i facilitar una via d’expressió, ja sigui a través de la mateixa presència la paraula, l’afecte, el joc, el moviment… Així, hem d’acollir i acompanyar el dol per créixer i viure’l de forma saludable.

    Per saber-ne més:

    • AAVV. (2012) Duelo y escuela. Educar en el sentido de la pérdida. Barcelona: Sello Editorial.
    • AAVV. (2014) El camí d’en Dan i El camí de la Lua, contes per parlar de la mort del pare i/o de la mare www.danilua.cat
    • De la Herrán, Agustín y Cortina, Mar (2006) La muerte y su didàctica. Madrid: Editorial Universitas, S.A.
    • Esquerda, Montse i Agustí, Anna (2010) El nen i la mort. Acompanyar els infants i els adolescents en la pèrdua d’una persona estimada. Lleida: Pagès Editors.
    • Miret, Àngels (2016) El centre educatiu de dol. Barcelona: Tarannà.
    • Nolla, Anna (2008) Del viure i del morir. Propostes per acostar-nos a l’experiència de la finitud. Barcelona: Rosa Sensat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Dol mort opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Escoles de Segona Oportunitat: un model consolidat per recuperar els joves del fracàs escolar
    Next Article
    Actualitat
    La llei de l’oferta i la demanda: l’eix de la planificació educativa.
    Neus Ballesteros i Sílvia Blanch

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}