Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    “Ara no pots anar al lavabo”: negar als alumnes el que reivindiquem per a la resta

    Anna Torralbosetembre 8, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Comença el curs / Foto: Sandra Lázaro
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’escola sempre ha estat, i està, envoltada de debats: pedagògics, econòmics, socials… Debats sobre temes grans i importants; temes, però, que queden lluny dels interessos i les preocupacions més immediates de l’alumnat. Els grans ens ocupem de temes grans, i sovint ens oblidem de les coses més petites i en aparença insignificants.

    En el dia a dia a l’escola s’hi donen situacions que fan pensar, o, si més no, preguntar-se pel seu valor o finalitat última. ¿Poden els alumnes anar al lavabo quan volen? ¿O han d’anar-hi només entre hores? ¿O esperar a l’hora del pati, a la de dinar o a la de marxar a casa? ¿Poden els alumnes beure aigua quan vulguin? Aquestes són qüestions de les quals en poques ocasions se’n parla, a l’escola, i que quan es fa, apareixen opinions molt dispars. Venim, en general, de la tendència de negar anar al lavabo entre hores o beure aigua a la classe. Com aquelles frases heretades del pare o la mare, seguim responent automàticament que no davant aquestes peticions. Però si ens parem a pensar, ¿Quins són els arguments que sustenten tals negatives?

    Entre aquells i aquelles que neguen aquests petits drets, hi ha arguments tals com: només volen sortir per perdre el temps, han d’aprendre a aguantar-se, si tenen una ampolla d’aigua a la taula no fan res més que jugar… Rere aquestes afirmacions, no puc més que veure una evasió, un desaprofitament d’oportunitats per ensenyar quelcom, a més a més d’un reduccionisme en el plantejament. Anem per parts:

    Sabem molt bé que quan alguna cosa es prohibeix, desperta cert desig, el qual, en certa manera, no es dirigeix a la cosa en sí, sinó a l’emoció de desafiar o descobrir què hi ha amagat allà al darrere. S’ha demostrat que quan quelcom es normalitza, perd aquest component de misteri i es pot convertir, potencialment, en una eina més per ensenyar.  Per suposat, si es dona el cas que un alumne abusa o fa un mal ús d’una situació, el mestre o mestra haurà de gestionar el cas en concret, talment ho fa en d’altres circumstàncies: que hi hagi conflictes al pati no vol dir que s’hagi d’eliminar l’estona d’esbarjo, que un alumne malmeti el material no significa que no se li hagi pas de donar, etc. Rere aquest prohibir perquè quelcom genera problemes, hi ha una premissa molt poc pedagògica, i si ens posem a pensar, si generalitzem aquest modus operandi, no farem res, o bé acabarem funcionant com fa uns anys: “No, perquè ho dic jo”. Els arguments per prohibir quelcom haurien d’estar encaminats a preveure riscos o situacions malsanes, però en aquest cas és evident que no és així.

    És curiós que els mateixos mestres que apliquen aquesta norma de no anar al lavabo o de no beure aigua entre hores, siguin els mateixos que després es queixen que no tenen temps d’anar-hi. I això ens porta a una pregunta delicada: ¿Gaudeixen els nens i nenes dels mateixos drets bàsics que els adults? ¿Reben el mateix tracte que nosaltres? Crec que és just i cert dir que no, que els infants, pel fet de ser menors i més vulnerables, reben en ocasions un tracte desigual. Miro i escolto al meu voltant, i concloc que els adults no permetríem que se’ns cridés com a vegades es crida als infants, tampoc permetríem que se’ns titllés de pesats, maleducats, o d’altres qualificatius despectius com sí que es fa amb els més petits. Crec que tot adult hauria de fer-se la següent pregunta abans de dirigir-se a un nen o nena: ¿Com li ho diria això a una persona gran?

    Un altre dels arguments més freqüents és que han d’aprendre a aguantar-se. Curiós, quan justament una gran part dels adults han d’aprendre justament el contrari: anar més sovint al lavabo i no esperar-se tant. ¿Construir per desconstruir? No em sembla lògic, i encara menys quan en cap dels contextos dels adults se’ns nega satisfer una necessitat tant bàsica: ni en una conferència, ni al supermercat, ni a l’aeroport, ni a la feina… ¿Us imagineu haver de demanar permís a la feina per anar al lavabo? ¡És humiliant!

    Però la cosa no acaba aquí, hi ha molts altres exemples igualment il·lògics: als informes de menjador, per posar un exemple, hi ha un ítem que valora la rapidesa amb què menja l’alumne i on es valora positivament aquells que mengen ràpid. No és justament el que als adults se’ns recomana que hem de fer… ¿A qui li interessa que mengin ràpid?

    L’escola és plena de petits moments a partir dels quals ensenyar. Cal, però, que les decisions que es prenguin estiguin sempre encaminades cap aquesta direcció i no pas a fer-nos les coses més fàcils als adults.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Josep Maria Jarque, en memòria
    Next Article
    Actualitat
    Les escoles valencianes podran aturar les classes si pugen molt les temperatures
    Anna Torralbo

    Mestra d'anglès i membre del sindicat USTEC

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}