Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona acull com ja és tradició el Saló de l’Ensenyament, que enguany se celebra del 13 al 17 de març amb més de 220 expositors, 170 activitats d’orientació i un augment del 10% de la FP, segons dades de l’organització.
En aquesta 33a edició, s’incrementen també els serveis de suport i consell a les famílies per ajudar-les en la tria d’estudis i, com és habitual, ofereix les novetats per al curs vinent en batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, idiomes, ensenyaments artístics i esportius, i altres opcions formatives.
Auge de la FP
La Formació Professional continua guanyant protagonisme aquest any amb un 38% dels expositors, en la línia del creixement de la demanda de cicles formatius de grau mig i superior dels últims anys.
Els estudis presentats en aquest àmbit estan relacionats amb el sector sanitari, informàtica i tecnologia, gestió administrativa, màrqueting i publicitat, mecànica, estètica i bellesa, energies renovables, disciplines artístiques, esport, comunicació, gastronomia o turisme, entre altres.
Dins d’aquest mateix espai, empreses com Renfe o Seat presenten els seus cursos formatius per ser maquinista de tren o professional vinculat a la fabricació d’automòbils.
Estudis superiors
Els estudis superiors engloben el 40% dels expositors, en els quals hi ha les 12 universitats catalanes, tant públiques com privades, i els seus centres adscrits per presentar les titulacions de les seves facultats per al curs 2024-25.
També hi ha lloc per a escoles de negocis i centres amb estudis superiors en disciplines com cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música.
A més, hi és present l’oferta formativa d’Alemanya, Regne Unit, França, Xina, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Luxemburg, Malta, Eslovàquia, Lituània i Andorra, i d’altres punts d’Espanya com ara Madrid, Lleó, A Corunya, Alacant, València, Màlaga i Saragossa.
Idiomes
Tenint present que els estudis d’altres llengües van a l’alça, el ‘Saló dels idiomes’ aglutina empreses que ofereixen des de cursos d’idiomes fins a estades a l’estranger.
Hi ha altres opcions d’estudis complementaris que van des d’autoescoles fins a auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit de la cultura, la comunicació o el lleure.
Assessorament
L’eix vertebrador del Saló és l’orientació, per la qual cosa durant els cinc dies de fira hi ha 170 activitats d’assessorament, entre les quals es reforcen les dedicades a la família.
Estan programades més de 70 xerrades per a joves, famílies i professorat, així com una dotzena de tallers per a pares i mares, més 80 visites guiades per a grups escolars, un espai d’autoconsulta d’informació, i un servei d’atenció personalitzada amb psicòlegs i psicopedagogs que preveu atendre més de 1.200 persones.
Atenció individualitzada
El Departament d’Educació amplia fins a 16 els punts d’atenció individualitzada del seu expositor, amb més professionals d’orientació educativa per aconsellar les persones assistents a l’hora d’escollir estudis postobligatoris.
A l’espai de FP del Departament s’han habilitat taulells d’informació específics sobre els diferents cicles per àmbits temàtics, així com un simulador de camions perquè el públic conegui els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera. A més hi ha informació sobre els certificats professionals.
Inclusiva
Educació estrena una àrea dedicada a informar i sensibilitzar sobre l’escola inclusiva. És una zona accessible i incorpora bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar l’accessibilitat. En aquesta zona hi ha un mapa d’ubicació en relleu i personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes.
D’altra banda, dimecres 13 entre les 17 i les 19 hores, el Saló de l’Ensenyament s’adapta sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, per facilitar la visita de l’alumnat amb condició autista (TEA) i les seves famílies.
Beques
Per part seva, l’estand del Departament de Recerca i Universitats se centra en informació, xerrades i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, així com sobre les beques i els ajuts disponibles, posant especial interès en les darreres novetats en relació a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).
Recerca i Universitats disposa de dos espais amb personal especialitzat de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
STEM
El Saló de l’Ensenyament incorpora altres espais d’activitats divulgatives i experiencials per donar a conèixer els estudis STEM (vinculats a les ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) als joves estudiants d’ESO i batxillerat.
Així a l’Espai Ciència, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació, es fan proves i experiments científics. Igualment, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), tenen lloc demostracions i activitats relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual.